Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πόσο θα αντέξει ένα Κράτος που αποτυγχάνει να εισπράξει κι αρνείται να πληρώσει;


Έχουμε αναλύσει και παλαιότερα το πόσο έξω έπεσε ο προϋπολογισμός του 2013 ήδη από τον πρώτο μήνα εκτέλεσης τους αλλά αξίζει να δούμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ξεχωριστά, όπως αυτά δημοσιεύονται σε μια ωραία ανάλυση του Capital.gr.


Τον Ιανουάριο επεστράφησαν στους φορολογούμενουςμόλις 43 εκατ. ευρώ φόροι, ενώ είχε προϋπολογιστεί ότι θα επιστραφούν 311 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα προ επιστροφών φόρου...



...έσοδα (ίσως ο βασικότερος δείκτης υγείας του δημόσιου ταμείου) διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο στα 4,42 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,659 δισ. ευρώ (υστέρηση 239 εκατ. ευρώ). Εάν αθροιστούν οι επιστροφές φόρου που δεν έγιναν και η υστέρηση των προ επιστροφών φόρου εσόδων, η συνολική υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέρχεται στα 497 εκατ. ευρώ.

Οι κατηγορίες εσόδων οι οποίες υστέρησαν έναντι του στόχου είναι οι εξής:

α) ο Φ.Π.Α., όλων των κατηγοριών, κατά 161 εκατ. ευρώ,
β) οι λοιποί έμμεσοι φόροι κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. καπνού, κ.λ.π.), κατά 153 εκατ. ευρώ,
γ) τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, κατά 134 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά εδώ.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση καμαρώνει για το πρωτογενές πλεόνασμα των 177 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε με τον παραπάνω τρόπο που περιγράψαμε! Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα αλλάξει τον Φεβρουάριο και τα έσοδα από το ΦΠΑ και τους  λοιπούς έμμεσους φόρους θα αυξηθούν. Αντίστοιχα,  η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος μοιάζει να απαιτεί τη μη επιστροφή φόρου που έχει προγραμματιστεί.

Στην παραπάνω εικόνα, προσθέστε επίσης και την παράμετρο της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους η οποία αργά ή γρήγορα θα τεθεί ξανά υπό συζήτηση.  Μήπως το φως στο τούνελ που διαφημίζει ο Αντώνης Σαμαράς είναι το τρένο που έρχεται κατά πάνω μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.