Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επανέρχεται το σενάριο της «μικρής ΛΑΡΚΟ»

Επανέρχεται το σενάριο της «μικρής ΛΑΡΚΟ» Κερδίζει έδαφος όπως όλα δείχνουν το σενάριο της «μικρής ΛΑΡΚΟ», της πώλησης δηλαδή μέσω δύο διαγωνισμών, του εργοστασίου της Λάρυμνας και του μεταλλείου του Αι Γιάννη, και ξεχωριστά των υπόλοιπων ορυχείων της εταιρείας.

Το επιβεβαιώνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα ίδια τα σωματεία των εργαζομένων, οι οποίοι μαζί με αυτούς των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της ΕΛΒΟ, έχουν προγραμματίσει για το πρωί της Τετάρτης πορεία στο κέντρο της Αθήνας.


Το σενάριο της πώλησης της εταιρείας ως ενιαίο σύνολο, συναντά μεγάλες δυσκολίες, όπως είχαν γράψει προ ημερών «ΤΑ ΝΕΑ», αφού προϋπόθεση είναι να παρατεθεί από το ΥΠΕΚΑ για 20-30 χρόνια, η σύμβαση εκμίσθωσης προς τη ΛΑΡΚΟ των ακινήτων (εργοστάσιο, μεταλλεία). Αλλά το ενοίκιο της νέας αυτής μπορεί να θεωρηθεί ως μια επιπλέον κρατική ενίσχυση προς την ΛΑΡΚΟ, πέραν των 130 εκατ. ευρώ που ήδη ερευνά η Κομισιόν. Επιπλέον, ο μεταλλευτικός κώδικας δεν επιτρέπει την παραχώρηση εκτάσεων σε εταιρείες με επισφαλείς απαιτήσεις, σαν τη ΛΑΡΚΟ, παρά μόνο σε υγιείς.

Έτσι, το μόνο εφικτό σενάριο φαίνεται να είναι αυτό της «μικρής ΛΑΡΚΟ», της ένταξης δηλαδή του εργοστασίου της Λάρυμνας και των μεταλλείων του Αϊ Γιάννη σε μια νέα εταιρεία, και την πώληση τους ξεχωριστά από την υπόλοιπη μητρική, που επίσης θα πουληθεί. Θα γίνουν δηλαδή ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί, με δυνατότητα σε όποιον πλειοδοτήσει για τη «μικρή ΛΑΡΚΟ» να μπορεί να δώσει και την καλύτερη προσφορά για τη μητρική, εν προκειμένω για τα ανά την Ελλάδα μεταλλεία που διαθέτει.

Αυτά τουλάχιστον θα διαπραγματευθεί η ελληνική πλευρά με την τρόικα και με τη Κομισιόν, είναι άλλο θέμα το αν θα τα πετύχει.

Ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται εντός των ημερών, δεδομένου ότι το Σάββατο 31 Αυγούστου λήγει η καταληκτική προθεσμία από το μνημόνιο για την οριστικοποίηση του τελικού σχεδίου αναδιάρθρωσης (μαζί με αυτό για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ).

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Το σενάριο των ξεχωριστών διαγωνισμών ως το επικρατέστερο για τη ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνουν με χθεσινή τους ανακοίνωση και τα σωματεία.

Σύμφωνα με αυτήν, κατά τη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο υπ. Οικονομικών, τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο οι άδειες για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο του Αι Γιάννη.

Τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν σε μια νέα εταιρεία («μικρή ΛΑΡΚΟ»), που θα οδηγηθεί προς πώληση, ενώ η σημερινή μητρική θα παραμείνει σε λειτουργία. Ταυτόχρονα η μητρική θα ξεκινήσει την πώληση των υπόλοιπων μεταλλείων που διαθέτει ανά την Ελλάδα.

Προσπάθεια της κυβέρνησης, όπως γράφει η ανακοίνωση, είναι εκείνος που θα αγοράσει τη «μικρή ΛΑΡΚΟ», να αποκτήσει και τα υπόλοιπα μεταλλεία, μαζί και με τις άλλες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Δηλαδή το σχέδιο είναι αυτός που θα αγοράσει τη «μικρή ΛΑΡΚΟ» να υπερκαλύψει την ανώτατη προσφορά για τα μεταλλεία. Με άλλα λόγια, αν υπάρξει άλλος πλειοδότης στο διαγωνισμό για τα μεταλλεία, να δικαιούται εκείνος που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την «μικρή ΛΑΡΚΟ», να κάνει την καλύτερη προσφορά και για τα μεταλλεία, ώστε να αγοράσει την εταιρεία ενιαία.

Επίσης, θα καταβληθεί προσπάθεια να μεταφερθεί το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας στη «μικρή ΛΑΡΚΟ» (τόσο το μόνιμο όσο και το εργολαβικό). Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε απέναντι στα σωματεία ότι θα διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας (γύρω στις 1.000).tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.