Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Γιατί «βουλιάζει» ο ΟΠΑΠ κε Λουρόπουλε, τώρα που ιδιωτικοποιείται;

Από τον Νίκο ΣαμοΐληΓιατί «βουλιάζει» ο ΟΠΑΠ κε Λουρόπουλε, τώρα που ιδιωτικοποιείται;
Κατακόρυφη πτώση κατά 380 εκατομμύρια ευρώ θα κάνουν τα κέρδη του ΟΠΑΠ την τρέχουσα χρονιά και θα διαμορφωθούν στα 116 εκατ. ευρώ, από 496 εκατομμύρια που ήταν το 2012. Ανάλογη θα είναι η εικόνα και το 2014, αφού σύμφωνα με την παρουσίαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ προς τους υποψηφίους επενδυτές που άρχισαν την περασμένη Τετάρτη με την Intralot, θα διαμορφωθούν σε 127 εκατ. ευρώ.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από την πώληση του ποσοστού που κατέχει στον Οργανισμό εν' όψει της ιδιωτικοποίησης.Σύμφωνα με την παρουσίαση το τεχνολογικό κόστος για τον ΟΠΑΠ το 2012 έφτασε το 5,47% των εσόδων από τα παιχνίδια (GGR), δηλαδή στα 71 εκατ. ευρώ, τα οποία το 2013 θα αντιπροσωπεύουν το 61% των καθαρών κερδών που περιμένει ο ΟΠΑΠ. Από αυτά τα μεγαλύτερα συμβόλαια τα έχει η Ιντραλότ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα έσοδα του ΟΠΑΠ το 2013 θα κινηθούν κοντά στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι 3,96 δισ. το 2012, ενώ τα κέρδη μετά φόρων θα περιοριστούν στα 116 εκατ. από 496 εκατ. ευρώ το 2012. Οι επιπτώσεις της αυξημένης φορολογίας θα επηρεάσουν σοβαρά τα αποτελέσματα του οργανισμού και για το 2014, οπότε και τα κέρδη από τα υφιστάμενα παιχνίδια προβλέπεται πως θα προσεγγίσουν τα 127 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη θα αρχίσουν να κινούνται εντονα ανοδικά από το 2015 οπότε και υπολογίζονται στα 213 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί ανοδικά μετά το 2015 (εκείνη τη χρονιά θα βρεθεί και στο χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή κοντά στα 2,83 δισ. ευρώ).
Οσον αφορά στα έσοδα από τα επιμέρους παιχνίδια, η διοίκηση του ΟΠΑΠ εκτιμά πως το 2013 το KINO θα συνεισφέρει 1,93 δισ., το «Πάμε Στοίχημα» 1,27 δισ. και το «Τζόκερ» 210 εκατ. ευρώ.
Οι επενδυτές ενημερώνονται πως τα πρώτα έσοδα από τα νέα παιχνίδια, στα οποία βασίζεται ο οργανισμός για τη βελτίωση των μεγεθών αφού τα σημερινά παιχνίδια θα κινηθούν πτωτικά, θα έρθουν το 2014.
Εκτός από τις παιχνιδομηχανές (VLTs) η διοίκηση του ΟΠΑΠ βασίζεται στο Ξυστό και στα παιχνίδια μέσω Διαδικτύου. Ειδικά για τα VLTs, η διοίκηση του οργανισμού υποστήριξε πως τα πρώτα 2.500 μηχανήματα θα έχουν εγκατασταθεί στις αίθουσες (Game Halls) του ΟΠΑΠ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 με στόχο να εγκατασταθούν και τα 16.000 μέσα στον επόμενο χρόνο.
Για τα υπόλοιπα 18.500 VLTs που δεν θα βρίσκονται υπό τη διαχείριση του οργανισμού υποστήριξε πως μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη των προδιαγραφών για την επιλογή των παραχωρησιούχων. Ως γνωστόν, προβλέπεται η επιλογή μέσω διαγωνισμού τεσσάρων έως 10 παραχωρησιούχων. Τα καθαρά έσοδα (Net drop) ανά παιχνιδομηχάνημα ημερησίως εκτιμώνται στα 73 ευρώ για το 2014 και στα 76 ευρώ για το 2015.
Τα πρώτα κέρδη από τα 16.500 VLTs που θα λειτουργεί άμεσα ο οργανισμός θα έρθουν το 2014 και θα ανέρχονται στα 17 εκατ. για να αυξηθούν στα 72 εκατ. ευρώ το 2015. Από το 2015 αναμένονται τα πρώτα κέρδη (38 εκατ. ευρώ) από τα 18.500 VLTs που θα παραχωρηθούν σε τρίτους. Φιλόδοξες είναι οι προβλέψεις για τα έσοδα από το ΞΥΣΤΟ που θα ξεκινήσουν από τα 75 εκατ. το 2013 για να εκτοξευθούν στα 800 εκατ. το 2020.
Για τα παιχνίδια μέσω Διαδικτύου, η διοίκηση του ΟΠΑΠ υποστηρίζει πως τον Ιούλιο του 2013 θα κατατεθούν οι αιτήσεις στην επιτροπή παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το Online Poker και τα Casino Games και πως από τον Ιανουάριο του 2014 θα παρέχει Διαδικτυακά το Joker, το ΚΙΝΟ, το Poker, κ.λπ.
Οι κίνδυνοι
Οπως αναφέρει ο ΟΠΑΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, οι μελλοντικές εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην Παρουσίαση, βασίζονται στις τρέχουσες υποθέσεις και όχι σε ιστορικά στοιχεία και οι υποθέσεις αυτές, καθώς και οι προβλέψεις και οι μελλοντικές εκτιμήσεις εξαρτώνται από γεγονότα και άλλες συνθήκες που εκφεύγουν του ελέγχου της ΟΠΑΠ ή της δυνατότητάς του να τις προβλέψει.
Επιπρόσθετοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες ως προς τα στοιχεία και πληροφορίες της Παρουσίασης. Μεταξύ αυτών προβλέπει:
*Μεταβολές στα στρατηγικά σχέδια της Εταιρίας που μπορεί να οφείλονται μεταξύ άλλων σε μεταβολές ελέγχου ή διοίκησης
*Γενικές μακροοικονομικές τάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
*Την πιθανότητα να μην πραγματοποιηθούν όλες οι προσδοκώμενες συνέργιες και οφέλη από την υλοποίηση των έργων της ΟΠΑΠ (VLT's διαδικτυακά παίγνια, κρατικά λαχεία) ή να μην πραγματοποιηθούν εντός του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος
* Τις επιπτώσεις της νομοθεσίας και της νομολογίας των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη,
* Την εξάρτηση του μονοπωλίου και την έκθεση σε αντιδικίες ή/και κανονιστικές ενέργειες
Πρόσφατες και μελλοντικές μεταβολές στην τεχνολογία, τα παιχνίδια και τα πρότυπα
* Αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, περιλαμβανομένων και των τάσεων στα έξοδα καθώς και αλλαγές στο χρόνο, τόπο και τρόπο που παίζονται τα τυχερά παίγνια,
* Την δημοτικότητα της ΟΠΑΠ,
* Μεταβολές στα σχέδια, πρωτοβουλίες και στρατηγική της ΟΠΑΠ, και η αποδοχή των καταναλωτών επί των αλλαγών αυτών,
* Την ικανότητα της ΟΠΑΠ να προβλέπει με ακρίβεια μελλοντικές συνθήκες τις αγοράς
* Πιέσεις από τον ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων και των πιέσεων ως αποτέλεσμα τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου και των αλλαγών στην τεχνολογία,
* Αλλαγές στις συνθήκες των διαφημιστικών αγορών και της διαφημιστικής δαπάνης λόγω πιέσεων από ομάδες δημοσίου ενδιαφέροντος, αλλαγές στη νομοθεσία και τους κανονισμούς και άλλες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις,
* Την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων τυχερών παιγνίων,
* Την αυξημένη διακύμανση ή μειωμένη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένου κάθε περιορισμού στην ικανότητα του ΟΠΑΠ να έχει πρόσβαση σε αγορές κεφαλαίων για την έκδοση ομολόγων, αναχρηματοδότηση των εκκρεμουσών οφειλών ή για την απόκτηση τραπεζικών χρηματοδοτήσεων με αποδεκτούς όρους,
* Τα αποτελέσματα κάθε σημαντικής εξαγοράς, διάθεσης και άλλων παρόμοιων συναλλαγών από την ΟΠΑΠ,
* Την αποτυχία επίτευξης προβλέψεων εσόδων,
* Την επάρκεια του πλαισίου διαχείρισης κινδύνου της ΟΠΑΠ
* Αλλαγές σε εφαρμοστέους λογιστικούς κανόνες,
* Διακοπή ή κατάρρευση δικτύου και πληροφοριακών συστημάτων ή άλλης τεχνολογίας επί της οποίας βασίζεται η δραστηριότητα της ΟΠΑΠ
* Η επίδραση συνδικαλιστικών ή εργατικών διαφορών ή αποκλεισμοί παικτών που επιδρούν στις επαγγελματικές αθλητικές κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο αθλημάτων της ΟΠΑΠ,
* Αλλαγές στο φορολογικό δίκαιο, την ομοσπονδιακή επικοινωνία και άλλους νόμους ή κανονισμούς,
* Αλλαγές σε τιμές συναλλάγματος και στη σταθερότητα και ύπαρξη του Ευρώ.
Επιπλέον, επισημαίνεται το εκτεταμένο χρονικό διάστημα αναφοράς ορισμένων μελλοντικών εκτιμήσεων της Παρουσίασης και η αυξημένη αβεβαιότητα σε βάθος χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.