Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Βουλευτές CDU: Το Grexit κρύβει και γεωπολιτικούς κινδύνους

Βουλευτές CDU: Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κρύβει και γεωπολιτικούς κινδύνοΤο γεγονός ότι ο εσωτερικός διάλογος στη Γερμανία για το Grexit περιορίζεται στις οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος, ενώ θα όφειλε να συμπεριλάβει και τους ευρύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους, επισήμαναν στελέχη του κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).
Kατά το Reuters, οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν ότι
ορισμένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αμφιβάλλουν για το κατά πόσον θα ήταν σώφρον να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Eυρωζώνη και ίσως σηματοδοτήσουν μια πιο πραγματιστική προσέγγιση από μέρους του Βερολίνου, παρά την σκληρή ρητορική που έχει υιοθετηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Η αποτυχία της κυβέρνησης της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους του δανεισμού της βάσει του Μνημονίου έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς πολιτικούς και έχει οδηγήσει στελέχη της συμπολίτευσης να καλέσουν επανειλημμένα να υπάρξει έξοδος της χώρας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Oμως ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της CDU στην Μπούντεσταγκ, είπε σήμερα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ήδη ταραγμένη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον διάλογο, πέραν των καθαυτό χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διαστάσεων» του προβλήματος, ανέφερε ο Μάιστερ.
«Απλώς κοιτάξτε τον χάρτη και δείτε πού βρίσκεται η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Μάιστερ, υπογραμμίζοντας την εγγύτητά της με την Μέση Ανατολή, όπου μαίνεται ο εμφύλιος στη Συρία, όπως επίσης και με ακόμη εύθραυστες περιοχές των Βαλκανίων.
Οι δηλώσεις του Μάιστερ απηχούν αυτές άλλου ενός εξέχοντος στελέχους της CDU, του Aρμιν Λάσετ, ο οποίος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σαββατοκύριακο ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές, ανεπιθύμητες συνέπειες στη νότια Ευρώπη.
Η έξοδος θα προκαλούσε «αστάθεια σε μια χώρα-μέλος του NATO. Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει με δισεκατομμύρια την Ελλάδα σε ένα τέτοιο σενάριο»,υποστήριξε ο Λάσετ. «Εδώ κρίνονται πολλά περισσότερα από απλώς το ερώτημα εάν η Ελλάδα εκπληρώνει ή όχι τα κριτήρια» του Mνημονίου για τον δανεισμό της, πρόσθεσε.
Τόσο ο Λάσετ όσο και ο Μάιστερ επέμειναν ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όπου η ύφεση συνεχίζεται για πέμπτο χρόνο, οφείλει να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές και τις άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησε.
Ωστόσο οι τοποθετήσεις τους αφήνουν να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ενδεχομένως αποδειχτεί πιο ευέλικτο από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν κατορθώσει έγκαιρα να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, εκτιμά το Ρόιτερς.
Στην επίσκεψή του στο Βερολίνο την Παρασκευή ο Έλληνας πρωθυπουργόςΑντώνης Σαμαράς ζήτησε από την Γερμανία και τους άλλους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη να δώσουν στην κυβέρνησή του περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, λόγω του βάθους της ύφεσης που αντιμετωπίζει, αν και η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετώπισε μάλλον ψυχρά το αίτημα.
Η Aνγκελα Μέρκελ επέμεινε πως δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας πριν από την έκθεση της Τρόικα, τον Οκτώβριο.
Η καγκελάριος κάλεσε τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να κατεβάσουν τους τόνους στις επικρίσεις τους προς την Ελλάδα. Παρ' όλ' αυτά, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ της CSU είπε ότι αναμένει η Ελλάδα να έχει εγκαταλείψει το ευρώ ως το 2013.
Αλλά αρκετοί παράγοντες στις χρηματαγορές μοιάζουν πλέον να διαφωνούν, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, υπενθυμίζοντας ότι σε έρευνά του αυτόν τον μήνα 45 από τους 64 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά απάντησαν πως αναμένουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, από 35 στους 64 σε προηγούμενη παρόμοια έρευνα τον Μάιο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.