Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ Την αυτοδυναμία επιδιώκει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ

tin-aytodynamia-epidiokei-tora-o-syrizaΤο είχε στο στόμα του. Δεν το είπε όμως, το περιέγραψε. Ο κ. Αλ. Τσίπρας περιμένει στις επόμενες εκλογές οι πολίτες να δώσουν λύση στο πρόβλημα του πως θα κυβερνήσει και με ποιους συμμάχους. Να του δώσουν δηλαδή την αυτοδυναμία.

Το κλείσιμο του κ. Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό υπονοούσε ακριβώς αυτό το πράγμα. «Τίποτε δεν μπορεί πια να σταματήσει την μοιραία εξέλιξη των πραγμάτων. ΟΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει με μια οριακή πλειοψηφία. Δεν είναι πια ένα κόμμα συνιστωσών της Αριστεράς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός μοχλός της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που απαιτεί δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», είπε στο πιο χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας του ενώ δευτερόλεπτα αργότερα αποκάλυπτε τη μύχια επιθυμία του: «Η λαϊκή αξίωση για δημοκρατική ανατροπή θα γίνει σύντομα ποτάμι που θα ματαιώσει όχι τα δικά σας σχέδια, αυτά είναι ήδη ματαιωμένα, τα σχέδιά των πιστωτών.

Η λαϊκή ετυμηγορία δεν θα αργήσει. Ο προϋπολογισμός σας είναι χαμένος κόπος γιατί δε θα εφαρμοστεί. Οι εκλογές θα έρθουν πολύ σύντομα και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση». 

Το αργότερο από χθες η αυτοδυναμία αποτελεί ένα νέο πολιτικό στόχο και ταυτόχρονα μια μεγάλη ανατροπή για το ΣΥΡΙΖΑ. Ανατροπή γιατί η κυρίαρχη ιδεοληψία στο κόμμα θέλει τις αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις ως υπεύθυνες όλων των δεινών και η λατρεία της απλής αναλογικής έχει περάσει στο DNA του. 

Επίσης γιατί μια σημαντική μερίδα στελεχών του οραματίζεται μια κυβέρνηση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κάτι που για μια μονοκομματική κυβέρνηση περιττεύει. Και τέλος γιατί η αυτοδυναμία ενισχύει το ρόλο του αρχηγού και Πρωθυπουργού, κάτι που δεν θεωρούν όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ ανάγκη καλό. 

Είναι όμως ο νέος πολιτικός στόχος του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας, που αυταπάτες άλλωστε, ότι θα μπορούσε να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ δεν είχαν. Απλά ο Περισσός με την άρνηση του τους επιτρέπει να λεηλατήσουν ότι απέμεινε από τους ψηφοφόρους του, στο όνομα της αυτοδυναμίας. 

Σε επίπεδο αντιμνημονιακού βερμπαλισμού, η μόνη ρεαλιστική πρόταση εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η συγκυβέρνηση με τους ανεξάρτητους Έλληνες. Ωστόσο αυτή είναι μια επιλογή που για την Κουμουνδούρου έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ότι πλεονεκτήματα και σε τελευταία ανάλυση, ωφελεί μόνο το κόμμα του κ. Καμμένου, γιατί του δίνει ρόλο. 

Για να αποφύγουν εσωτερικές προστριβές και για να μην κατηγορηθούν ότι καβάλησαν το καλάμι ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του κόμματος θα αποφύγουν να θέσουν την αυτοδυναμία ρητά ως στόχο. Αυτό το στόχο τον καλλιεργούν όμως. Όπως χθες ο κ. Τσίπρας που πήρε τη σκυτάλη από τον άνθρωπο που συνήθως βάζει τη γάτα ανάμεσα στα περιστέρια στο ΣΥΡΙΖΑ, τον εκπρόσωπο Πάνο Σκουρλέτη.

Την Παρασκευή σε συνέντευξη του, ο κ. Σκουρλέτης είχε δηλώσει στο MEGA: «Θεωρώ ότι το αισθητήριο του κόσμου αντιλαμβάνεται σήμερα ότι πρέπει να υπάρξει μια τέτοια δυναμική που να δώσει μια βιώσιμη κυβερνητική λύση. Κατά συνέπεια, αυτό θεωρώ ότι θα εκφραστεί». Η βούληση για αυτοδυναμία θα διατυπωθεί ρητά μόνον όταν φανεί ότι είναι εφικτή, για να ενισχύσει το ρεύμα.

Βεβαίως η κυβέρνηση έχει τον τρόπο να ανακόψει την πορεία προς την αυτοδυναμία, φέρνοντας νόμο στη βουλή που θα καθιερώνει την απλή αναλογική. Έτσι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Τσίπρα, που θα πρέπει να κάνει μεγάλη κωλοτούμπα για να τον απορρίψει. 

Ακόμα και έτσι όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση είναι σε θέση να επιστρατεύσει άνω των 170 βουλευτών υπέρ της απλής αναλογικής και η κ. Παπαρήγα, που έχει μυριστεί που το πάει ο Τσίπρας, δήλωσε την Πέμπτη (!) ότι θα ψηφίσει νόμο για απλή αναλογική, όποιος και αν τον φέρει. 

Το ΚΚΕ έχει δώδεκα βουλευτές. Από εκεί και πέρα, η απλή αναλογική είναι προς το συμφέρον και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 20 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι το 200 και η εφαρμογή του νόμου στις επόμενες εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες είναι απόλυτα εφικτό. 


Θέμης Δαγκλής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.