Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Διαδοχικές συσκέψεισ για ΕΛΒΟ , ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ στο ΥΠΟΙΚ

www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΤης Δήμητρας Καδδά 




Την Κυριακή λήγει η προθεσμία της τρόικας για την λήψη «αμετάκλητων» αποφάσεων αναδιάρθρωσης των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ και στο ΥΠΟΙΚ έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συσκέψεις για το μέλλον των  3 εταιρειών. Συγκεκριμένα, στις 14:00 έχει προγραμματιστεί η σύσκεψη για την ΕΑΣ, στις 15:30 για την ΕΛΒΟ και στις 19:00 η σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ. Οι αποφάσεις αποτελούν ένα από τα τέσσερα συνολικά προαπαιτούμενα της τρόικας για τη δόση του Σεπτεμβρίου (μαζί με διαθεσιμότητα, κώδικα δικηγόρων και χρέη ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ). 


Το μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει έως το τέλος Αυγούστου «να υιοθετηθούν αμετάκλητες αποφάσεις γα την αναδιάρθρωση, με ουσιαστική μείωση οργανικών θέσεων εργασίας και με στόχο ιδιωτικοποίηση ή resolution-εκκαθάριση για τις εταιρείες ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ που να είναι σύμφωνες με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει οι αποφάσεις να έχουν υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της (ως προαπαιτούμενο της δόσης του Αυγούστου)  για την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ προχωρώντας σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Ανέφερε ότι  θα διερευνηθούν υλοποιήσιμα σχέδια εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης που θα  περιλαμβάνουν "σημαντική μείωση του μεγέθους των εταιρειών" προκειμένου "να καταστούν βιώσιμες με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους εντός του 2014 ή/και να διευκολύνουν την πώληση επιμέρους στοιχείων του ενεργητικού τους". 

Στις σημερινές συναντήσεις αναμένεται να μετέχουν  εκπρόσωποι του  υπουργείου Άμυνας αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου. Έχουν προηγηθεί  συναντήσεις  στο  υπουργείο Οικονομικών  με   τους  συμβούλους  που  έχει  προσλάβει  το  ελληνικό  δημόσιο.  

Το μεγάλο «φιλέτο» θεωρείται η ΕΑΣ λόγω και της σημαντικής ακίνητης περιουσίας της. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση μείωσης κατά 80% της επιχείρησης. Σήμερα  απασχολεί 850 άτομα, έχει  εγκαταστάσεις στον Υμηττό, στο Αίγιο, στην Ελευσίνα, στην Μάντρα και στο Λαύριο, αλλά και  δύο θυγατρικές: την Ηλεκτρομηχανική Κύμης  και τη Μεταλλοβιομηχανική Ηπείρου.

Η ΕΛΒΟ έχει ήδη προχωρήσει σε δραστική μείωση του προσωπικού της στα 350 από τα  1.200 άτομα, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων της. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση πώλησης κλάδων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.

Το ζήτημα  ΛΑΡΚΟ περιπλέκεται από την έρευνα για τις κρατικές ενισχύσεις  που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν. Συζητήθηκε ήδη σε μία διευρυμένη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ  με στόχο να οριστικοποιηθεί το πλάνο  εκκαθάρισης εν λειτουργία που προς το παρόν φέρεται να περιλαμβάνει μία ενιαία εταιρεία.

Δ. Καδδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.