Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ . Ολοι οι βουλευτές κατά του σχέδιου Ξεπουλήματος του ΤΑΙΠΕΔ


Τι είπαν αλλά και για τι δεσμεύτηκαν βουλευτές, συνδικαλιστές
και η τοπική αυτοδιοίκηση



Σε ένα άγριο σφυροκόπημα από την αρχή μέχρι το τέλος εξελίχθηκε η χθεσινήημερίδα στον ιστορικό κινηματογράφο στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος είχε ασφυκτικά γεμίσει τόσο μέσα στην πολύ μεγάλη αίθουσα, όσο και στο χώροέξω από αυτή.
Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ και ιδιαίτερα από την Λάρυμνα και τις γύρωπεριοχές μαζί με τις οικογένειές τους βρίσκονταν εκεί περιμένοντας να πάρουν το μήνυμα. Περιμένοντας να δουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα και το κυριότερο, περιμένοντας να αποτιμήσουν αν τελικά θα υπάρχει μεροκάματο για τα σπίτια τους το επόμενο διάστημα.


Οι πολιτικοί

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν οι βουλευτές της Φθιώτιδας και κκ Κουτσογιαννόπουλος και Μακρή-Θεοδώρου της ΝΔ, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Σταυρογιάννης και λίγο αργότερα προσήλθε ο κ. Κυριακάκης αφού πρώτα ακυρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης λόγω ασθένειας του υπουργού.Από την Βοιωτία ήταν παρών ο κ. Σταθάς του ΣΥΡΙΖΑ και από την Εύβοια ο κ. Μαρκόπουλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως επίσης και ο κ.Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ. Παρόντες ακόμη ήταν η κα Βαλαβάνη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ.

Τόσοο κ. Κουτσογιαννακόπουλος όσο και η κα Μακρή Θεοδώρου δήλωσαν την αντίθεσή τους σε ότι αφορά την διάσπαση της εταιρείας και τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ενώ συγχρόνως σημείωσαν την θέση τους για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να παραμείνει η εταιρεία στο ελληνικό δημόσιο για λόγους δημόσιου ελέγχου του ορυκτού πλούτου της χώρας. Έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις συναντήσεις που είχαν με τη διοίκηση του Ταμείου δηλώνοντας πλήρως και την διαφωνία τους αλλά και τα εντοπισμένα κενά στο σχέδιο του Ταμείου, που  όπως χαρακτηριστικά είπαν  δεν πείθουν. Αρνήθηκαν να υπογράψουν το ψήφισμα του σωματείου, δηλώνοντας την διαφωνία τους στο
να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ υπό δημόσιο έλεγχο, θεωρώντας πως χρειάζονται επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας σε μια λειτουργούσα βιομηχανία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Μάλιστα έκαναν λόγο για συναντήσεις και συζητήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα με το ΤΑΙΠΕΔ έτσι ώστε «να καταλήξουμε σε αποτελέσματα που θα είναι επιθυμητά απ’ όλους» όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Νάντια Βαλαβάνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε μια ιστορική διαδρομή από την ίδρυση της βιομηχανίας μέχρι και τη μεγάλη απεργία του 1978. Η ίδια μάλιστα σημείωσε την παρουσία της εκείνη την περίοδο ως μέλος της ηγεσίας της ΚΝΕ και προσπάθησε να ζωντανέψει μνήμες από εκείνη την περίοδο.
Υπερασπίστηκε την ανάγκη να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ κάτω από συνολικό δημόσιο έλεγχο και αναφέρθηκε σε επιμέρους ρυθμίσεις που έχουν προκύψει από πέρυσι και φέτος. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στα πειράματα σε άλλες επιχειρήσεις, τονίζοντας τις απολύσεις που προέκυψαν στη συνέχεια παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις. Μίλησε για τις παραγωγικές δυνατότητες της επιχείρησης και τόνισε την ανάγκη της περιφρούρησης από την πλευρά των εργαζομένων.
Η κα Βαλαβάνη μιλώντας για την επόμενη ημέρα και τις θέσεις του κόμματός της υποστήριξε πως «μια αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, μια αυριανή κυβέρνηση λαϊκής ενότητας, θα εθνικοποιήσει και τις τράπεζες. Το κομμάτι τηςΕθνικής που είναι ιδιωτική εταιρεία θα πρέπει να ανήκει στο δημόσιο» όπως χαρακτηριστικά είπε ενώ παράλληλα προσδιόρισε και το ρόλο των εργαζομένων σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια τονίζοντας πως «μην περιμένετε γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. Ούτε και εμείς είμαστε σωτήρες. Αύριο δεν μπορεί να καθαρίσει τη ζημιά  που μπορεί να είναιανεπανόρθωτη  που θα γίνει σήμερα μια άλλη κυβέρνηση με μια άλλη πολιτική. Πάρτε την τύχη στα δικά σας χέρια και φροντίστε εφόσον υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση η ζημιά
που θα πρέπει να αποκατασταθεί να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη γιατί υπάρχουν κάποιες ζημιές που είναι δυστυχώς χωρίς επιστροφή». Όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Οκ. Σταθάς από τη δική του πλευρά τόνισε πως το θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Οκ. Βασίλης Κυριακάκης που μάταια περίμενε στη Βουλή για να απαντηθεί η επίκαιρη ερώτησή του για το θέμα της ΛΑΡΚΟ και της μεταφοράς
των μεταλλευτικών δικαιωμάτων βίωσε την ακύρωση της συζήτησης στο κοινοβούλιο λόγω ασθένειας του υπουργού.
«Ευχήθηκα στον υπουργό περαστικά αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που δεν απαντούν στο κοινοβούλιο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Ακόμη και στις γραπτές ερωτήσεις μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει απαντήσεις» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο
θέμα της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας πως τα σχέδια που έχουν καταστρωθεί προβλέπουν το ξεπούλημα της επιχείρησης ζητώντας από τους εργαζόμενους ενότητα και αρκετά μεγάλη προσπάθεια.

Ο κ. Κώστας Μαρκόπουλος προσπάθησε να αναλύσει τα σχέδια τα οποία υπάρχουν για τον διαχωρισμό της επιχείρησης,
τονίζοντας πως δεν απαντούν σε κανένα από τα ερωτήματα. Υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ενιαία και ως τέτοια πρέπει να
αντιμετωπίζεται και ότι δεν υφίσταται εργοστάσιο αν δεν έχει και τα μεταλλεία.
Υποστήριξε ότι οι απαντήσεις οι οποίες έχουν δοθεί μέχρι σήμερα δεν πείθουν. Θύμισε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία υπήρξε αντικείμενο εκμετάλλευσης τα προηγούμενα χρόνια και επιτέθηκε και στον παλιότερο πρόεδρο τις επιχείρησης τονίζοντας πως «που είναι σήμερα ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ το 1989, και δεν κατάφερε να εξυγιάνει την εταιρία; Σήμερα είναι πρόεδρος σε μια ανταγωνιστική με τη ΛΑΡΚΟ εταιρία που βρίσκεται στα Σκόπια. Πόσοι ακόμη θα εκμεταλλεύονται τον ορυκτό πλούτο της ΛΑΡΚΟ και δεν θα λύνουν κανένα από τα προβλήματά της;» όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε ακόμη την πλήρη συμπαράσταση του κόμματός του στους εργαζόμενους ενώ παράλληλα αμφισβήτησε και τα οικονομικά δεδομένα που δίδει ως πληροφορία τουλάχιστον αυτή την περίοδο το Ταμείο.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Νίκος Σταυρογιάννης εκτός από το γεγονός ότι δήλωσε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων επανέλαβε τη θέση του για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης διατηρώντας όμως το δημόσιο ένα ποσοστό για να ελέγχει τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Αντίθετα ο Θανάσης Παφίλης εκτός από το γεγονός ότι υπενθύμισε και την προσωπική του αλλά και την κομματική του παρουσία στην Λάρυμνα και την ΛΑΡΚΟ προσδιόρισε με σαφήνεια ότι το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι η επόμενη μέρα, το
σπάσιμο ή όχι της ΛΑΡΚΟ, αλλά κυρίως οι πολιτικές που υπαγορεύονται από τα μονοπώλια και την Ε.Ε..Από το βήμα έθεσε διάφορα ερωτήματα σε σχέση με τις δυνατότητες και τα περιθώρια που αφήνει η Ε.Ε. διαπιστώνοντας πως το θέμα πρώτα και κύρια είναι εξόχως πολιτικό και παραπλανούνται όσοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται μεταξύ διοικήσεων ΤΑΙΠΕΔ και ΛΑΡΚΟ. Κάλεσε τους
εργαζόμενους σε ενότητα ενώ παράλληλα σημείωσε πως δεν είναι διατεθειμένος να χαϊδεύει αυτιά και να δίνει υποσχέσεις.
Το σύνολο των ομιλητών μεταξύ των οποίων ήταν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, των εργατικών κέντρων, της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο από την περιοχή όσο την Εύβοια αλλά και τα Σέρβια της Κοζάνης προσδιόρισαν τη διάθεση και τη δική τους και των τοπικών κοινωνιών να συνεχίσουν την προσπάθεια σε μια αγωνιστική πορεία για να ανατραπούν τα σχέδια.Υπενθύμισαν ότι η πιθανότητα να κλείσει το εργοστάσιο γιατί έτσι τουλάχιστον ερμηνεύουν τις προθέσεις του Ταμείου για την διάσπαση της εταιρείας  θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Αναγνωστάκης μετέφερε τις θέσεις του κόμματός του ότι σε καμιά περίπτωση δεν συμφωνεί με τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ ενώ σημείωσε ότι είναι θέση και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ ότι σε καμιά περίπτωση να μην φύγει η ΛΑΡΚΟ από τον δημόσιο έλεγχο.
Μάλιστα υπογράμμισε πως τα σχέδια του Ταμείου είναι τόσο πρόχειρα που δεν αντέχουν στην οποιαδήποτε κριτική.



Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 23/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.