Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ: Όργιο αποπροσανατολισμού από ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ Ημερίδα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας


Σε όργιο αποπροσανατολισμού των εργαζομένων εξελίχθηκε η σημερινή ημερίδα με θέμα τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, που διοργάνωσαν οι πλειοψηφίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) των Σωματείων Εργαζομένων της εταιρείας. Έτσι, η 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο της οποίας έγινε η ημερίδα, αντί να εξελιχθεί σε σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας των εργαζομένων, όπως είχαν προτείνει οι δυνάμεις της παράταξης του Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μετατράπηκε σε βήμα όπου «παρέλασαν» οι πολιτικοί εκπρόσωποι που υποκλίνονται σε μνημόνια και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτικό ήταν το ψήφισμα που αποφάσισαν οι πλειοψηφίες των σωματείων και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ και στο οποίο αναφέρεται: «Το κράτος πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας» (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε το κράτος να έχει τον έλεγχο της εταιρείας). Δηλαδή, καλούν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να γίνει ιδιωτικοποίηση, αλλά να συμμετέχει και το κράτος στη διοίκηση!
Κεντρικό στοιχείο της ημερίδας ήταν η επίρριψη ευθυνών αποκλειστικά στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), με τους συνδικαλιστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού να καλούν την κυβέρνηση να βάλει ...φρένο στο ΤΑΙΠΕΔ – αθωώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση. Οι βουλευτές της ΝΔ, ζήτησαν την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ αλλά χωρίς να «σπάσει» στα δύο (σε «καλή» και «κακή» ΛΑΡΚΟ, όπως προτείνει το ΤΑΙΠΕΔ). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση που λέει, ότι τα χρήματα από την ιδιωτικοποίηση θα πάνε στην ανάπτυξη, λέγοντας ότι θα πάνε στους δανειστές - λες και αν πήγαιναν στην ανάπτυξη δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η όλη κριτική εξαντλήθηκε και πάλι στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην «αποτυχημένη εκκαθάριση του 1989, εντείνοντας τον αποπροσανατολισμό. Από τη ΔΗΜΑΡ ειπώθηκε πως συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά διαφωνεί με την εκποίηση και ζήτησε συμμετοχή του δημοσίου στο νέο σχήμα της ΛΑΡΚΟ.
Στην ημερίδα ακολούθησε «παρέλαση» εκπροσώπων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΠΟΕΜ, καθώς και εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης.
Παρέμβαση Θ. Παφίλη
Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην ημερίδα μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε:
«Θα ήθελα να σας καλέσω να αξιοποιήσετε την εμπειρία σας. Ειλικρινά, χωρίς παρωπίδες, να σκεφτείτε ποια ήταν η πορεία της ΛΑΡΚΟ όλα αυτά τα χρόνια και γιατί φτάσαμε ως εδώ. Αυτό έχει σημασία και για το μέλλον. Τη ΛΑΡΚΟ την είχε ο Μποδοσάκης σε ποσοστό 12%. Του έδωσαν τα βουνά της Ελλάδας, του έδωσαν τα λεφτά των εργαζομένων από την ΕΤΒΑ, που τα "φάγανε" απ' το ΙΚΑ - λεφτά των πατεράδων και των παππούδων σας δηλαδή. Την εκμεταλλεύτηκε, την καταλήστεψε και όταν έφτασε σε ένα σημείο που δεν τον συνέφερε την παράτησε. Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Ιδιώτης δεν ήταν;
Μετά, ήρθε το ΠΑΣΟΚ με τα σχέδια της κοινωνικοποίησης. Απάλλαξε τον Μποδοσάκη απ' όλα τα χρέη και δεν προχώρησε ούτε σε μια τομή που ήταν αναγκαία για την εταιρεία - στη δημιουργία, δηλαδή, μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Κι αυτό παρότι στην πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε γίνει είχαν ενδιαφερθεί πέντε χώρες. Γιατί δεν έγιναν αυτές οι αναγκαίες τομές; Γιατί αυτό δε συνέφερε και δε συμφέρει πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου, όπως για παράδειγμα, την Thyssen Krupp.
Ας σκεφτούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια κάποιοι κυβερνούσαν την Ελλάδα. Να σκεφτούμε, επίσης, ότι ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθήθηκε ήταν ο καπιταλιστικός. Αυτόν που σήμερα τον επαναφέρουν ως λύση για το μέλλον. Επομένως, για να είμαστε ειλικρινείς, αν δε δούμε τη βάση του προβλήματος θα είμαστε σε αδιέξοδο. Λύσεις σε όφελος των εργαζομένων και της χώρας δε μπορούμε να αναζητήσουμε στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Αυτό το σύστημα λειτουργεί για να δίνει το αίμα το δικό σας σε αυτούς που ζουν στη χλιδή και στον αμύθητο πλούτο.
Η πρότασή μας για τη ΛΑΡΚΟ δεν είναι τωρινή: Να είναι κοινωνική ιδιοκτησία και, όπως όλος ο ορυκτός πλούτος, να ανήκει στο λαό. Να απαλλοτριωθεί από τους πλουτοκράτες - χρωστάνε κιόλας - χωρίς καμιά αποζημίωση. Να γίνει εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα ,γιατί εκεί είναι η υπεραξία και μπορεί να αποτελέσει μεγάλη στήριξη για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Ελλάδα που έχει τεράστιες δυνατότητες.
Χρειάζεται, συνεπώς, να παλέψουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Να καταλάβουν ότι μπορούν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Να πάρουν τον πλούτο που παράγουν στα χέρια τους και να τον διαχειριστούν. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να παλέψουμε. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπούμε στη μέγκενη. Διότι δεν είναι το μνημόνιο που ήρθε, αλλά ο καπιταλισμός ο ίδιος που είναι σε αδιέξοδα και έπεσε σε κρίση. Τώρα, καταστρέφει τους εργάτες πρώτα απ' όλα. Τους στέλνει στην πείνα και στη δυστυχία κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Σκεφτείτε με βάση την εμπειρία τη δική σας και αποφασίστε να πάρετε την εξουσία. Την πραγματική εξουσία, που είναι η οικονομία και όχι κυβερνήσεις που δήθεν θα φέρουν λύσεις. "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά", λέει το σύνθημα. Σκεφτείτε το».
Παρέμβαση Γ. Σιφωνιού
Σημαντική στιγμή στην ημερίδα ήταν ο χαιρετισμός του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου, Γώργου Σιφωνιού, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:
«Οι Χαλυβουργοί πήραν τις τύχες στα χέρια τους. Το ίδιο πρέπει να κάνετε κι εσείς, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ θα επιβιώσει, όπως επιβιώσει. Αυτό όμως ενδιαφέρει τους εργαζόμενους; Δε τους ενδιαφέρει ότι δε θα έχουν ανθυγιεινό, δε θα υπάρχει θέρμανση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις; Αυτά δεν τους ενδιαφέρουν; Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει ταξικός αγώνας και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Δύο είναι οι λύσεις: 'Η με τους εργάτες ή με τα μονοπώλια. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει».
Ο Γιώργος Ρούσης, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Λοκρών, υπογράμμισε: «Η μάχη δεν είναι της ΛΑΡΚΟ, είναι της εργατιάς της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής».
Κατηγορία: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.