Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

STIGLITZ: ΦΟΝΙΚΟΣ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!

ΣΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ 
Η Ευρώπη έχει περιέλθει σε δεινή θέση καθώς η εμμονή στη λιτότητα οδηγεί την ήπειρο στην "αυτοκτονία" προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz όπως αναφέρει τοBloomberg.
"Δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιο πρόγραμμα λιτότητας που να πέτυχε σε μεγάλη χώρα", δήλωσε ο Stiglitz μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βιέννη. "Η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι η λιγότερο ελπιδοφόρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη οδεύει σε αυτοκτονία".

Ο νομπελίστας οικονομολόγος σημείωσε ότι εάν η Ελλάδα ήταν το μόνο μέρος της Ευρώπης με λιτότητα, οι αρχές θα μπορούσαν να το αγνοήσουν, αλλά "με την Βρετανία, τη Γαλλία και όλες τις χώρες να εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας, είναι σαν ένα κοινό πρόγραμμα λιτότητας και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τρομερές". Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Ισπανίας, την κατάσταση της οποίας χαρακτήρισε «απελπιστική» και χωρίς καμιά ελπίδα ανάκαμψης.

Επισήμανε ταυτόχρονα ότι αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες "έχουν αντιληφθεί ότι από μόνη της η λιτότητα δεν θα δουλέψει και χρειάζεται η ανάπτυξη" δεν έχουν ακολουθήσει ανάλογες ενέργειες. Αναφερόμενος στο ευρώ υπογράμμισε ότι "η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου είναι η συνταγή για να διασφαλίσουν ότι θα πεθάνει".

"Το πρόβλημα με το ευρώ είναι ότι υπάρχει διαχωρισμός της κυβέρνησης από την κεντρική τράπεζαςκαι τις μηχανές εκτύπωσης και έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα", δήλωσε ο Stiglitz, προσθέτοντας ότι "η λιτότητα σε συνδυασμό με τους περιορισμούς του ευρώ είναι ένας φονικός συνδυασμός".
Εκτίμησε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να μείνει ένας βασικός πυρήνας της Ευρωζώνης με μία ή δύο χώρες που θα περιλαμβάνει τη Γερμανία και πιθανώς την Ολλανδία ή τη Φινλανδία "αν η Ευρώπη διατηρήσει την υφιστάμενη προσέγγιση για λιτότητα".
Ο ηλικίας 69 ετών αμερικανός οικονομολόγος, που τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Οικονομίας το 2001, αναφέρθηκε και στις κοινωνικές επιπτώσεις της δεσπόζουσας πολιτικής στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι «καταστρέφει το ανθρώπινο δυναμικό ολόκληρης της Ηπείρου» και ότι «δημιουργεί μια κοινωνικά αποξενωμένη και οικονομικά εξαθλιωμένη νεολαία»."Η προσέγγιση της λιτότητας θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ανεργίας τα οποία θα είναι απαράδεκτα σε πολιτικό επίπεδο και θα επιδεινώσει τα ελλείμματα", σημείωσε. 

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012
Πηγή: www.capital.gr/www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.