Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Να σταματήσει να δανείζεται και να βγει από το ευρώ για να σωθεί η Ελλάδα»

http://www.newsbeast.gr/files/temp/3D310DB4FB72CC3A974C8ECFA469317F.jpgΠαύση του εξωτερικού δανεισμού, χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ είναι η λύση για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της κατάρρευσης, σύμφωνα με τον Klaus Adam, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim.
Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σοβαρά εκτροχιασμένο. Η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι πέντε φορές μικρότερη σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑEΠ κατά 4,5% το 2013. Ο αρθρογράφος του Bloomberg Klaus Adam, καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Mannheim, και ερευνητής στην Bundesbank χαρακτηρίζει εξαιρετικά αισιόδοξη αυτή την εκτίμηση.

Η κατάρρευση βοηθά να εξηγηθεί το δράμα που διαδραματίζεται αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τα νέα μέτρα λιτότητας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» από τους πιστωτές για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ.
Το παράδοξο της σημαντικής συρρίκνωσης στην οικονομική δραστηριότητα και του αυξημένου εξωτερικού δανεισμού, εγείρει το ερώτημα γιατί η Ελλάδα δανείζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη δυσλειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Απλώς δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο σχέδιο μακροπρόθεσμα και φυσικά καμία πρόβλεψη για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους.
Όπως τονίζει ο Klaus Adam, οι περασμένες εβδομάδες δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα επικεντρώνονται μόνο στο να τσακώνονται για το ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία.
Οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει απλώς να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της. Όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, τα νέα μέτρα που προωθούνται, όπως η επαναγορά μέρους του χρέους, απλώς θα αγοράσουν χρόνο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό.
Ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ελλάδα, είναι να σταματήσει ο εξωτερικός δανεισμός, να γίνει νέα διαγραφή του χρέους και να αυξηθεί η εγχώρια οικονομική ανταγωνιστικότητα στο βαθμό που να μπορεί να ενισχύσει τις εξαγωγές.
Μια ελληνική χρεοκοπία και έξοδος από την ευρωζώνη θα πετύχει τους παραπάνω στόχους κυριολεκτικά σε μια νύχτα. Η προσαρμογή θα είναι πολύ δύσκολη και η κοινωνική αναταραχή θα διαρκέσει μήνες, ωστόσο η χώρα θα προσαρμοστεί, υπογραμμίζει ο Adam.
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.