Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Μας πάτησαν στο λαιμό - Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων»


ΝΕΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ 
Σε πλήρη διάσταση με το περιεχόμενο του νέου μνημονίου που αφορά τους δικηγόρους, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ μίλησε με σκληρή γλώσσα για τους Ευρωπαίους δανειστές μας, κάνοντας λόγο για επιβολή ιδιαίτερα σκληρών όρων.

«Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των τραπεζών και...
των ασφαλιστικών εταιρειών. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Κώδικα Δικηγόρων.

Σε διάσταση και με την εντολή του πρωθυπουργού για νέα νομοθετική ρύθμιση στο θέμα της ιθαγένειας μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένων διατάξεων του "νόμου Ραγκούση", εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όσο σκληραίνουμε τη νομοθεσία τόσο ενισχύουμε τη Χρυσή Αυγή αντί να την αποδυναμώνουμε. Η πολιτεία πρέπει να δει άλλες δυνατότητες στη ρίζα του προβλήματος. Η δράση της Χρυσής Αυγής είναι κίνδυνος για τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί το πολιτικό σύστημα δεν αποδείχτηκε αξιόπιστο. Όσο πιο πίσω πάμε, τόσο μεγαλύτερους κινδύνους δημιουργούμε για τη δημοκρατία. Τροφοδοτούμε τη Χρυσή Αυγή».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαφώνησε κατηγορηματικά λέγοντας ότι πρέπει ένα πρόβλημα να το πολεμάς στη ρίζα. «Είμαι αντίθετος να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα, τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με άλλους τρόπους».

Ο κ. Ρουπακιώτης σχετικά με το γεγονός ότι οι προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συνέταξε τον νέο Κώδικα Δικηγόρων διαφοροποιείται στα κεφάλαια που αναφέρονται στην παράσταση δικηγόρων κατά την υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων, από εκείνα που ψηφίστηκαν πριν από λίγες μέρες στο πλαίσιο των νέων μέτρων (τρίτο Μνημόνιο), ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή, έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί»

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 ευρώ για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π.χ. δωρεές, γονική παροχή κ.λπ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή. Σε ό,τι αφορά τον πωλητή, η επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο.

Ο Ρουπακιώτης, εξηγώντας τη σχετική διάταξη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είπε: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο». Εξάλλου, ο πρόεδρος της επιτροπής, δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας, υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε: «Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ;», αναρωτήθηκε και επισήμανε ότι ο προτεινόμενος Κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο Γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.
 Κατά την παρουσίαση του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης των φυλακών Χανίων, λέγοντας «ντράπηκα, ντράπηκα», και τις χαρακτήρισε «ποντικότρυπα μια φυλακή με 25 κρεβάτια και 38 κρατούμενους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.