Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Διαφωνία κορυφής... παντού

 
Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε για το μέγεθος της συνολικής «πίτας», ούτε στο μέγεθος των κομματιών της «πίτας», που αντιστοιχούν σε θεματικές πολιτικές (δίκτυα, ενέργεια, ανάπτυξη, αγροτικός τομέας κτλ.), ούτε όμως και για το ποιες χώρες εμπίπτουν σε ποιες πολιτικές.

Στην πράξη η προεδρία του Συμβουλίου πήρε την πολιτική εντολή να φτιάξει ένα νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiating box) και να το θέσει υπόψιν των κρατών μελών κάποια στιγμή, στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Κατά συνέπεια το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ενδέχεται να μειωθεί κι άλλο, λόγω της εμμονής των Βρετανών.

Η οροφή θα βρεθεί
ανάμεσα στα 975 με 890 δισ. ευρώ, όσο και η διαπραγματευτική ψαλίδα των οπαδών της συρρίκνωσης και το πιθανότερο είναι πως η Κομισιόν - ο μεγάλος χαμένος του διημέρου - δεν θα καταφέρει να ανατρέψει αυτές τις επιλογές. Σε σχέση με τις πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν το πιθανότερο είναι πως το μείγμα θα ανακατωθεί λίγο, ώστε να ικανοποιεί το διαφωνών κοινοβούλιο.

Οι περισσότεροι προσπάθησαν να είναι προσεκτικοί στην αποτίμηση της Συνόδου και άφησαν πολλά παράθυρα ανοιχτά για συμβιβασμό. Το πότε δε, θα επαναληφθεί η Σύνοδος για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι προς το παρόν ανοικτό. Μια ομάδα χωρών θα ήθελε το επαναληπτικό ματς τον Ιανουάριο και μια άλλη τον Απρίλιο.

Κοινή πεποίθηση είναι πως όσο πιο μακριά πάει η βαλίτσα, τόσο περισσότερες πιθανότητες για συρρίκνωση υπάρχουν. Αν όλα πάνε καλά, όταν πάνε καλά, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι θα λάβει 11,2 δισ. ευρώ συν ένα ποσό από μια δεξαμενή άλλων 7 ως 10 δισ. που προορίζονται για τους «φίλους της συνοχής». Από τους «φίλους τους συνοχής» τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν ονομαστικά οι χώρες σε μνημόνιο και από αυτές το φιλέτο η Ισπανία. Αν η Ελλάδα λάβει άλλο 1 δισ. ευρώ από αυτή τη δεξαμενή, θα πρέπει να είναι υπερευχαριστημένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.