Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: Υπ' ατμόν ο κ.Γριμάνης;


«Πονοκεφάλους» προκαλεί στην κυβέρνηση με τη συμπεριφορά του ο Πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Βασίλειος Γριμάνης, με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι φωνές που ζητούν την άμεση αντικατάστασή του. Το μόνο που μπορεί να τον «σώσει» είναι η δυσκολία να βρεθεί «πρόθυμος» αντικαταστάτης του, που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ και της Τρόικα.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Οι μειώσεις που δεν έγιναν
Ως γνωστόν, ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μπαράκος καρατομήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες λόγω της δυσκολίας να εφαρμόσει στη ΛΑΡΚΟ τους μνημονιακούς νόμους εξ αιτίας του νομικού καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργεί η εταιρεία από της συστάσεώς της. Έτσι προκρίθηκε η λύση της μείωσης μισθών μέσω νέας επιχειρησιακής σύμβασης, αλλά αυτό προϋποθέτει και τη συμφωνία των εργαζομένων, διαδικασία που ήταν ήδη σε εξέλιξη πρίν απομακρυνθεί ο κ. Μπαράκος  και ο οποίος βρίσκεται σήμερα κατηγορούμενος για  το αδίκημα της απιστίας!


Ο 73χρονος κ. Γριμάνης,
πρώην υπάλληλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΛΑΡΚΟ) και αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, από την πρώτη μέρα που έφτασε στην εταιρεία διακήρυξε προς όλους τους τόνους ότι θα κάνει αυτό που δεν έκανε ο προκάτοχός του. Θα εφαρμόσει, δηλαδή, τους μνημονιακούς νόμους και μάλιστα αναδρομικά από της ψηφίσεώς τους.
Μετά μήνες παλινωδιών και ατέρμονων συζητήσεων που έφεραν την εταιρεία στα πρόθυρα της παράλυσης, ο κ. Γριμάνης μετά των προσωπικών συμβούλων του και των συμβούλων του  ΤΑΙΠΕΔ,  κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους μνημονιακούς νόμους και τελικά θα κάνουν ό,τι σχεδίαζε και ο προκάτοχος του        κ. Γριμάνη: δηλαδή θα υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση με μείωση μισθών κατά 17%! Ε, τότε γιατί βρίσκεται κατηγορούμενος ο κ. Μπαράκος;
Ακόμη όμως και τη  λύση αυτή, την τορπίλισε το ΤΑΙΠΕΔ και ο εκλεκτός του κ. Βασίλειος Γριμάνης, εξαγγέλλοντας λίγες μέρες μετά ότι  το σχέδιο  ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ είναι το σπάσιμό της στα δύο κατά το πρότυπο ΑΤΕ, δηλαδή σε «κακή» και «καλή» και την απόλυση περίπου 400 εργαζομένων σε ένα χρόνο από τώρα.  Και ερωτάται το ΤΑΙΠΕΔ και ο κ. Γριμάνης: Αφού θέλατε να υπογράψετε επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζομένους, γιατί αμέσως μετά τους πληροφορήσατε ότι θα κλείσετε την εταιρεία και θα απολύσετε το 1/3 των εργαζομένων.  Υπάρχει στα αλήθεια εργαζόμενος που θα θελήσει να υπογράψει επιχειρησιακή που θα μειώνει το μισθό του κατά 17% όταν ξέρει ότι είναι υποψήφιος για απόλυση;
Εύγε στους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και των εκλεκτών του!
  
Είναι καιρός η κυβέρνηση να αρχίσει σοβαρά να προβληματίζεται για τους  άστοχους  και επικίνδυνους χειρισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και των εκλεκτών του, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές και κυρίως όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται εθνικό πλούτο και απασχολούν 1000 εργαζόμενους σε πέντε Νομούς και η ανεργία έχει αγγίξει το 25%.

Οι προσλήψεις ημετέρων και το ..λαχανί smart!.
Το δεύτερο ζήτημα που ενόχλησε πολλούς στην κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις ημετέρων που έχει κάνει ο κ. Γριμάνης. Σύμφωνα με δύο ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον Βουλευτή Βοιωτίας της Ν.Δ. κ. Καράμπελα και την Βουλευτή Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ         κα. Σακοράφα, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ο νέος πρόεδρος προσέλαβε προσωπικούς τους φίλους με παχυλούς μισθούς, οι οποίοι προκαλούν σε καιρό λιτότητας.
Έτσι, ζητήθηκε να κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις των ημετέρων που προσέλαβε ο κ. Γριμάνης και οι εκπρρόσωποι των εργαζομένων μας λένε ότι οι συμβάσεις κρύβουν....εκπλήξεις!
Μάλιστα, οι δύο εκ των προσωπικών επιλογών του κ. Γριμάνη πρωτοστατούν στις ενέργειες για την ταχεία πώληση της ΛΑΡΚΟ, ενώ ο τρίτος εκ Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει τα περιβαλλοντικά θέματα.
«Πώς να δικαιολογηθώ εγώ στους ψηφοφόρους μου όταν ψηφίζω περικοπές των συντάξεων του ΟΓΑ και ο κ. Γριμάνης μοιράζει μισθούς 3 χιλιάδων ευρώ;» μας έλεγε χτές εκνευρισμένος, Βουλευτής που εκλέγεται σε νομό όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.
Μάλιστα μια εκ των εκλεκτών του κ. Γριμάνη «προκαλεί» με τη αλαζονική συμπεριφορά της σταθμεύοντας το «λαχανί» της smart μπροστά από την είσοδο της εταιρείας. Και αυτός ο Πρόεδρος, δεν της δίνει μια θέση στάθμευσης στο υπόγειο;



Η «καλή» και η «κακή» ΛΑΡΚΟ
Όπως, είπαμε, μετά από παλινωδίες, η λύση στην οποία κατέληξε ο    κ. Γριμάνης από κοινού με τα τους managers του ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπει, τις μειώσεις μισθών ύψους 17%, την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ στις 31-12-2012, τη διάσπαση της εταιρείας σε «καλή» και «κακή», με την πρώτη να συνεχίσει τη λειτουργία της και τη δεύτερη να τίθεται υπό εκκαθάριση!
Το σενάριο αυτό όμως, προβλέπει την διατήρηση μόνον 500 το πολύ 600 περίπου εργαζομένων, ενώ οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
Τόσο οι βουλευτές που εκλέγονται στις περιφέρειες που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί καταλογίζουν στον κ. Γριμάνη και τους managers του ΤΑΙΠΕΔ τραγικούς χειρισμούς όσον αφορά στην ενημέρωση των εργαζομένων. «Γιατί να δεχτούν οι εργαζόμενοι τις μειώσεις των μισθών τους, όταν ξέρουν πως πρόκειται να απολυθούν στο τέλος του χρόνου;» μας έλεγε χτές βουλευτής περιφέρειας όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.
Όλως, περιέργως, τα ίδια σχεδόν μας λένε και εκπρόσωποι των εργαζομένων με τους οποίους συνομιλήσαμε. «Δεν θα πάμε ως πρόβατα επί σφαγή να δεχτούμε μειωμένους μισθούς που σημαίνουν μειωμένες αποζημιώσεις».
Έτσι, η κατάσταση αυτή τη στιγμή μοιάζει αδιέξοδη.

«οι υπουργοί μου ζητάνε ρουσφέτια!»
Όμως, ο κ. Γριμάνης συνεχίζει ακάθεκτος! Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Λάρυμνας και εκεί μιλώντας στους εργαζομένους και τα διευθυντικά στελέχη είπε ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης κύριοι Σταϊκούρας και Κεδίκογλου τον...πιέζουν για ρουσφέτια, αλλά αυτός ο ....θεματοφύλακας της αξιοκρατίας και της διαφάνειας αρνείται να ενδώσει!
Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου άδειασμα των υπουργών που τους έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο ενώπιον των ψηφοφόρων και των συναδέλφων τους, αλλά έδωσε λαβή και πικρόχολα σχόλια και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Μα είναι δυνατόν να κατηγορεί εμάς για ρουσφέτια, όταν ο ίδιος προσλαμβάνει κολλητούς τους με 3 χιλιάρικα το μήνα;» μας δήλωσε συνεργάτης του κ. Σταϊκούρα, όταν τον ενημερώσαμε χτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.