Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Λύση-κοκτέιλ από τους Ευρωπαίους για την Ελλάδα


ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Η ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 
Μηδενικά επιτόκια για τα δάνεια προς την Ελλάδα. Επιστροφή κερδών από τα ομόλογα ΕΚΤ - τραπεζών. Επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης του ελληνικού χρέους.

Η επίτευξη ενός «διατλαντικού συμβιβασμού» για τη διάσωση της Ελλάδας είναι το ζητούμενο στο μεθαυριανό Eurogroup, εν μέσω της εντεινόμενης διαμάχης Eυρωζώνης-ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το κοκτέιλ των λύσεων στην υπό διαμόρφωση λύση περνά μέσα από...
τη δραστική μείωση -έως και τον μηδενισμό- των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, την αποποίηση των κερδών της ΕΚΤ από την πώληση ελληνικών ομολόγων σε τιμές υψηλότερες από την αγορά τους.

Επίσης, δρομολογείται η εμπλοκή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών με την παροχή των κερδών τους επί ελληνικών ομολόγων που θα δοθούν στα ίδια τα κράτη, τα οποία με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα. Η μορφή αυτής της χρηματοδότησης είναι το αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των 17 χωρών του ευρώ. Παράλληλα, εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι προτάσεις για την επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης του ελληνικού χρέους.

Με αυτά τα εργαλεία, η Ευρωζώνη εκτιμά ότι μπορεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των περίπου 13,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, έως το 2014, χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός και φυσικά χωρίς νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απορρίπτεται με συντριπτική πλειοψηφία, αν όχι ομοφώνως, από τις χώρες του ευρώ.

Η Ευρωζώνη-με τη θετική στάση της Γερμανίας, η οποία έχει κάνει πλέον «στροφή» και ζητά στήριξη της Ελλάδας- θέλει λύση πάση θυσία και εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί ακόμη και τη μερική λύση υπέρ της χώρας μας, δηλαδή έως το 2014, σε μια προσπάθεια άμεσης εκτόνωσης της ελληνικής κρίσης.

Ωστόσο, το ΔΝΤ, με το «πυρηνικό όπλο» της αποχώρησης από τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας, διαφωνεί και επιμένει σε συνολική λύση τώρα. Η Ουάσιγκτον απορρίπτει επίσης τη θέση των Eυρωπαίων για μετάθεση του στόχου για βιώσιμο χρέος στα επίπεδα του 120% από το 2020 στο 2022.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Eυρωπαίοι εταίροι διαμηνύουν στο Ταμείο ότι με τις συνδυασμένες προτάσεις που επεξεργάζονται και οι οποίες βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως έτοιμοι «να κάνουν το καθήκον τους» προς την Αθήνα και πιέζουν την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για ανάλογη θετική στάση.

«Ναυαρχίδα» της λύσης που προωθεί η Ευρωζώνη είναι η καταβολή της δόσης «μαμούθ» των 44 δισ. ευρώ με την εφάπαξ εκταμίευση των τριών δόσεων που απομένουν για το 2012 (των 31,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου, των 5 δισ. του Σεπτεμβρίου και των 8,3 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου).

Το γερμανικό... ja
Το Βερολίνο εμφανίζεται να έχει συναινέσει σε αυτή τη δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Πρόκειται για την ισχυροποίηση του μηχανισμού ελέγχου των στόχων του προϋπολογισμού σε φορολογικά έσοδα, δαπάνες και αποκρατικοποιήσεις, που θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενος εκτροχιασμός.

Πάντως, θετικό γεγονός είναι ότι έχει αποκλειστεί πλέον η ιδέα του κλειστού λογαριασμού υπό την ΕΚΤ, αλλά προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία η εκταμίευση των δόσεων στον ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους στην Τράπεζα της Ελλάδος θα γίνεται λίγο πριν από την ανάγκη εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων.

Ιδιαίτερη σημαντική είναι επίσης η διαδικασία έγκρισης της βοήθειας προς την Ελλάδα αύριο από την Μπούντεσταγκ, η οποία, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα δώσει το κατάλληλο στίγμα για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Αθήνα και στα υπόλοιπα Κοινοβούλια των κρατών-μελών που πρέπει να τοποθετηθούν έως τις 26 Νοεμβρίου, όταν θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup για το οριστικό πράσινο φως. Αξιοσημείωτο είναι ότι και η ΕΚΤ έχει συναρτήσει τη θέση της από τις τελικές αποφάσεις του Βερολίνου.

Σταθμοί για τη δόση-μαμούθ
  • Αύριο το γερμανικό Κοινοβούλιο αποφασίζει για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης.
  • Τρίτη 20 Νοεμβρίου συνεδριάζει το Εurogroup για να αποφασίσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από την επιμήκυνση και να καθορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη δόση.
  • Δευτέρα 26 Νοεμβρίου το Eurogroup δίνει την τελική έγκριση.
  • Πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου το αργότερο φθάνει στην Ελλάδα η «επιταγή».
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης
Από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.