Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ποιοι θα πληρώσουν με τουλάχιστον 2000 ευρώ το νέο πακέτο μέτρων

Ποιοι θα πληρώσουν με τουλάχιστον 2000 ευρώ το νέο πακέτο μέτρων
Τι μας περιμένει με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που σβήνει και γράφει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση υπό το βλέμμα της τρόικας; Με δύο λόγια, νέα μείωση εισοδημάτων και περισσότερη ύφεση και για το 2013. Στον 10λογο που ακολουθεί, αναλύονται οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων, μια προς μία. Προκύπτει ότι για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος θα υπερβούν τα 2000 ευρώ. Δείτε γιατί

  1. Κατάργηση δώρων και επιδομάτων στο δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα χάσουν επιπλέον 1000 ευρώ μεικτά. Η καθαρή μείωση εισοδήματος θα είναι της τάξεως των 650 ευρώ ανάλογα με τον μισθό και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε εργαζόμενου.
  2. Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Είναι προφανής η επίπτωση: χάνονται δύο από τις 14 συντάξεις μέτρο που ισοδυναμεί με πρόσθετη απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 14%.
  3. Επανεξέταση ποσοστών αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις. Μένει να φανεί αν η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, θα αντικαταστήσει την προωθούμενη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις επικουρικές συντάξεις για τα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα ή αν θα ισχύσουν και τα δύο μέτρα ταυτόχρονα.
  4. Θέσπιση πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα των 300 ευρώ. Το μέτρο θα επηρεάσει μόνο αυτούς που παίρνουν συντάξεις υψηλότερες από αυτό το όριο. Φυσικά, τα ποσοστά της μείωσης στο ύψος της επικουρικής που έχει απομείνει, μπορεί να είναι και πολύ μεγάλα φτάνοντας ακόμη και στο 50% ή και περισσότερο. Φαίνεται ότι δεν προωθείται η αύξηση των εισφορών ως «αντίβαρο» προκειμένου να μην μειωθούν τόσο πολύ τα εφάπαξ. Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους, η μείωση του εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2010 και φυσικά θα είναι πρόσθετη στη μείωση που έχει ήδη γίνει.
  5. Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας. Με τον ασφαλιστικό νόμο του 2010, σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων (με εξαίρεση αυτούς που εμπίπτουν στις μεταβατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν) συνταξιοδοτείται στα 65. Μόνο όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 χρόνια εργασίας (33 χρόνια πραγματική εργασία και 7 χρόνια πλασματικά) μπορούν να φύγουν νωρίτερα δηλαδή στα 60. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής. Τώρα συζητείται να «τρέξουμε» πιο γρήγορα από το νόμο και να αυξήσουμε το γενικό όριο ηλικίας στα 67.
  6. Θέσπιση πλαφόν στις κύριες συντάξεις. Υπάρχει και σήμερα και έχει οριστεί στα 2760 ευρώ για το ΙΚΑ. Συζητείται η μείωσή του στα επίπεδα των 2200 ευρώ κάτι που θα οδηγήσει σε επιπλέον μείωση της τάξεως του 20% για τους έχοντες τις υψηλότερες συντάξεις. Θα προκαλέσει παράπλευρες απώλειες για το δημόσιο καθώς εκτός από τη μείωση των φορολογικών εσόδων, η θέσπιση τόσο χαμηλού πλαφόν στις κύριες συντάξεις, θα μειώσει κατακόρυφα το κίνητρο για ασφάλιση.
  7. Μείωση κύριων συντάξεων. Στο υπουργείο Εργασίας «παίζουν» με τα όρια. Ένα σενάριο κάνει λόγο για μείωση 5% για το τμήμα των κύριων συντάξεων από τα 1000 έως τα 1400 ευρώ που ισοδυναμεί με μέγιστη απώλεια 240 ευρώ τον μήνα. Για το τμήμα των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ ακούγονται και πάλι πολύ υψηλά ποσοστά που φτάνουν ακόμη και στο 25% (!). Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε μια σύνταξη των 2000 ευρώ (μεικτά) θα πέσει κατά 150 ευρώ τον μήνα και οι ετήσιες απώλειες θα φτάσουν στα 1800 ευρώ. Βεβαίως, υπάρχουν σενάρια και για πιο ήπιες μειώσεις της τάξεως του 10%.
  8. Μείωση εφάπαξ. To fpress.gr έχει δημοσιεύσει τον πίνακα με τα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ υψηλότερα από αυτά που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλλει οι ασφαλισμένοι. Οι μειώσεις –όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό πίνακα ο οποίος δημοσιεύεται εδώ- μπορεί να φτάσουν στο 40%.
  9. Μείωση και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα.Αναμένεται ότι θα την πληρώσουν (και πάλι) τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καθώς με τη θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων, πολλοί θα βρεθούν εκτός λίστας. Θεωρητικά, ασφαλείς αισθάνονται αυτή τη στιγμή μόνο οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αλλά και του επιδόματος ανεργίας (η υπόσχεση για διπλασιασμό στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας μάλλον πάει περίπατο και η προεκλογική υπόσχεση, θα επιχειρηθεί να τηρηθεί μέσα από μια διαδικασία προγραμμάτων επανακατάρτισης).
  10. Περικοπή φορολογικών απαλλαγών. Σχεδιάζεται είτε πλήρης κατάργηση για τους έχοντες εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω είτε (νέα) γενναία περικοπή για τους έχοντες χαμηλότερες αποδοχές. Η περικοπή (η οποία θα φανεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2013) θα είναι σημαντική. Ο ενοικιαστής κύριας κατοικίας, μπορεί να χάσει 100 ευρώ. Ο δανειολήπτης, μπορεί να χάσει 300 ή και 500 ευρώ ενώ τεράστια ζημιά θα γίνει στους ελεύθερους επαγγελματίες που πληρώνουν υποχρεωτικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.