Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επίδειξη «μηδενικής ανοχής» με χημικά και συλλήψεις


Φωτ.: Σπύρος Τσακίρης
Το δρόμο της «μηδενικής ανοχής» επέλεξε για μία ακόμη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, η κυβέρνηση. Μετά την επιστράτευση των απεργών του Μετρό τώρα ήλθε η ώρα της χρήσης βίας από την αστυνομία κατά των μελών του ΠΑΜΕ στο γραφείο του υπ. Εργασίας Γ. Βρούτση. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν, το μεσημέρι, εκτεταμένη χρήση χημικών και μάλιστα σε κλειστό χώρο προκαλώντας τον τραυματισμό 8 ατόμων, προχώρησαν σε 35 προσαγωγές μελών του ΠΑΜΕ, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ δεν δίστασαν να κτυπήσουν τους βουλευτές...
του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Χ. Καραγιαννίδη και Κ. Μπάρκα.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με οξύτατες ανακοινώσεις τους και συμμετοχή στη διαδήλωση έξω από τη ΓΑΔΑ.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ (Πηγή: ΑΠΕ)
Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου είχαν προσαχθεί 35 διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, μετά τα έντονα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας. Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η  Λεωφόρος Αλεξάνδρας από τη συγκέντρωση των αλληλέγγυων, που ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι οι 35 προσαχθένετες παραπέμπονται με την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς και της διατάραξης ειρήνης και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

Σε διάβημα προέβη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΑΔΑ. Το βίντεο «με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος» ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας η Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της έξω από τη ΓΑΔΑ. Προηγήθηκε κατάληψη του ΠΑΜΕ στο γραφείο του υπουργού Γιάννη Βρούτση.  Πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 τραυματίες, εκ των οποίων οι 3 μεταφέρθηκαν στον Ευαγγελισμό και οι άλλοι 4 στον Ερυθρό Σταυρό.

Διάβημα του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΑΔΑ

Την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ με διάβημα που έκανε στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Ο βουλευτές Δ. Στρατούλης και Α. Σταμπουλής και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετέβησαν στο κτίριο της ΓΑΔΑ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις σημερινές εξελίξεις στο υπουργείο Εργασίας.

“Η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τις σημερινές συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και την ωμή καταστολή σε βάρος συγκεντρώσεων εργατικών σωματείων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, που έρχονται ως συνέχεια της πολιτικής επιστράτευσης απεργών και της απαγόρευσης απεργιών με δικαστικές αποφάσεις, επιχειρεί να υποτάξει το εργατικό κίνημα και να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους.

Οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς μπορούν να βάλουν ένα ισχυρό φραγμό στις εφαρμοζόμενες πραξικοπηματικές, αυταρχικές και βάρβαρες κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές και να εμπνεύσουν νέους νικηφόρους αγώνες του λαού μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων συνδικαλιστών στη ΓΑΔΑ”, δήλωσε ο Δημ. Στρατούλης.

Δηλώσεις της Α. Παπαρήγα έξω από τη ΓΑΔΑ

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να δημοσιοποιήσει το βίντεο «με τις καταστροφές που τάχα έκαναν οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος». Χαρακτήρισε αστεία πράγματα τις κατηγορίες ότι οι συνδικαλιστές είχαν πρόθεση να καταστρέψουν τα γραφεία και να δείρουν τον υπουργό.  

«Όταν ένας υπουργός κάνει προκλητικές δηλώσεις, έχουν δικαίωμα την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων να πάνε και να διαμαρτυρηθούν. Αυτό και μόνο έγινε και τίποτα άλλο. Να μας δείξει το βίντεο. Όχι να το γυρίσει τώρα το βράδυ ή αύριο το πρωί» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

Σχολιάζοντας την επέμβαση των ΜΑΤ, η γ.γ. του ΚΚΕ σημείωσε ότι «όταν μια κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε ένα λαό που υποφέρει, τότε δεν έχει άλλη λύση πέρα από το ξύλο». Πρόσθεσε ότι «ο λαός έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη και μπορεί να κάνει στην πάντα την κρατική καταστολή».

«Ο λαός πρέπει να φοβάται τα βάσανα που έρχονται. Και γι’ αυτό πρέπει να αποκτήσει σθένος, αντίσταση και να καταπολεμήσει και τα ψέματα και τις συκοφαντίες. Όπως συκοφαντούν τους εργαζόμενους ότι ό,τι έχουν κατακτήσει είναι προϊόν ρουσφετολογίας, συκοφαντούν τώρα, εμφανίζοντας τους εργαζόμενους σαν καταστροφείς, ότι ξοδεύουν την αγωνιστικότητά τους να σπάνε γραφεία ή κεφάλια υπουργού. Ε, όχι. Τέτοιο ξόδεμα αγωνιστικότητας εμείς δεν το κάνουμε» κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Κώστας Μπάρκας έγραψε για τα σημερινά γεγονότα στο υπουργείο Εργασίας στο προφίλ του στο facebook:

"Είναι πλέον δεδομένο και ολοκληρωμένο το σχέδιο της κυβέρνησης. Απαγορεύει στους νέους, στους ανέργους, στον κόσμο της εργασίας, στους συνταξιούχους να διαδηλώνουν για ένα καλύτερο μέλλον. Χρησιμοποιεί την καταστολή ως το μόνο μέσο για να αντιμετωπίσει την εξεγερμένη αξιοπρέπεια της κοινωνικής πλειοψηφίας."

ΓΣΕΕ: Επίδειξη αυταρχισμού

Αμεση ήταν η αντίδραση και της ΓΣΕΕ η οποία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της πως «συνεχίζει σε κάθε ευκαιρία να κάνει επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος».

«Αυτό έκανε και σήμερα με τις προσαγωγές συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ μετά τα επεισόδια - απότοκο μιας συμβολικής κατάληψης στο υπουργείο Εργασίας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «τέτοιου είδους πρακτικές και τακτικές όπως αυτές που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα όχι μόνο δε λύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, αντιθέτως τα εντείνουν ενώ παράλληλα αυξάνουν και τα αδιέξοδα με απρόβλεπτα αποτελέσματα».

Κεδίκογλου: Δεν θα γίνουν ανεκτά τέτοια φαινόμενα

"Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από την κυβέρνηση" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η βία σε κάθε της μορφή πρέπει να αποδοκιμάζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα και πως "η επιδρομή στο γραφείου του κ. Βρούτση και οι υλικές καταστροφές και οι απειλές εναντίον του, είναι πρακτικές που στοχεύουν να δυναμιτίσουν το πολιτικό κλίμα σε μια πολύ κρίσιμη εποχή για τη χώρα".

"Όσοι υιοθετούν πρακτικές βίας στα πλαίσια ανταγωνισμών εξτρεμισμού βρίσκουν απέναντί τους την κοινωνία που αντιλαμβάνεται πλήρως τα κίνητρά τους" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τα επεισόδια στο υπουργείο Εργασίας

Περίπου 40 μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στον 8ο όροφο του υπουργείου Εργασίας, διαμαρτυρόμενα σε υψηλούς τόνους για την κυβερνητική πολιτική.
Μπήκαν στο κτίριο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί,  περνώντας ένας ένας και δηλώνοντας στην κεντρική είσοδο ότι προορισμός τους ήταν τα γραφεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ ήθελαν να εκφράσουν την ενόχλησή τους από τη χθεσινή αναφορά του υπουργού Εργασίας ότι το ασφαλιστικό σύστημα «οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων».

Με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου Γιώργο Πέρρο, οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονταν στους διαδρόμους του ορόφου και φώναζαν συνθήματα.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από το ΑΜΠΕ που επικαλείται πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να μπουν στο γραφείο του υπουργού, στο οποίο βρισκόταν από το πρωί ο Γιάννης Βρούτσης, όμως φέρονται να προκάλεσαν φθορές στον προθάλαμο του γραφείου.

Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ απώθησαν τους διαμαρτυρόμενους έξω από το κτίριο και προχώρησαν σε 35 προσαγωγές.

Στη συνέχεια, διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν το πούλμαν με τους προσαχθέντες να αποχωρήσει, κάνοντας αλυσίδα γύρω από το μπροστινό μέρος του οχήματος, ενώ ένας διαδηλωτής χτύπησε με το κράνος του το παρμπρίζ και προκάλεσε φθορές.  Το πούλμαν με τους προσαχθέντες, στους οποίους - κατά πληροφορίες - συγκαταλέγονται και δύο τραυματίες, αποχώρησε μετά από επέμβαση των ΜΑΤ και ρίψη χημικών έξω από την είσοδο του υπουργείου. 

Περιμετρικά του υπουργείου Εργασίας παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις. Νωρίς το απόγευμα, επετράπη η είσοδος δημοσιογράφων στον χώρο, αφού είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες των υπηρεσιών σήμανσης της ΕΛΑΣ.

Aπό enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.