Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Παράταση έως τις 30 Αυγούστου για τις δηλώσεις εξετάζουν στο YΠΟΙΚ – Σκηνικό ταλαιπωρίας για 8,5 εκατ. φορολογούμενους - «Αλαλούμ» φέτος με τις βεβαιώσεις για τους τόκους των καταθέσεων – Αναλυτικός οδηγός με απαντήσεις σε 32 ερωτήματα


Παράταση μέχρι τέλος Αυγούστου στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων που κανονικά λήγουν στις 30 Ιουνίου, εξετάζουν να δώσουν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών για να προλάβουν το σκηνικό χάους που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται για 8,5 εκατ. φορολογούμενους.
Η πύλη για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων μπορεί άνοιξε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αυτό συνέβη με μεγάλη καθυστέρηση και μάλιστα σε μια στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει το βιβλιαράκι με τις οδηγίες συμπλήρωσης του βασικού εντύπου Ε1.
Οι οδηγίες κατά πάσα πιθανότητα θα αναρτηθούν σήμερα στο διαδίκτυο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν πρόσβαση σε αυτό, όπως για παράδειγμα οι συνταξιούχοι.
Τους τελευταίους τους περιμένει μία ακόμη μεγάλη ταλαιπωρία, αυτή με τα τον κλειδάριθμο. Χιλιάδες από αυτούς θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να στηθούν στις ουρές των εφοριών για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο πους θα τους επιτρέψει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Φέτος η δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο διαδικτύου για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο και μετά από έγκριση του εφόρου οι Δ.Ο.Υ θα δέχονται δηλώσεις σε έντυπη μορφή.
Πρόκειται για μία υποχρέωση η οποία θα βάλει σε νέες περιπέτειες χιλιάδες συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι πέρυσι είχαν μάθει να τις συμπληρώνουν σε έντυπη μορφή και να τις καταθέτουν αυτοπροσώπως ή να τις αποστέλλουν ταχυδρομικά στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Οι συνταξιούχοι θα πρέπει είτε να απευθυνθούν σε λογιστές καταβάλλοντας όμως αντίτιμο 40-50 ευρώ, είτε να προσέλθουν οι ίδιοι στα ΚΕΠ προκειμένου να πιστοποιηθούν στην υπηρεσία ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων και στη συνέχεια να προσέλθουν στις εφορίες για να παραλάβουν τους λεγόμενους κλειδαρίθμους που απαιτούνται για την απόκτηση πρόσβασης στο taxisnet.
Ένα ακόμα «αγκάθι» αποτελεί η υποχρέωση δήλωσης των τόκων καταθέσεων, καθώς οι υπόχρεοι θα πρέπει να ζητήσουν τη σχετική βεβαίωση από τις τράπεζες. Το «τοπίο» θα ξεκαθαρίσει με τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου, φαίνεται όμως πως η υποχρέωση θα αφορά μόνο σε ποσά πάνω από 250 ευρώ.
Το υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια, οι βεβαιώσεις, να ταχυδρομηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα στους φορολογούμενους.
Οι φετινές παγίδες κρύβουν πολλές «παγίδες» οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά αυξημένους φόρους για εκατομμύρια φορολογούμενους. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην αναγραφή των στοιχείων των προστατευόμενων μελών. Από φέτος είναι υποχρεωτικός ο ΑΦΜ για όλους όσους έχουν κλείσει το 18 έτος της ηλικίας τους.
Άλλα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους υπόχρεους είναι να δηλωθούν σωστά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα ώστε αποφευχθούν τυχόν λάθη στον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, τα ποσά των αποζημιώσεων, τα εφάπαξ και τα ενοίκια κύριας κατοικίας, και ο αριθμός παροχής ρεύματος για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα.
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα πρώτο οδηγό ( ερωτήσεις – απαντήσεις ) για το πώς θα συμπληρωθούν σωστά οι e-δηλώσεις.
Αναλυτικότερα:
1. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται, στο πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή μου, το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ…». Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε: «Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε...». Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτάει: «Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία 'www1.gsis.gr';»
Επιλέξτε «ΝΑΙ» και στη συνέχεια «Επανάληψη».
2. Θέλω να δηλώσω προστατευόμενα μέλη. Ποιον πίνακα συμπληρώνω;
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 9 με τα στοιχεία των προστατευόμενων μελών που σας βαρύνουν. Αυτόματα θα συμπληρωθεί ο πίνακας 3 με τον αριθμό των τέκνων. Συμπληρώστε υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ για όλα τα τέκνα σας και επιπλέον τον ΑΦΜ για όλα τα ενήλικα προστατευόμενα μέλη.
3. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2012. Πώς το δηλώνω ;
Στον πίνακα 5.1, πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να εισάγετε τα στοιχεία της άλλης κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε, να την καταχωρήσετε και να επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.
Τέλος, πρέπει να επιλέξετε την τελευταία κύρια κατοικία και ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας, θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για την σύζυγο.
4. Θέλω να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1. Επιλέγω το κίτρινο πλαίσιο και εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι ιδιοκατοικείτε, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), τα καταχωρείτε και τέλος επιλέγετε «μεταφορά στη δήλωση».
5. Πώς μπορώ να συμπληρώσω τον πίνακα 5.1, όταν έχοντας επιλέξει το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω;
Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, να καταχωρήσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, να τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές), να τα καταχωρήσετε και τέλος να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
6. Πώς θα συμπληρώσω τη δήλωσή μου όταν είμαι φιλοξενούμενος;
Στον κωδικό 801 πρέπει να αναγράψετε τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί. Επίσης, πρέπει να συμπληρώσετε τους κωδικούς 092, 091 και 097.
7. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
α) Αυτός που παραχωρεί την κατοικία τη δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
β) Αυτός που την κατοικεί τη δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 (δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).
8. Οι γονείς μου μένουν σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του 1ου ορόφου μιας πολυκατοικίας. Στην κατοχή τους έχουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στον 3ο όροφο στο οποίο διαμένω. Πώς θα δηλώσω την διαμονή μου στη φορολογική μου δήλωση;
Πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203, ενώ οι γονείς σας στο Ε2 που θα υποβάλουν πρέπει να αναγράψουν το ακίνητο ως δωρεάν παραχωρημένο σε εσάς.
9. Επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο στον πίνακα 5.1 εμφανίζονται δύο ακίνητα, εκ των οποίων το ένα έχει πωληθεί. Πώς θα το διαγράψω;
Χαρακτηρίζετε ΜΟΝΟ το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας και ιδιοκατοικείτε και επιλέγετε «μεταφορά στη δήλωση». Το ακίνητο που έχει πουληθεί δεν το χαρακτηρίζετε.
10. Πώς μπορώ να τροποποιήσω τα στοιχεία ενός ακινήτου;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που εμφανίζεται, αφού επιλέξετε την εγγραφή που θέλετε να τροποποιήσετε, θα κάνετε διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή νέας εγγραφής με τα σωστά στοιχεία.
Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».
11. Πώς θα διαγράψω ένα ακίνητο;
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα αποχαρακτηρίσετε το ακίνητο που θέλετε να διαγράψετε.
12. Πώς θα καταχωρήσω ένα νέο ακίνητο;
Πρέπει να επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί να επιλέξετε «εισαγωγή νέου ακινήτου». Κατόπιν, να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία του νέου ακινήτου, να το χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
13. Εκμισθώνω ένα σπίτι 100 τ.μ , ένα κατάστημα 250 τ.μ και μία αποθήκη. Τι συμπληρωματικός φόρος θα μου υπολογιστεί;
Στο ενοίκιο της κατοικίας η οποία είναι μικρότερη από 300 τ.μ και στο ενοίκιο της αποθήκης η οποία αφορά αστική μίσθωση υπολογίζεται συμπληρωματικός φόρος 1,5%. Συνεπώς, τα ποσά των ενοικίων των 2 αυτών ακινήτων θα τα αναγράψετε αθροιστικά στους κωδικούς 177 ή 178. Όσον αφορά το κατάστημα, επειδή πρόκειται για επαγγελματική-εμπορική μίσθωση, το ενοίκιο επιβαρύνεται με συμπληρωματικό φόρο 3%. Το ποσό του ενοικίου αυτού θα το μεταφέρετε και στον κωδικό 175 ή 176.
14. Ποιος είναι ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος;
Αναγράφεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που σας αποστέλλονται ή πάνω στον μετρητή κατανάλωσης. Θα αναγράψετε τα εννέα πρώτα ψηφία χωρίς κενά. Αν το ακίνητο δεν έχει μετρητή κατανάλωσης για να ηλεκτροδοτείται πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό 999999999.
15. Το ακίνητο μου δεν ηλεκτροδοτείται μετά από αίτηση διακοπής που είχα καταθέσει στη ΔΕΗ και επομένως δεν έχω αριθμό παροχής. Τι πρέπει να συμπληρώσω στον αντίστοιχο κωδικό;
Δεν είναι σωστό ότι δεν έχετε αριθμό παροχής αφού είναι ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αναγράφεται πάνω στον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος (ρολόι) και χαρακτηρίζει τη σύνδεση του συγκεκριμένου ακινήτου με το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Θα τον αναζητήσετε σε παλιότερους λογαριασμούς που σας έχουν αποσταλεί.
16. Δεν συμφωνώ με κάποια από τα στοιχεία των αυτοκινήτων που εμφανίζονται στον πίνακα 5.1γ. Τι πρέπει να κάνω;
Αν διαφωνείτε, επιλέξτε το αντίστοιχο πλαίσιο των κωδικών (750,751,752,753) για διαγραφή, τροποποίηση ή προσθήκη αυτοκινήτου. Στον πινάκα 5.1γ επιλέγετε το κίτρινο πλαίσιο και καταχωρείτε με την σειρά όλα τα αυτοκίνητα τα οποία σας ανήκουν και στη συνέχεια «μεταφορά στη δήλωση».
Στις τρεις πρώτες γραμμές θα εμφανισθούν αναλυτικά τα στοιχεία των τριών αυτοκινήτων και οι δαπάνες που αντιστοιχούν σ' αυτά και στην 4η γραμμή το λεκτικό «ΛΟΙΠΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ» και στον κωδικό 857-858 η αντικειμενική δαπάνη των λοιπών αυτοκινήτων.
17. Πώς μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);
Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε, θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρήσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος θα επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση».
Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής» με τα σωστά στοιχεία. Τέλος, επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».
18. Το αυτοκίνητό μου παρέμεινε σε ακινησία το 2012, αφού είχα καταθέσει τις πινακίδες στο αρμόδιο τμήμα της ΔΟΥ. Πρέπει να το διαγράψω από την κατάσταση των αυτοκινήτων που μού εμφανίζεται;
Πρώτα κάντε «διαγραφή της εγγραφής» και στη συνέχεια «εισαγωγή νέας εγγραφής», για να καταχωρήσετε τα στοιχεία του αυτοκινήτου. Στη λίστα που ανοίγει στη στήλη «Λόγος μη εφαρμογής αντικειμενικής δαπάνης» επιλέγετε «ακινησία». Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειες σας επιλέξτε «μεταφορά στη δήλωση».
19. Πώς θα συμπληρώσω τον πίνακα εργοδοτών όταν μέσα στο έτος εργάσθηκα σε περισσότερους του ενός εργοδότες;
Εφόσον είστε μισθωτός και οι εργοδότες σας κατά το προηγούμενο έτος ήταν περισσότεροι από 5, γράψτε στις πρώτες 4 γραμμές τους 4 εργοδότες που σας κατέβαλαν τα μεγαλύτερα ποσά εισοδήματος και στην πέμπτη γραμμή την ένδειξη «ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ» με ποσό το σύνολο του υπολειπόμενου εισοδήματός σας.
20. Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που υπέβαλα τη δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό;
Ενημερωθείτε από τις οδηγίες συμπλήρωσης της δήλωσης, και αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση.
21. Μπορώ να υποβάλω τροποποιητική/συμπληρωματική δήλωση Φόρου Εισοδήματος μέσω internet;
Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μετά την οριστική εκκαθάριση της αρχικής – ηλεκτρονικά υποβληθείσας - φορολογικής σας δήλωσης, προσκομίζοντας εκτυπωμένο αντίγραφό της.
22. Πότε δεν υπολογίζεται προκαταβολή φόρου στην εκκαθάριση:
Δεν υπολογίζεται προκαταβολή όταν στο εκκαθαριστικό σημείωμα περιλαμβάνονται ΜΟΝΟΝ εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες.
23. Πώς υπολογίζεται η προκαταβολή φόρου;
Η προκαταβολή φόρου για το εισόδημα του διανυόμενου κάθε φορά έτους υπολογίζεται στο 55% του φόρου που προκύπτει από τη δήλωση. Εάν υπάρχουν τυχόν φόροι που έχουν παρακρατηθεί στη πηγή, αφαιρούνται από το ποσό που προκύπτει μετά την εφαρμογή του συντελεστή 55%.
24. Φορολογείται η διατροφή;
Η διατροφή που καταβάλλεται στον σύζυγο ή στην σύζυγο φορολογείται. Αντίθετα η διατροφή που καταβάλλεται στα τέκνα είναι αφορολόγητη.
25. Γιατί δεν έχω λάβει προεκτυπωμένο έντυπο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος;
Από τη φετινή χρονιά οι φορολογικές δηλώσεις όλων των φορολογούμενων θα υποβληθούν ηλεκτρονικά και επομένως δεν θα αποσταλούν προεκτυπωμένα έντυπα. Ωστόσο μπορείτε, μέσω της εφαρμογής, να εκτυπώσετε κενά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 για δική σας χρήση. Εάν υπάρχουν μεταβολές στα στοιχεία σας (π.χ αλλαγή ΔΟΥ, οικογενειακή κατάσταση) φροντίστε να ενημερώσετε το τμήμα μητρώου της ΔΟΥ πριν την υποβολή της δήλωσης.
26. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω την αποζημίωση απόλυσης;
Η αποζημίωση απόλυσης έχει φορολογηθεί ήδη αυτοτελώς, Πρέπει να δηλώνεται στον κωδ. 657 ή κωδ. 658 του πίνακα 6.
27. Σε ποιόν πίνακα της δήλωσης Ε1 θα δηλώσω το εφάπαξ ασφαλιστικού οργανισμού;
Στον πίνακα 6, στον κωδικό 657 ή 658 κατά περίπτωση.
28. Πώς συμπληρώνω τον πίνακα 7.10 (ενοίκιο κύριας κατοικίας) όταν υπάρχουν περισσότεροι από τρεις εκμισθωτές ;
Συμπληρώνετε τους κωδικούς 801 και 802 με τους ΑΦΜ των δύο εκμισθωτών και τους κωδικούς 811-812 και 813-814 με τα ποσά που αντιστοιχούν. Αφήνετε τον κωδικό 803 κενό και το υπόλοιπο του ενοικίου το πληκτρολογείτε στον κωδικό 815-816 έτσι ώστε το άθροισμα των ποσών των κωδικών να αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό ενοικίου. Οι υπόλοιποι ΑΦΜ (με τα αντίστοιχα ποσά τους) καταχωρούνται σε χειρόγραφη κατάσταση στο αρχείο σας.
29. Μπορώ να υποβάλω τη φορολογική μου δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013 ηλεκτρονικά αν δεν είμαι χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet;
Δεν μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική σας δήλωση, για το οικονομικό έτος 2013, ηλεκτρονικά αν δεν είστε χρήστης της υπηρεσίας TAXISnet. Όσοι φορολογούμενοι υποχρεούνται για πρώτη φορά σε ηλεκτρονική υποβολή και δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του TAXISnet, στη συνέχεια να απευθυνθούν στη ΔΟΥ για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο τους και να τον ενεργοποιήσουν ώστε να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση τους.
30. Πώς θα συμπληρώσω την δήλωσή μου όταν πληρώνω ενοίκιο κύριας κατοικίας;
Πρέπει να συμπληρώσετε τον πίνακα 5.1. Αφού επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, πρέπει να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κατοικίας, να την χαρακτηρίσετε και να επιλέξετε «μεταφορά στη δήλωση». Θα πρέπει επίσης να «κλικάρετε» τον κωδικό 203 και να αναγράψετε το ενοίκιο στον πίνακα 7.10 ως δαπάνη που αφαιρείται από το φόρο.
31. Πού θα συμπληρώσω το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας;
Στον πίνακα 6.10 στον κωδικό 417 θα συμπληρώσετε τον ΑΦΜ του εκμισθωτή και στους κωδικούς 419,420 το ενοίκιο της δευτερεύουσας ή της εξοχικής κατοικίας.
32. Ο γιος μου συμπλήρωσε τα 18 έτη και είναι προστατευόμενο μέλος μου. Πρέπει να αποκτήσει δικό του ΑΦΜ;
Τα ενήλικα τέκνα θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό ΑΦΜ προκειμένου να τα συμπεριλάβετε ως προστατευόμενα μέλη στη δήλωση σας.

M.X.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.