Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

WSJ: Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Τι αναφέρει νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal για το ελληνικό χρέος. Ποιο είναι το πιθανό σενάριο
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ, στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, συζητείται από Ευρωπαίους αξιωματούχους σχέδιο διαγραφής χρέους έως και 100 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιοριστεί στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ που κρίνονται πιο διαχειρίσιμα, με τη συμμετοχή ΕΚΤ, κεντρικών τραπεζών ίσως όμως και εθνικών κυβερνήσεων.
Η εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφέρει πως η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια "τρύπα" τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ υπάρχει ανάγκη haircut και στα δάνεια του επίσημου τομέα (OSI).
Η "τρύπα" των 30 δισ. ευρώ
"Το ''κούρεμα'' στους ιδιώτες επενδυτές αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αρκετό», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και εκτίμησε πως "υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει πιθανότατα υπέρβαση που θα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ". Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως "αν θέλει κάποιος να φέρει το χρέος πίσω σε ένα βιώσιμο μονοπάτι πρέπει είτε να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα κεφάλαια, είτε να δεχτεί χτύπημα σε αυτά που έχει στην κατοχή του".
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ, στην Αθήνα οι αξιωματούχοι ελπίζουν ακόμα ότι οι πιστωτές θα έρθουν σε κάποια συμφωνία γι' αυτό το ζήτημα.
"Έχει γίνει κατανοητό ότι εάν τραβήξουν τώρα την πρίζα από την Αθήνα, μπορεί να προκληθεί μια καταστροφή για άλλες χώρες όπως η Ισπανία, καθώς οι αγορές θα πειστούν ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει την κρίση χρέους", ανέφερε άλλος αξιωματούχος ενώ στο άρθρο της η εφημερίδα υποστηρίζει πως είναι πιο εύκολο για την Ελλάδα να ζητήσει μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά να διαπραγματευτεί μία επιμήκυνση του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.