Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Με 167 «ναι» υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός του 2013

me-167-nai-yperpsifistike-o-proypologismos-toy-2013Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 167 «ναι», 128 «όχι» κα ιτέσσερα «παρών» ο Προϋπολογισμός του 2013, έπειτα από μία θυελλώδη συζήτηση.

Παρών στα υπουργεία Ανάπτυξης και Eργασίας (στα κονδύλια) και «ναι σε όλα» ψήφισε ο Θοδωρής Σολδάτος, βουλευτής Λευκάδας της ΝΔ, ο οποίος λίγο αργότερα διεγράφη από τον Αντώνη Σαμαρά.

Απών από την ψηφοφορία ήταν ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.

«Παρών» ψήφισαν ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο Γιάννης Κουτσούκος, και η Άντζελα Γκερέκου, «ναι» στην προεδρεία της Δημοκρατίας, «όχι» σε όλα τα υπόλοιπα ο Οδυσσέας Βουδούρης και ο Πάρις Μουτσινάς. «Ναι σε όλα» εκτός από τα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών ψήφισε ο Γιώργος Κασαπίδης, «όχι» ο Μιχάλης Κασσής και ο Θεόδωρος Παραστατίδης.

«Ναι» ψήφισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ «ναι» ψήφισε ο Γιώργος Κασαπίδης εκτός από τις δαπάνες του υπουργείου Οικονομικών.

Αντώνης Σαμαράς: «Δεύτερο αποφασιστικό βήμα»

«Με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα κάναμε σήμερα το δεύτερο αποφασιστικό βήμα», δήλωσε, μετά το πέρας της συζήτησης και υπερψήφισης του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός. «Από εδώ και πέρα, ανάκαμψη και ανάπτυξη» είπε ακόμα.

Γιάννης Στουρνάρας: «Θα πάρουμε έγκαιρα τη δόση»

«Νιώθω εξοπλισμένος με 167 ψήφους, μας δίνει όπλο για τη διαπραγμάτευση» δήλωσε φεύγοντας από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος ανέφερε ότι θα δοθεί έγκαιρα η δόση, αλλά το πότε εξαρτάται από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Κάτι τέτοιο είχε υποστηρίξει και στην εισήγησή του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2013, επισημαίνοντας ότι «στις 16 Νοεμβρίου τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα».

«Θα ήθελα να είχα καταθέσει έναν προϋπολογισμό λιγότερο απεχθή» είπε ο υπουργός, δηλώνοντας πως πρέπει να ψηφιστεί για να επέλθει πρωτογενές πλεόνασμα.

«Οι εκλογές θα έρθουν πολύ σύντομα και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας θα δώσει λύση» είπε ακόμα συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα».

«Θα γυρίσουμε 60 χρόνια πίσω αν επιστρέψουμε στη δραχμή» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

«Δεν μπορούμε να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε το μνημόνιο και να πάρουμε την δόση» είπε ακόμα ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι «η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι δεδομένη σε περίπτωση μονομερούς διαγραφής».

Ο κ. Στουρνάρας επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν παρουσιάστηκε ρεαλιστική αντιπρόταση» από την πλευρά του, ενώ χαρακτήρισε «ακραίο λαϊκισμό τις οι προτάσεις της αντιπολίτευσης, που οδηγούν στην χρεοκοπία».

Βρούτσης: Πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας
Η κρίση επιβεβαιώνει ότι ως χώρα πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας, διεμήνυσε ο υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της Βουλής.

«Η κρίση ανέδειξε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το πολιτικό έλλειμμα που έχουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος. «Την πιο κρίσιμη ίσως στιγμή της μεταπολίτευσης η ωριμότητα, ο διάλογος και η συναίνεση λείπουν από την αντιπολίτευση», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως. 

«Ποια είναι η αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Αύξηση των συντάξεων;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. «Μόνο αναπτυξιακά μπορούμε να δώσουμε λύση και ανάπτυξη στο πρόβλημα των ανέργων», σημείωσε ο υπουργός. Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό μετά το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Μαυραγάνης: Στοίχημα οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ανέφερε πως τα φυσικά πρόσωπα αναμένεται να επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο εισοδήματος από την επόμενη χρονιά
Όπως εξήγησε η μείωση θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους, μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτή θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο υφυπουργός είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2013, ως προς τα φορολογικά έσοδα, διέπεται από τη βασική λογιστική αρχή, την αρχή της συντηρητικότητας, και ένα σημαντικό στοιχείο που έχει ληφθεί υπόψη στην κατάρτιση του είναι και η ύφεση.
«Με βάση την ύφεση αυτή έχουμε προβλέψει μειωμένα φορολογικά έσοδα σε ποσοστό 4,6% από τους άμεσους φόρους και λίγο μεγαλύτερο από τους έμμεσους», είπε ο κ. Μαυραγάνης.
Για τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν με μοναδικό γνώμονα την αξιοκρατία, και κανένα άλλο κριτήριο δεν θα υπάρχει πέραν αυτής. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε έξω τους άξιους. Το στόχο αυτό εξυπηρετεί και η νομοθετική ρύθμιση για αξιολόγηση ανά τρίμηνο. Οι στόχοι ανά τρίμηνο θα είναι και η βάση πάνω στην οποία όλοι θα κρίνονται, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Για τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, όπως είπε, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, γίνεται ανάλυση του προφίλ των φορολογουμένων με διασταυρώσεις σε δαπάνες, έσοδα, ταμιακές ροές. Επίσης γρήγορα θα υπάρξει ένα σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς θα εκδοθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις σε εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου, οι οποίες είχαν καθυστερήσει σημαντικά αν και προβλέπονταν από τις διατάξεις.
Καταλήγοντας ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το κρίσιμο στοίχημα πλέον είναι οι παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την υποστήριξη επιλεγμένων τομέων όπως της γεωργίας, της κτηνοτροφίας κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.