Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Εμπλοκή στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ


Σε διακοπή της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ και εμπλοκή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρίας εκτιμάται ότι θα οδηγήσει ενδεχόμενη δικαίωση της ΔΕΗ από το δικαστήριο στο οποίο έχει προσφύγει διεκδικώντας 39,2 εκ ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Η υπόθεση συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας όπου η ΔΕΗ, έχει καταθέσει αίτηση για συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ ύψους 39,2 εκ. ευρώ.


Από την πλευρά της η ΛΑΡΚΟ που υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ υπερτιμολογεί το ρεύμα που της προμηθεύει έχει ήδη ζητήσει τη διαιτητική παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η οποία μάλιστα έχει ορίσει ως προσωρινή τιμή ρεύματος για τη ΛΑΡΚΟ τα 50 Ευρώ/MWh. Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η προσφυγή της ΛΑΡΚΟ στη ΡΑΕ ακολούθησε αντίστοιχη προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος, για την οποία η ΡΑΕ όρισε ως προσωρινή τιμή ρεύματος τα 45 Ευρώ/MWh.


Η ΔΕΗ που δεν αμφισβητεί την απόφαση της ΡΑΕ προσέφυγε κατά της ΛΑΡΚΟ απαιτώντας την επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης στην περιουσία της ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι τα κονδύλια που ζητάει η ΔΕΗ δεν προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές της, καθώς η υπόθεση εκκρεμεί στη ΡΑΕ, στην οποία έχει προσφύγει η ΛΑΡΚΟ, με καταγγελία της κατά της ΔΕΗ.

Πάντως εφόσον η απόφαση του δικαστηρίου δικαιώσει τη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε άμεση αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεών της, με αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας της, τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται προ των πυλών η αποκρατικοποίησή της.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι το μοντέλο αποκρατικοποίησης που έχει επιλεγεί για τη ΛΑΡΚΟ είναι ο διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» προκειμένου η εταιρία να κλείσει με τη σημερινή της μορφή, και στη θέση της να δημιουργηθεί μια νέα, στην οποία και θα μεταβιβασθεί μέρος τους ενεργητικού της, προκειμένου να πουληθεί. Ο διαχωρισμός αυτός θα είναι ο δεύτερος στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ από το 1991 οπότε και πάλι είχε χωριστεί σε «νέα»- «καλή» και «παλαιά» –«κακή» για να βρεθεί και πάλι πολύ σύντομα στην ίδια κακή οικονομική κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.