Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ομιλία Δ.Στρατούλη - ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013: Ο πιο άδικος, ταξικός, καταστροφικός, εικονικός και ψεύτικος των τελευταίων δεκαετιών

Ομιλία του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπευθύνου της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας στη Bουλή

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας 

 

 

Ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση κρατικός προϋπολογισμός του 2013 είναι:
  • Ο πιο κοινωνικά άδικος, ταξικός σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, πολυτέκνων, μικρομεσαίων, επαγγελματιών και αγροτών μετά τη μεταπολίτευση.
  • Ο πιο καταστροφικός και εφιαλτικός για την οικονομία και την κοινωνία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
  • Ο πιο ψεύτικος και εικονικός των τελευταίων δεκαετιών.

Ο προϋπολογισμός του 2013, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το 70%
του πακέτου των βάρβαρων μέτρων, δηλαδή 11 από τα 18,9 δις ευρώ, που εγκρίθηκαν στις 7/11 οριακά από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή αποτελεί το τέλειο «δολοφονικό» όπλο μαζικής εξόντωσης του λαού.
Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013, προβλέπει λοιπόν νέα μόνιμα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ από τα οποία περίπου 9 δισ. ευρώ αφορούν στην περικοπή μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και λοιπών δαπανών και 2 περίπου δισ. ευρώ, από την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση χαρατσιών και φόρων.
Η συνολική απώλεια του ΑΕΠ θα είναι 25% σε 6 χρόνια (2008-2013) λες και η χώρα μας βγήκε από συντριπτική ήττα σε πόλεμο ή από μεγάλη εθνική καταστροφή.
Το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό προβλέπεται για την ανεργία ποσοστό 22,8%, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι η ανεργία τον Αύγουστο ήταν ήδη 25,4%, η επίσημη, και προφανώς η πραγματική πάνω από 30% και η πρόβλεψη του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι για επίσημη ανεργία 29% και πραγματική ανεργία 34% το 2013, εάν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές, καταδεικνύει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι παντελώς ανέφικτοι.
Το ίδιο θα συμβεί και με την ύφεση, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι 4,5% το 2013, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω της νέας δραστικής μείωσης μισθών-συντάξεων και νέων φόρων.
Η πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα είναι 7% το 2013. Οι δημόσιες επενδύσεις θα μείνουν καθηλωμένες για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στα 6,85 δις ευρώ, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 3,7%. Όλα αυτά οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κατάρρευση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε ακόμα μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση.
Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2013 στο 189,1% του ΑΕΠ (346,2 δισ. ευρώ), έναντι 129% το 2010, τη στιγμή που μπήκαμε στα καταστροφικά μνημόνια.
Δηλαδή, παρά τα αντιλαϊκά μέτρα συνολικού ύψους 70 δις ευρώ από το 2010 μέχρι το 2016, παρά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων του περιβόητου PSI+, με το οποίο καταληστεύσατε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, το δημόσιο χρέος αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη.
Αποδεικνύεται έτσι ότι τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα δεν προωθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης δημοσίου χρέους της χώρας μας, που αντίθετα το οξύνουν,  αλλά για καθαρά ταξικούς λόγους, για να αφαιρέσουν εισοδήματα και δικαιώματα εργαζομένων, συνταξιούχων, νέων, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών προς όφελος των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας, των τραπεζιτών καθώς και των μεγαλεμπόρων, εφοπλιστών και βιομηχάνων.
Ταυτόχρονα κλιμακώνεται με πρωτοφανή αγριότητα η βαθιά ταξική και άδικη φοροεπιδρομή σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να μένουν στο απυρόβλητο ο μεγάλος πλούτος, τα μεγάλα εισοδήματα και οι μεγαλοφοροφυγάδες είτε είναι μέσα είτε είναι έξω από τις λίστες της ντροπής.
Από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπεται η είσπραξη μόλις 50 εκ. ευρώ(!), όταν από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και από παρόμοιας βαρβαρότητας μέτρα θα εισπραχθούν 6,2 δις ευρώ(!).
Οι εταιρείες θα πληρώσουν το 2013 για φόρους «ψίχουλα» 1,479 δις ευρώ σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κτλ), τα οποία θα πληρώσουν για άμεσους και έμμεσους φόρους (42,82 δις ευρώ).
Η Ελλάδα μετατρέπεται και με αυτό τον τρόπο σε «μπανανία» των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οι μόνες που βλέπουν τη φορολογική τους επιβάρυνση συνεχώς να μειώνεται.
Η πρόβλεψη για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, ύψους περίπου 2,5 δις το 2013 (ΔΕΗ, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ κτλ), επιβεβαιώνει ότι η λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων θα συνοδευτεί από τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου με ανεπανόρθωτες και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες λόγω εκχώρησης σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα δημόσιων κοινωνικών αγαθών αλλά και για τη χώρα, αφού θα στερηθεί από κρίσιμα και χρήσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότησή της. 

Οι λεγόμενες «πρωτογενείς δαπάνες» (συντάξεις, μισθοί, ασφάλιση, πρόνοια κ.ά. εμφανίζονται «πετσοκομμένες» σε ποσοστό 6,2% στα 44,6 δισ. ευρώ (από 47,6 δισ. ευρώ για το 2011).
Οι ακραία νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις από τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης φτάνουν στα 4,7 δισ. ευρώ, από το κόψιμο των μισθών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα 1,1 δισ. ευρώ, πάνω από 455 εκατ. ευρώ αφορούν στη διάλυση της υγείας (νοσοκομεία, φάρμακα), 210 εκατ. ευρώ από τα κοινωνικά επιδόματα (περικοπές πολυτεκνικών επιδομάτων, εξόδων μετακίνησης νεφροπαθών κ.ά. Φτάνουν μάλιστα να καταργήσουν και τις ειδικές και εποχικές επιδοτήσεις ανεργίας.
Ταυτόχρονα προωθείται απολύσεις, καθαρές απολύσεις, δημοσίων υπαλλήλων (2.000 το 2012 και 25.000 το 2013) για πρώτη φορά μετά την περίοδο της χούντας (1967-1974) είτε μέσω διαθεσιμότητας είτε μέσω αργιών κατά παράβαση ακόμα και του τεκμηρίου αθωότητας.
Στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2013 το βασικό χαρακτηριστικό του είναι το «πετσόκομμα» της κρατικής επιχορήγησης προς την κοινωνική ασφάλιση, τις πολιτικές απασχόλησης, τον ΟΑΕΔ και τις κοινωνικές πολιτικές.
Το εξωφρενικό μάλιστα είναι ότι παρά την αναμενόμενη εκτίναξη της ανεργίας, τη νέα μείωση των μισθών και τις χαριστικές ρυθμίσεις για τους εργοδότες, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές προβλέπεται στον προϋπολογισμό ότι θα παρουσιάζουν αύξηση(!).
Αποδεικνύεται επομένως για άλλη μία φορά ότι προϋπολογισμός του 2013 –πέρα από την προφανή του ταξικότητα και βαρβαρότητα- είναι και εικονικός και ψεύτικος, γεγονός που καθιστά βέβαιη τη λήψη από την μνημονιακή κυβέρνηση και νέων κατεδαφιστικών μέτρων το επόμενο διάστημα.
Να ξέρετε όμως πως ότι καταστροφικό και ανθρωποκτόνο ψηφίσετε ως κρατικό προϋπολογισμό για το 2013, δεν θα προλάβετε να το εφαρμόσετε.
Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανατρέψει την κυβέρνησή σας την τρόικα, τους προϋπολογισμούς και τα μνημόνιά σας και θ’ ανοίξει το δρόμο για μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που στηριγμένη σε αυτόν θα ακυρώσει τα μνημόνια της ντροπής και θα τα αντικαταστήσει με ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.