Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η Σύνοδος Κορυφής «δίνει» 120 δισ. ευρώ στο Νότο για ανάπτυξη

Η Σύνοδος Κορυφής «δίνει» 120 δισ. ευρώ στο Νότο για ανάπτυξηΤην ανάγκη να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία αναγνώρισαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, αποφασίζοντας να ενισχύσουν την αγορά ρίχνοντας 120 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη.

Οπως ανέφερε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπάι, οι 27 ηγέτες είχαν «μια καλή συζήτηση» για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση και το «Σύμφωνο Ανάπτυξης», αφού στο τραπέζι έπεσε το θέμα των πολιτικών που πρέπει να αναληφθούν για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε συγκεκριμένα πως για την πολιτική προώθησης της ανάπτυξης συμφωνήθηκε η κινητοποίηση πόρων 120 δισ. ευρώ και η ενίσχυση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 10 δισ. ευρώ, ανέβάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη «δύναμη πυρός» της στα συνολικά 60 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευτούν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης και θα φθάσουν... «ειδικά στις πιο αδύναμες χώρες».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της πιο κρίσιμης Συνόδου Κορυφής των τελευταίων ετών, συμφωνήθηκε η άμεση πιλοτική εφαρμογή των «ομολόγων έργου», πιθανότατα και εντός του καλοκαιριού.
«Εάν βλέπουμε σοβαρά την οικονομική ένωση, υπάρχουν πράγματα για να γίνουν όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό τοπίο και τα δημοσιονομικά» είπε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο «οδικός χάρτης» για τη στενότερη οικονομική ενοποίηση θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας, ενώ οι διαβουλεύσεις για τη λήψη των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανάσχεσης της κρίσης χρέους, που χτυπά ήδη την Ισπανία και την Ιταλία, παραπέμπονται στη δεύτερη ημέρα της συνόδου.
Λίγο νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ είχε γνωστοποιήσει μέσω του εκπροσώπου της ότι ακυρώνει την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Οι συζητήσεις για το Σύμφωνο Ανάπτυξης συνεχίζονται» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Τα βήματα προς μια τραπεζική ένωση
Σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε, οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής θα εξουσιοδοτήσουν την Προεδρία την Κομισιόν να επεξεργαστούν ως το τέλος του 2012 ένα χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία μια πραγματικής οικονομικής και νομισματικής Ενωσης.
Τα βασικά χαρακτηριστικά μια τέτοιας Ενωσης θα πρέπει να είναι τα εξής τέσσερα:
  • Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τις τράπεζες
  • Ένα για τη δημοσιονομική πολιτική
  • Ένα για την οικονομική πολιτική
  • Και ένα για τη δημοκρατική νομιμοποίηση.
Το πλαίσια αυτά θα τα επεξεργαστούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Eνδιάμεσο σχέδιο προς αυτήν την κατεύθυνση προβλέπεται να υποβληθεί έως τον Οκτώβριο. Το κείμενο αναφέρει ακόμα ότι η σκοπούμενη τραπεζική ένωση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της Ε.Ε., επιτρέποντας ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών εντός και εκτός Ευρωζώνης.
Σημειώνεται επίσης ότι η Φινλανδία προτείνει να υπάρξουν εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ισπανία και την Ιταλία. Οπως δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ, αυτή η πρόταση αποτελεί μία «μέση οδό» ανάμεσα στην προοπτική να μη δοθεί κανενός είδους βοήθεια στα πιο αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης και στην πλήρη αμοιβαιοποίηση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.