Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΝΙΓΟΥΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ !

ΟΛΟΙ , ΣΧΕΔΟΝ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΥΣ
Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ
Τα χρέη νοικοκυριών και μικρώνεπιχειρήσεων έχουν εξελιχθεί σε ένα ατελείωτοεφιάλτη για την κοινωνία, ο οποίος πνίγει την οικονομία και γιγαντώνει την ανεργία, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο διεξόδου στον τόπο, παρά μόνο κάνει όλο και πιο βαθύ το σκοτάδι.

Αυτήν την ώρα η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και το σύνολο, σχεδόν, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων πνίγεται στα χρέη προς τράπεζεςδημόσιοδήμους αλλά και ιδιώτες τοκογλύφους, τα οποία αδυνατεί να αποπληρώνει κανονικά.
Η κυβέρνηση αντί να λάβει έκτακτα ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη των χρεών, καταφεύγει σε ημίμετρα και ασπιρίνες, ενώ κλιμακώνει τα μέτρα πλειστηριασμών και κατασχέσεωνακόμα και καταθέσεων και μισθών.
Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα των «ρυθμίσεων» για οφειλές προς το Δημόσιο πέφτουν στο κενό, οι ρυθμίσεις για οφειλές στους Δήμους είναι ανύπαρκτες, ενώ το νέο νομοσχέδιο για τα δάνεια προς τιςτράπεζες φέρεται να είναι διάτρητο.
Αυτή την ώρα ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη και τολμηρή σεισάχθεια προς πολίτες και μικρέςεπιχειρήσεις, χωρίς την οποία ύφεση και ανεργία δεν θα πάψουν να καλπάζουν.
Τα μεγάλα αιτήματα των καιρών είναι: διαγραφή του κρατικού χρέους υπό την πίεση της στάσης πληρωμών προς τους πιστωτές, εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των Τραπεζών, πολύ γενναία και ριζοσπαστική ρύθμιση των χρεών σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις μέχρι πλήρη διαγραφή τους για τις πιο ασθενείς κατηγορίες και ένα σχέδιο προοδευτικής ανασύνταξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, με επίκεντρο μια νέα ισχυρή αναβαθμισμένη δωρεάν δημόσια καθολική Παιδεία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΡΑΣ
«ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΥΦΕΣΗ ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ»
Τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλουν οι εφορίες έχουν εκτοξεύσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς τα 24 δισ. ευρώ επί συνόλου 58,3 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2013, δηλαδή ποσοστό 41%, προέρχονται από ποινές για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη ύφεση και η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού από τα 35,38 δισ. ευρώ που ήταν τα χρέη τους το Δεκέμβριο του 2012 εκτινάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο στα 37,02 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα, φυσικά, των ανωτέρω είναι όπως ένας στους τρεις φορολογούμενους και δύο στις τρεις επιχειρήσεις να χρωστούν σήμερα στο Δημόσιο, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των οφειλών που δόθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα εν λόγω στοιχεία, στο τέλος Απριλίου, 147.180 νομικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 37,019 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 251.527 ευρώ, ενώ 2.054.514 φυσικά πρόσωπα είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 21,26 δισ. ευρώ ή μέση ληξιπρόθεσμη οφειλή 10.351 ευρώ και έχουν ρυθμιστεί 887,63 εκατ. ευρώ.
Ετσι, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», έχει εκτιναχθεί στα 58,3 δισ. ευρώ, από 33 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος τους 2009, αν και θα πρέπει να υπογραμμιστεί η πτώση που καταγράφει από τον περασμένο Μάρτιο ο αριθμός των οφειλετών.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, στο τέλος Απριλίου οι οφειλέτες του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 496.589 άτομα, αφού από τα 2.551.103 οφειλέτες που είχαν καταγραφεί στο τέλος Φεβρουαρίου, στο τετράμηνο είχαν «περιοριστεί» σε 2.054.514 άτομα.
Στοιχείο που επισημαίνουν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σε σχετική μάλιστα ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «ο αριθμός των οφειλετών συνέχισε να μειώνεται με σημαντικούς ρυθμούς, καθώς τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση των οφειλετών κατά 85 χιλιάδες ή 4%. Ειδικά σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις έναντι ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στις 31/12/2012, σημειώθηκε σημαντική αύξηση το μήνα Απρίλιο 2013 (0,15 δισ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (0,09 δισ. ευρώ), ήτοι ποσοστό αύξησης 61,2%».
Ο στόχος των ΔΟΥ και ο ΦΠΑ
Αποκαλυπτικό των στοιχείων, που έδωσε  στη δημοσιότητα το υπουργείο, όσον αφορά γενικότερα στην πορεία των δημοσίων εσόδων, είναι το γεγονός ότι στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου οι 113 ΔΟΥ της χώρας (80%), επί συνόλου 140 ΔΟΥ, δεν έπιασαν τους στόχους που είχαν τεθεί. Οι μόνες φωτεινές εξαιρέσεις ήταν για μια ακόμη φορά η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, αλλά και οι ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, οι όποιες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους στόχους, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι συνολικές απώλειες και τα συνολικά έσοδα των ΔΟΥ να καταγράφουν απόκλιση μόλις 0,5% από το στόχο.
Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα της αγοράς καταγράφηκαν και πάλι ανάγλυφα στις εισπράξεις από το ΦΠΑ, που έκαναν «βουτιά», εμφανίζοντας μείωση 4,5% σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τα φορολογικά έσοδα των ΔΟΥ στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου να ανέλθουν στα 8,13 δισ. ευρώ έναντι 8,17 δισ. που ήταν ο στόχος.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Οικονομικών:
* Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έπρεπε να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ, βάσει στοχοθεσίας, 6,20 δισ. ευρώ,ενώ εισπράχθηκαν 6,21 δισ. ευρώ, δηλαδή 0,1% υπερκάλυψη του τεθέντος στόχου.
* Για το μήνα Απρίλιο 2013 οι ΔΟΥ έπρεπε να εισπράξουν, βάσει στοχοθεσίας, 1,97 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,92 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 2,3% από το μηνιαίο στόχο.
Επισημαίνεται δε ότι τα καθαρά έσοδα του Απριλίου 2013 είναι αυξημένα κατά 0,2% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Απριλίου 2012, παρά το γεγονός ότι τακτοποιήθηκαν επιστροφές 0,11 δισ. που αφορούσαν σε εκκρεμείς επιστροφές του Μαρτίου.
Τα συνολικά, εξάλλου, έσοδα του προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το μήνα Απρίλιο 2013ανέρχονται σε 3,44 δισ. ευρώ, οι τακτοποιηθείσες επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,24 δισ. και τα καθαρά έσοδα σε 3,20 δισ., δηλαδή αυξήθηκαν κατά 0,20% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Απριλίου 2012.
Οι περισσότερες εφορίες κινήθηκαν κάτω από τους στόχους, ενώ η εικόνα τους διαμορφώνεται ως εξής:
* Τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το στόχο που τους είχε τεθεί στο α' τετράμηνο εμφάνισαν οι ΔΟΥ Α' Κατερίνης με αύξηση 86,2% και ΔΟΥ Χανίων 60,5%.
* Τις χειρότερες επιδόσεις πέτυχαν οι ΔΟΥ Σκιάθου με μείωση εισπράξεων 48,4% έναντι του στόχου, Μυκόνου μείωση 43,4%, Μήλου με μείωση 36,9% και Κυθήρων 35,4%.
* Οι μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων, στην Αττική, εντοπίζονται στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας 25,7% και ακολουθούν η ΔΟΥ Κορωπίου 23,2% και η ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής με μείωση 21,2%.
Ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με τα αποτελέσματα δήλωσε: «Με δεδομένη την πρόθεσή μας για απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στην κοινωνία, συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν εφησυχάζουμε».
Πηγή: naftemporiki.gr, Γιώργος Κούρος

«ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ «ΟΦΕΙΛΕΣ» ΛΑΪΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης - δόκανο για τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών που συνεχίζουν να σωρεύονται στα κιτάπια της Εφορίας κλιμακώνεται η επίθεση του κεφαλαίου. Το μέτρο αποτελεί προπομπό για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχών άλλωνμικροεισοδημάτων απέναντι στα λαϊκά νοικοκυρά που δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις της εν λόγω ρύθμισης.
Η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί και με αλλεπάλληλα νέα μέτρα και συγκεκριμένα:
- Στο πλαίσιο και του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι.
- Μέχρι το τέλος του 2013 σχεδιάζουν παραπέρα κλιμάκωση απέναντι στο λαό, ταυτόχρονα και νέες ελαφρύνσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.
Συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί (ΕΕ-ΔΝΤ) έχουν ήδη ανοίξει τη συζήτηση για τα μέτρα της περιόδου 2015-2016, ύψους πολλών δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν, όπως λένε, το «δημοσιονομικό κενό». θα διατηρήσουν και για τα επόμενα χρόνια, ένα προς ένα, όλα μαζί, τα λεγόμενα «έκτακτα μέτρα» που πήραν από την έναρξη και για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης. Ολόκληρο το αντιλαϊκό «πακέτο» θα πέσει στο τραπέζι της διαβούλευσης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών που επανέρχονται στην Αθήνα στις 4 Ιούνη. Τα ακόμη χειρότερα προδιαγράφονται κατά την επόμενη «αξιολόγηση», φέτος το φθινόπωρο.
Με δεδομένη την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων, με αδιαπραγμάτευτο και το στόχο τους για το μάζεμα των φορολογικών εσόδων, από τον οποίο δεν κάνουν ρούπι πίσω, μπροστά και στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση πολλαπλών δόσεων, τάχα για τη διευκόλυνση των θυμάτων τους, στην πραγματικότητα προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν στο χέρι μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη είναι οι ...«προσφερόμενες» από τη συγκυβέρνηση «εναλλακτικές επιλογές». Οι εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου προαναγγέλλουν τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις και άλλα μικροεισοδήματα.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις πρόκειται για δύο ρυθμίσεις:
- Η πρώτη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012. Η εξόφλησή τους μπορεί να γίνει μέχρι σε 48 μηνιάτικες δόσεις, ενώ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις οι δόσεις μπορεί να είναι μέχρι 100.
- Η δεύτερη θα είναι «πάγια» και αφορά σε ληξιπρόθεσμα χρέη που βεβαιώθηκαν από την 1η Γενάρη 2013 και μετά και τα οποία θα μπορούν να ρυθμίζονται σε 12 μηνιάτικες δόσεις.
Tα λαϊκά νοικοκυριά με ληξιπρόθεσμες «οφειλές» που βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2012 για να παραμείνουν στη ρύθμιση δεν πρέπει να χρωστούν κανένα ληξιπρόθεσμο χρέος που βεβαιώνεται από την 1η Γενάρη 2013. Αν δεν εξοφλήσουν εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή θα βγαίνουν αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιότερης κοπής χαράτσια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Με αυτό το πλαίσιο, έξω από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» θα πεταχτούν τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα νέα χαράτσια του 2013, όπως, για παράδειγμα, αυτά που η συγκυβέρνηση θα αξιώσει να μαζέψει μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».
Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ή μέσω των τραπεζικών λογαριασμών μισθοδοσίας. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ!
Μπαράζ από «προαπαιτούμενα»
Νέες τρανταχτές μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές των ισχυρών επιχειρήσεων, κατάργηση ελαφρύνσεων και απαλλαγών σε κατηγορίες λαϊκών εισοδημάτων, παρεμβάσεις και ανατιμήσεις στους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών συγκαταλέγονται στα μέτρα φορολογικής πολιτικής που αναμένεται να εξαγγείλει η συγκυβέρνηση και που σταδιακά θα εφαρμόσει στο επόμενο διάστημα. Η κλιμάκωση ξεκινά με το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα:
Ασφαλιστικές εισφορές: Παραπέρα ελαφρύνσεις για τους εργοδότες σε ποσοστό 3,9%. Στο 1,1% υπολογίζονται οι μέχρι τώρα ασφαλιστικές ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την κατάργηση της εισφοράς τους σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία. Νέος στόχος είναι η εξεύρεση «τρόπων» για την παραπέρα καρατόμηση (3,9%) έτσι ώστε η σούμα να φτάσει στο 5%. Το μέτρο αναμένεται προς το τέλος του 2013.

Φουσκωμένα χαράτσια: Στις φορολογικές δηλώσεις (Ε1), για πρώτη φορά φέτος, δηλώνονται υποχρεωτικά τα κάθε είδους εισοδήματα, είτε αυτά απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος είτε ήδη έχουν φορολογηθεί. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν οι κάθε είδους παροχές των ασφαλιστικών ταμείων σε χρήμα και επιδόματα - βοηθήματα στους ασφαλισμένους τους, που μέχρι και πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Από φέτος θα επιβάλουν και γι' αυτά το χαράτσι της «αλληλεγγύης»!
Συντάξεις ΟΑΕΕ: Στα σκαριά βρίσκονται οι νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Η σχετική νομοθετική ρύθμιση, που ήταν έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή, απαλείφθηκε στο «παρά 5'», αλλά πλέον, σύμφωνα με παράγοντες της συγκυβέρνησης, θα επανέλθει και μάλιστα σε γενικευμένη μορφή, θα αφορά στο σύνολο των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ με οριζόντιες μειώσεις της τάξης των 25 ευρώ το μήνα.
Λαϊκή στέγη: Η αρμόδια Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών «εισηγείται» την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από 150.000 ευρώ σήμερα στα 100.000 ευρώ. Με στόχο την τόνωση της «αγοράς ακινήτων», για την ενίσχυση των αγοραπωλησιών σχεδιάζεται «μείωση» του φόρου μεταβίβασης στα επίπεδα του 3% και 6%. Για τη συνέχεια, ετοιμάζουν ανατιμήσεις και στις αντικειμενικές τιμές, πάνω στις οποίες υπολογίζουν τους φόρους μεταβίβασης...

Για το 2014 σχεδιάζεται ο «ενιαίος φόρος», με τον οποίο θα επεκτείνουν το σημερινό χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, σε αγροτεμάχια, αγροτικές καλλιέργειες, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε κάθε σπιθαμή γης.
Δημοσιοποίηση λίστας με τους προς κατάργηση φόρους υπέρ τρίτων
Αξιολόγηση της ρύθμισης για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων «οφειλών» στο Δημόσιο. Τυχόν «αστοχίες» συνεπάγονται νέα αντιλαϊκά «διορθωτικά» μέτρα.

«Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων». Στο στόχαστρο βρίσκονται και εκπιπτόμενες δαπάνες κυρίως μικρών επιχειρήσεων, για το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση ελαφρύνσεων όπως για τα νησιά του Αιγαίου.
«Εξορθολογισμός» των συντελεστών φορολογίας. Σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις στο 15%.

Παράταση θα δοθεί στα χαράτσια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και για μετά το 2014, που θα έληγαν σύμφωνα με τον αρχικό νόμο.
Αναθεώρηση των συντελεστών ΦΠΑ. Στο αντιλαϊκό τραπέζι παραμένουν τα σενάρια για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19%, εξέλιξη που θα απογειώσει τους φόρους κατανάλωσης στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), που σήμερα επιβαρύνονται με 13%.
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.