Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Προς οριστικοποίηση αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ

Μέχρι τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί οι αποφάσεις σχετικά με ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ στην τρόικα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου. Προς απόλυση βαίνουν περίπου 500 εργαζόμενοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ενώ σε εκκαθάριση οδεύει και η ΕΛΒΟ. Δύο σενάρια για ΛΑΡΚΟ.
Των Χρύσας Λιάγγου και Σωτήρη Νίκα

Για τη Λάρκο, εξετάζονται δύο εναλλακτικά σενάρια με πρώτο την ενιαία και εν λειτουργία πώληση της εταιρίας και την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει δύο παράλληλους διαγωνισμούς, έναν που θα περιλαμβάνει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα δημόσια Μεταλλεία του Αη Γιάννη και ένα δεύτερο για την πώληση των ιδιωτικών μεταλλείων της εταιρίας.
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας είχαν πολύωρη σύσκεψη, καθώς μέχρι το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων, ώστε να σταλούν προς έγκριση στην τρόικα. Από αύριο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τριών εταιριών. Αλλωστε, τα σχέδια αυτά αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα ΕΑΣ προωθείται σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επί της ουσίας την κατάργηση του πολιτικού μέρους της επιχείρησης και τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο του στρατιωτικού. Αλλωστε, αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για σχέδιο συρρίκνωσης της εταιρείας κατά περίπου 60%. Κάτι που σημαίνει ότι εάν προχωρήσει η πρόταση από τους περίπου 850 εργαζόμενους (που σημειωτέον έχουν 8 μήνες να πληρωθούν και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας) οι περίπου 500 θα απολυθούν.
Σε κάθε περίπτωση η αναδιάρθρωση της επιχείρησης θα ενταχθεί στο πλαίσιο του άρθρου 14 Β του νόμου 3429/2005. Πρόκειται για το άρθρο στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ, με τη διαφορά ότι στην περίπτωση των ΕΑΣ δεν θα κλείσει η επιχείρηση.
Πάντως, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν χθες ότι εξετάζεται και η δυνατότητα εφαρμογής κάποιου προγράμματος εθελούσιας εξόδου. Επίσης, από τη συρρίκνωση της επιχείρησης είναι δεδομένο ότι θα κλείσουν και κάποια από τα 5 εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα.
Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και των πώληση περιουσιακών στοιχείων, στα πλαίσια των όσων ορίζονται στο άρθρο 14 Α του νόμου 3429/2005. Η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού της, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσεις σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 90 εκατ. ευρώ που τις έχει καλύψει το Δημόσιο.
Η αποκρατικοποίηση της Λαρκο εξετάστηκε σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στη σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωσαν τους εργαζόμενους ότι για την κυβέρνηση η ενιαία πώληση της εταιρίας και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας αποτελεί τον υπέρ πάντων αγώνα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ως εφικτό το συγκεκριμένο σενάριο παρά την επισήμως διατυπωμένη αρνητική θέση της Κομισιόν, η οποία έχει θέσει διά του επιτρόπου Χ. Αλμούνια ως προϋπόθεση την επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων ύψους 130 εκατ. ευρώ. Το βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ότι δεν υπάρχει επενδυτής που να ενδιαφέρεται για την τμηματική πώληση της εταιρίας.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν στους εργαζόμενους εναλλακτικό σενάριο αποκρατικοποίησης στην περίπτωση που η τρόικα απορρίψει την εινιαία πώληση. Αυτό περιλαμβάνει την διενέργεια δύο παράλληλων διαγωνισμών, έναν για την πώληση του εργοστασίου της Λάρυμνας και των δημοσίων μεταλλείων του Αη Γιάννη και έναν για τα ιδιωτικά μεταλλεία που εκμεταλλεύται η εταιρία.
Σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας είχαν σύσκεψη για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης τόσο των ΕΑΣ, όσο και της ΕΛΒΟ, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να τα έχουν αποστείλει στην τρόικα, ώστε να ικανοποιηθεί ένα εκ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει τη λύση της συρρίκνωσης κατά 60% των ΕΑΣ και το διαχωρισμό των πολιτικών με τις στρατιωτικές δραστηριότητες της επιχείρησης. Μάλιστα, η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ θα ενταχθεί στο πλαίσιο του άρθρου 14 Β του νόμου 3429/2005. Αρθρο στο οποίο εντάχθηκε και η ΕΡΤ. Ωστόσο, για τα ΕΑΣ ξεκαθαρίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην κλείσουν και η αναδιάρθρωση να προχωρήσει με την εταιρεία εν λειτουργία. Εφόσον η πρόταση για συρρίκνωση της επιχείρησης κατά 60% πάρει το πράσινο φως της τρόικας και προχωρήσει, αυτό θα σημαίνει την κατάργηση εργοστασίων και την απόλυση περίπου 500 εργαζόμενων.
Για την ΕΛΒΟ το σχέδιο προβλέπει την άμεση τοποθέτηση εκκαθαριστή ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγραφής χρεών και πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ προτείνεται η τμηματική πώληση του εργοστασίου και των μεταλλείων. Στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται 1.000 εργαζόμενοι και η εταιρεία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, με σοβαρό το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει την επιστροφή του συνόλου των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, ύψους 130 εκατ. ευρώ.
Ο σύμβουλος του Δημοσίου έχει προτείνει τη λύση της ένταξης της επιχείρησης στις διατάξεις του άρθρου 99 του πτωχευτικού δικαίου, προκειμένου η εταιρεία να προστατευτεί από τους πιστωτές της και ειδικά από τη ΔΕΗ, η οποία έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της μεταλλουργίας για οφειλή περίπου 300 εκατ. ευρώ.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.