Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Ευρώπη διαδηλώνει κόντρα στη λιτότητα, συγκρούσεις σε Ισπανία και Ιταλία...


Δυναμική φωνή κατά της ασφυκτικής λιτότητας από εκατομμύρια εργαζομένους στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης με τη συμμετοχή 40 συνδικαλιστικών οργανώσεων σε 23 χώρες της Ευρώπης. Συντονισμένη γενική απεργία για πρώτη φορά στα χρονικά σε Ισπανία και Πορτογαλία όπου ...
παρέλυσαν οι μετακινήσεις, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια στην Ελλάδα και την Ιταλία, συγκεντρώσεις σε δεκάδες χώρες με μήνυμα αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό νότο. Συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας στην Ισπανία· πλαστικές σφαίρες και πάνω από 80 συλλήψεις. Συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματίες στην Ιταλία, όπου διαδηλώνουν παράλληλα οι φοιτητές κόντρα στις περικοπές στη δημόσια παιδεία.

«Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, η λιτότητα δεν δουλεύει. Χρειάζεται μια πολιτική για την βιώσιμη ανάπτυξη και για την απασχόληση. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις χώρες του νότου που πλήττονται τόσο πολύ» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Μπερναντέτ Σεγκόλ μετά την... απονομή του «βραβείου Νόμπελ Λιτότητας» στην Κομισιόν από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών συνδικάτων.

«Είναι πάρα πολύ εύκολο να επιτεθούμε στους μισθούς και στην κοινωνική προστασία. Πρέπει να αναλάβουμε ρίσκα για να υπάρξουν βιώσιμες επενδύσεις. Βρήκαμε λεφτά για τις τράπεζες, γιατί όχι και για την απασχόληση;» υπογράμμισε εξερχόμενη από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου οι συνδικαλιστές παρέδωσαν το «Νόμπελ» στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λάζλο Άντορ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των βελγικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων, πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία προς τις πρεσβείες της Ισπανίας, τη Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Γερμανίας. Στην τελευταία ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν αυγά και κροτίδες.

Πεδίο μάχης η Μαδρίτη

Αστυνομικοί και διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη Μαδρίτη με τις ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν γκλομπ και να πυροβολούν στον αέρα με πλαστικές σφαίρες. Οι συμπλοκές ξέσπασαν όταν ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να διασπάσει το τείχος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που εμπόδισαν την πρόσβαση στην πλατεία Θιβέλες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

31 φωτογραφίες
Συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών σημειώνονταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Μεγάλη αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε σε όλο το κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, όπου πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά υπό το φόβο επεισοδίων.

Συγκρούσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στην κεντρική λεωφόρο της Γκραν Βία, μετά μία πρώτη προσπάθεια της αστυνομίας να διασπάσει το πλήθος. Μετά την επέμβαση, οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν, ανασυντασσόμενοι μετά από λίγο σε μικρή απόσταση από το σημείο των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, μικρής κλίμακας «μεμονωμένα επεισόδια» σημειώθηκαν σε πολλές ισπανικές πόλεις, με απολογισμό 34 τραυματίες -18 εκ των οποίων αστυνομικοί, ενώ οι συλλήψεις έφθασαν τις 82.

Δύο διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το απόγευμα στη Μαδρίτη. Την πρώτη έχουν προκηρύξει τα εργατικά συνδικάτα, και την επόμενη το κίνημα των «Αγανακτισμένων» για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην αυξανόμενη φτώχεια, τις εξώσεις των υπερχρεωμένων από τα δάνεια ιδιοκτητών, και για τα δισεκ. ευρώ που «καταπίνουν» οι τράπεζες.

Εξαιτίας της γενικής απεργίας στην Ισπανία -τη δεύτερη εντός του έτους- παρέλυσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες και ακυρώθηκαν εκατοντάδες πτήσεις.

«Η απεργία είναι η κραυγή σου»
Για την κινητοποίηση η ισπανική συνδικαλιστική οργάνωση CGT δημιούργησε ένα ειδικό βίντεο με τίτλο Respira (Ανέπνευσε) στο οποίο εμφανίζονται πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης να μην μπορούν να αναπνεύσουν παγιδευμένοι σε κουκούλες που τους κόβουν την ανάσα.

Στο τέλος του βίντεο το σύνθημα είναι: «στις 14 Νοεμβρίου, η απεργία σου είναι η κραυγή σου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.