Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, από κοινού με τους εργαζόμενους σε ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, το προσεχές διάστημα είναι οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και πορεία προς το ΥΜΑΘ.
Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, που διεκδικούν και δεδουλευμένα τριών μηνών, τονίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ουσιαστικά διαλύει την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αντιπροσωπεία εργαζομένων συναντήθηκε με τον ΥΜΑΘ, Θ. Καράογλου, και του ζήτησαν να μεταφέρει την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει και τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς.
Ο πρόεδρος του σωματείου, Θ. Αλιόγκας, δήλωσε
πως ο υπουργός «θα ενημερωθεί από το υπουργικό συμβούλιο για το μέλλον της ΕΛΒΟ και για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση της εταιρείας». «Ως υπουργός Μακεδονίας - Θράκης πιστεύουμε ότι πρέπει να θέσει βέτο σε αυτό που επιχειρείται», τόνισε και πρόσθεσε πως οι 363 εργαζόμενοι ζητούν την άμεση χρηματοδότηση της εταιρείας για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και την πληρωμή των δεδουλευμένων τους.
Ως γνωστό, η μη χρηματοδότηση επί μήνες της ΕΛΒΟ έχει σαν αποτέλεσμα η εταιρεία να μην μπορεί να λάβει την απαιτούμενη ασφαλιστική ενημερότητα, ώστε να παραδώσει τις έστω λίγες εκκρεμούσες παραγγελίες. Ο Θ. Αλιόγκας είπε, επίσης, ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ με την υπουργό αναπληρώτρια Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία δεν θα κλείσει, δεν θα γίνουν απολύσεις και ότι θα βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί. Αντιθέτως, ο κ. Σταϊκούρας, όταν ρωτήθηκε για τη χρηματοδότηση της ΕΛΒΟ, απάντησε ότι «ουδέν γνωρίζει στην παρούσα φάση».
Στη χθεσινή κινητοποίηση το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.