Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ Ο ΜΠΑΡΟΖΟ...


Στα όριά τους έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι πολιτικές λιτότητας...
Για να πετύχουν οι πολιτικές αυτές, υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κομισιόν, πρέπει να να έχουν πολιτική και κοινωνική στήριξη.

Μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Think Tank Dialogue», ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης.

Υπό όρους μπορεί να δίνεται και παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή».

Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ο πρόεδρος της Επιτροπής την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που παραβίασαν τη Συνθήκη και τους κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί «πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ανάλογη άποψη με τον κ. Μπαρόζο έχει και ο κ. Μπιλ Γκρος, διαχειριστής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο, της Pimco.

Ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να προχωρήσει σε ευθεία "επίθεση" κατά των Ευρωπαίων πολιτικών, λέγοντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, πως οι επιλογές της ευρωζώνης και τα "σχέδια ταχείας μείωσης του χρέους με αυστηρά μέτρα λιτότητας", είναι σοβαρά λάθη και ενέχουν τον κίνδυνο "οικονομικής ασφυξίας".

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Σχεδόν όλη η Ευρώπη κάνει λάθος γιατί πιστεύει ότι η λιτότητα, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο τρόπος για να δημιουργηθεί πραγματική ανάπτυξη. Δεν είναι. Απλώς χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.