Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: Στα αγκάθια κόλλησε το ΤΑΙΠΕΔ


Τι προκύπτει από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην ημερίδα για την ΛΑΡΚΟ


Η αίσθηση ότι ο δρόμος για την ΛΑΡΚΟ είναι ακόμη μακρύς κυριάρχησε και μέσα και έξω από την αίθουσα όπου εξελίχθηκε
τη χθεσινή μέρα η ημερίδα στην Λάρυμνα. Στο πολιτικό επίπεδο όλοι βρέθηκαν απέναντι από τις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ οι οποίες σφυροκοπήθηκαν είτε με τον ένα, είτε με τον άλλον τρόπο.

Ακόμη και η διοίκηση της εταιρείας κράτησε σαφείς αποστάσεις, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ουσιαστικά υπάρχει δυνατότητα παράτασης σε πρώτο επίπεδο και σε δεύτερο επίπεδο λύσης ή ακόμη και αναθεώρησης του σχεδίου που έχει προβληθεί μέχρι στιγμής.



Απ’ όλες τις πλευρές εκείνο το οποίο προσδιορίστηκε είναι μια πλήρη διαφωνία απέναντι και στα σχέδια, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται, αλλά και στη μεθοδολογία αφού στο σύνολό τους μιλούν για ξεπούλημα και κάποιοι ακόμη και για ύποπτες κινήσεις. Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί από μόνο του μια κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα και τουλάχιστον δείχνει να απομακρύνει το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο την 1η του Γενάρη. Όλες οι εκτιμήσεις που κατατέθηκαν, είτε ήταν δημόσιες τοποθετήσεις, είτε ακόμη σε επιμέρους συζητήσεις, προσδιορίζουν ότι στα σχέδιά του, για πολλούς και διάφορους λόγους, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πείσει για τις επιλογές του και πολύ δε περισσότερο δεν έχει πείσει ούτε την κυβέρνηση. Σαν αίσθηση που κυριαρχούσε μέσα και έξω από την αίθουσα που εξελισσόταν χθες η ημερίδα ήταν δεδομένη η παράταση. Μάλιστα με βάση τα σημερινά δεδομένα δείχνει να είναι η μόνη λύση και από κει και μετά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το επίπεδο που θα κινηθούν τα επόμενα βήματα. Όλα συγκλίνουν ότι η παράταση είναι δεδομένη και κανείς δεν ξέρει πόσο αυτή θα διαρκέσει, αν δηλαδή θα είναι για ένα εξάμηνο ή για ολόκληρο χρόνο.

Ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο μπήκε στο τραπέζι είναι το θέμα του χρέους. Προσδιορίστηκε και από το σωματείο και από τους
ομιλητές ότι τα στοιχεία σε ότι αφορά τον υπολογισμό του χρέους προέρχονται από την παλιά ΛΑΡΚΟ που ακόμα είναι στα χέρια του εκκαθαριστή, ο οποίος επικρίθηκε σε όλα τα επίπεδα κυρίως για το γεγονός ότι δεν προχωρά καμία διαδικασία ενώ αντίθετα υπάρχουν πλούσιες παροχές. Σε ότι αφορά το χρέος προσδιορίστηκαν όλα εκείνα τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αποτυπώνεται μια εντελώς διαφορετική αίσθηση από εκείνη
που δημιουργεί η ηγεσία του Ταμείου.

Ένα τρίτο στοιχείο το οποίο έχει σχέση με το εργατικό δίκαιο είναι ότι «είναι πολύ δύσκολο με την υφιστάμενη νομοθεσία να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις 500 ή 600 ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χρόνο» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τις επεξεργασίες των νομικών και μάλιστα έχουν εντοπίσει τρομακτικά ελαττώματα και μια ποικιλία από αλλαγές θέσεων στους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ.
Ένα τέταρτο στοιχείο που αρχίζει και αναδεικνύεται όσο προχωρά ο χρόνος προς το τέλος της χρονιάς είναι το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν τελικά η μεταβίβαση της εταιρείας θα γίνει με νέα άδεια ή χωρίς, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα γίνει μεταφορά μετοχών και ούτε βεβαίως έχει ξεκαθαρίσει πως μέσα από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση. Μάλιστα εκείνο το οποίο σχολιάστηκε ιδιαίτερα από ανθρώπους που γνωρίζουν το εταιρικό δίκαιο και πολύ περισσότερο ανθρώπους που γνωρίζουν και το εργατικό δίκαιο σημειώνεται σε όλα τα επίπεδα πως δεν υφίσταται τρόπος για να γίνουν αυτές οι μεταφορές και αυτό το ξεκαθάρισμα στην εταιρεία με έναν αυτόματο τρόπο και σε σύντομο χρόνο. Μάλιστα επιμένουν πως «αυτοί που συμβούλευσαν το ΤΑΙΠΕΔ έβλεπαν τον στόχο και είχαν χάσει τον τρόπο».

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε και βεβαίως παραμένει με σύνθετα νομικά ζητήματα για την δυνατότητα μίσθωσης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων, την δυνατότητα της διάθεσής τους και πολύ δε περισσότερο ο τρόπος και η διαδικασία.
Μάλιστα γι’αυτό το θέμα έχουν γίνουν ειδικές συσκέψεις σε νομικά ή ακόμη και σε πολιτικά γραφεία χωρίς όμως ναυπάρξουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Από την άλλη πλευρά σε δύο μέτωπα χωρίζονται οι επιλογές σε σχέση με το αν η παράταση των αδειών έχει σχέση με έμμεση επιχορήγηση, όπως τουλάχιστον υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους το ΤΑΙΠΕΔ επικαλούμενο στοιχεία από την Ε.Ε.. Τα στοιχεία που έχουν τεθεί στο τραπέζι και πριν από τηχθεσινή ημερίδα αλλά και κατά τη διάρκεια της ημερίδας είναι ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα». Μάλιστα οι πληροφορίες επιμένουν ότι σ’αυτή την κατεύθυνση κινείται η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και μάλιστα στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το υπουργείο. Ουσιαστικά λοιπόν έχουμε από τη μια όχθη για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ με τις νομικές τους επεξεργασίες και από την άλλη πλευρά έχουμε το ΤΑΙΠΕΔ. Ακριβώς την ίδια κατάσταση έχουμε και στα υπόλοιπα ζητήματα και εδώ λοιπόν αρχίζει μια αμφισβήτηση του ΤΑΙΠΕΔ για το σχέδιο που υποτίθεται είχε επεξεργαστεί. Το σύνολο των πολιτικών αμφισβητεί σε όλα τα επίπεδα το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο χαρακτηρίζει ανεφάρμοστο και ουσιαστικά υποστηρίζει πως από μόνο του έχει καταρρεύσει αφού όταν φτάσει ο χρόνος τότε θα είναι αναγκασμένοι να ανασκουμπωθούν και να αρχίσουν να συζητούν καινούργιες παρατάσεις.
Ένα τελευταίο στοιχείο έχει σχέση με την επιτροπή απογραφής.
«Όπως θα είδατε στην απόφαση ορίζεται μεν επιτροπή απογραφής γιατί έτσι πρέπει να γίνει όμως σε καμιά περίπτωση δεν εξουσιοδοτείται αυτή η επιτροπή ή τέλος πάντων οποιαδήποτε άλλη ως επιτροπή παραλαβής» υπογραμμίζει έγκυρη πηγή που γνωρίζει πολύ καλά τα συγκεκριμένα θέματα. Μάλιστα αυτό το συγκεκριμένο το ερμηνεύει ακόμη και με την αίσθηση που επικρατεί στο υπουργείο σε σχέση με τις μελλοντικές κινήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο περιθώριο της ημερίδας δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι γίνονται ακόμα και αυτό το διάστημα κάποιες κινήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν αφετηρία την θεμελίωση της αμφισβήτησης απέναντι στις επιλογές και απέναντι στις θέσεις που εξέφρασε το Ταμείο.

Σε υψηλούς τόνους

Ο πρόεδρος του σωματείου κ. Ανδρέας Κορέντζελος αναφέρθηκε σε ένα προς ένα τα στοιχεία και τα σημεία τα οποία σημαδεύουν αυτή την πορεία της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις δυνατότητες της βιομηχανίας, στο ανεφάρμοστο σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ και πολύ δε περισσότερο στις παραγωγικές δυνατότητες και στην οικονομική κατάσταση της βιομηχανίας. 
Σημείωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει παλιά και νέα ΛΑΡΚΟ αλλά αντίθετα υπάρχει ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας την αντίθεση όλων των εργαζομένων σε οποιοδήποτε σκηνικό θα ήθελε να τους διασπάσει και να τους διαχωρίσει.
Έκανε λόγο για ερασιτεχνικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο δεν απαντά σε κανένα στοιχείο και όπως μάλιστα είπε ουσιαστικά κάθε μέρα το ένα μετά το άλλο καταρρέουν τα σχέδια.Μίλησε για την παραγωγική βάση της βιομηχανίας και την ανάγκη που έχει για τη λειτουργία των μεταλλείων στην Καστοριά και την Εύβοια, όπως επίσης στη Φθιώτιδα και την Βοιωτία και μάλιστα αναφέρθηκε και σε δοκιμές που είχαν γίνει στο παρελθόν με άλλης περιεκτικότητας μεταλλευμά των που δεν είχαν αποδόσεις. Δήλωσε για μια ακόμη φορά την αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο και την απόφασή τους να υπερασπιστούν την εργασία τους τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ είναι το ανεκτίμητο κεφάλαιο και σήμερα η παραγωγή γίνεται από το δικό τους φιλότιμο».

Και ο πρόεδρος

Συμπαραστάτης στην πορεία για μια ζωντανή ΛΑΡΚΟ δήλωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της επιχείρησης που έχει αναλάβει τα ηνία, ο κ. Βασίλης Γριμάνης, και μάλιστα στο σύντομο χαιρετισμό του δεν έδειξε διάθεση να παρακολουθήσει τις κινήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και άφησε να εννοηθεί ότι διατηρεί τις δικές του ενστάσεις, γεγονός που ουσιαστικά επιβεβαιώνει την σύγκρουση που υπάρχει και σε πολιτικό αλλά και σετεχνοκρατικό επίπεδο. Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός στο διάλογο σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα σε παρατήρηση του βουλευτή κ. Μαρκόπουλου λίγο αργότερα δεν έδειξε διάθεση ότι θα ήθελε να παραμείνει πρόεδρος σε ένα διοικητικό συμβούλιο το οποίο θα ήταν μαριονέττα. Μπορεί να μην εξέφρασε ανοιχτά τη θέση του σε σχέση με τις εξελίξεις, όμως σε κάθε περίπτωση δημιούργησε την αίσθηση ότι είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα από αυτά τα οποία έχουν ανακοινωθεί.



 Αναδημοσίευση από την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 23/11/2012


 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.