Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ

20121015-075427.jpgΓράφει ο Δρ. Ηλίας Καλλιώρας

Λίγες μόνον ώρες πριν από την ψήφιση του διαβόητου Πολυνομοσχεδίου, η Κομισιόν αναθεώρησε τις σχετικές της προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το α΄ εξάμηνο του 2014. Ομοίως, η ύφεση στην Ελλάδα το 2013 θα φτάσει το 4,2%. Η ανεργία την τρέχουσα χρονιά θα διαμορφωθεί στο 23,6%, ενώ το 2013 προβλέπεται να σκαρφαλώσει στο 24%. Επίσης, το ελληνικό χρέος θα ανέλθει φέτος στο 176,6% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά προβλέπεται ότι θα ισχύσουν, και μόνον εφόσον  υλοποιηθούν ενδιαμέσως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών της. Το μήνυμα, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ απλό: η Ελλάδα παραμένει σε ναρκοπέδιο.

Το ότι είμαστε ακόμη στο ίδιο ναρκοπέδιο, το επιβεβαιώνουν όλοι οι Έλληνες, με τον τρόπο που οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά τα στατιστικά στοιχεία: το χρέος ήταν, το 2009 (πριν την «ΔΝΤ εποχή»), ίσο με 235 δισ. ευρώ (127% του ΑΕΠ), ενώ, το 2013, προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 345 δισ. ευρώ (188,4% του ΑΕΠ). Το χρέος μας συνεχίζει να καλπάζει σε δυσθεώρητα ύψη. Τα πράγματα συνεχίζουν να είναι άκρως ανησυχητικά. Ως γνωστό, τα αχρείαστα χρέη, με τα αλόγιστα δανεικά, εγκλωβίζουν τους λαούς. Σφίγγουν θανάσιμα την μέγγενη γύρω από την αξιοπρέπεια πολλών έντιμων οικογενειών της μεσαίας τάξης. Εξοβελίζουν τη μέση οικογένεια, σπέρνοντας τον φόβο και την αβεβαιότητα παντού. Το χρέος μας προφανώς είναι και παραμένει μη βιώσιμο.

Τα μοντέρνα κράτη έχουν τεράστια χρέη. Πρώτη παγκοσμίως, με το υψηλότερο δημόσιο εσωτερικό χρέος (ως % του ΑΕΠ) είναι η Ιαπωνία (233%), σύμφωνα με το BBC. Πρώτη διεθνώς, με το υψηλότερο εξωτερικό χρέος (ιδιωτικό, δημόσιο, τράπεζες, φορείς/θεσμοί) βρίσκεται η Ολλανδία (περίπου 1.090% του ΑΕΠ). Και όμως, παρόλα αυτά, το ΔΝΤ με την παρέα του ήρθε και εν τέλει «φώλιασε» σκόπιμα στο πειραματόζωο, στην αδύναμη και διεφθαρμένη (σε ταγούς) Ελλάδα. Η επικίνδυνη εξάρτηση των κρατών που χρωστούν είναι αβάσταχτα οικονομική, όχι πολιτική. Ο μέγα-«ασύμμετρος» διεθνικός οικονομικός πόλεμος συνεχίζεται. Θα γίνεται συνεχώς όλο και πιο εμφανής. Οι ισχυρές χώρες, εάν δεν έχουν, πρέπει άμεσα να «κατασκευάσουν» τους νέους οικονομικούς τρομοκράτες (τύπου Μπιν Λάντεν)!

Η νέα «υπόγεια διεθνική τάξη» δεν θέλει καθόλου την φασαρία, την βία και τον αλαλαγμό. Θέλει την έμμεση, την σιωπηλή, την ισχυρή και την αμετάκλητη «κυριαρχία» επί παντός του επιθυμητού. Η μεθοδολογία διεθνώς είναι παντού η ίδια: ο ίδιος «φαύλος κύκλος». Κύκλος, που έχει απλά κάπως έτσι: «Βλακώδες» εθνικό και ιδιωτικό χρέος, «δάνεια» για την αποπληρωμή αυτών των χρεών, «μνημόνια» (που τα κατευθύνουν οι ισχυροί παίκτες και κράτη), «κούρεμα» (που περιέργως οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερα συνολικά χρέη), κατ’ ανάγκη «ύφεση» (σκόπιμη!), νέα, αρκετά υψηλότερα και πολύ πιο ακριβά σε επιτόκια, «εθνικά και ιδιωτικά χρέη».

Δηλαδή, ένας «καταχθόνιος» αέναος κύκλος από δόσεις, χρέη, ύφεση, δάνεια, απαξίωση, κουρέματα, «νέα» κουρέματα και ..πάλι ξανά από την αρχή. Το ΔΝΤ ήρθε στην Ελλάδα ως ένας «πυρολάτρης και εργασιομανής» πυροσβέστης. Η κυρία Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα ως η «απολησμονημένη κυρία» στην εποχή του 1930 και της Βαϊμάρης, που μετέπειτα έφερε την ιλιγγιώδη άνοδο του ναζισμού και του φασισμού, μαζί με τους κύριους εκφραστές τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθε στη χώρα ως ο αδιαμφισβήτητος «μετρ του βλέπουμε και κάνουμε», χωρίς σχέδιο, ηγεσία και ηγέτες. Και όλα αυτά είναι φανερά, από τα ίδια τους τα λόγια και τα έργα. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο Ευρώ και στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, που και αυτή πρέπει να αλλάξει θεαματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.