Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

To Eurogroup ενέκρινε τα πρώτα 35 δισ. του νέου δανείου στην Ελλάδα

τηλεδιάσκεψη, Ευρωζώνη, Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν την αποδέσμευση 35,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, το οποίο συνολικά ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε την ανακοίνωση αυτή αφού προήδρευσε της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Καλωσορίζω ιδιαίτερα τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας με την οποία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες, με ικανοποιητικό τρόπο. To Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Παράλληλα, την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, που θα επεκτείνουν το «κούρεμα» σε όλα τα επιλέξιμα ομόλογα ελληνικού δικαίου, «ενημερώθηκε το Eurogroup», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την έκβαση του PSI.
«To Eurogroup ενημερώθηκε πως η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ.
Στο «κούρεμα» συμμετείχαν εθελοντικά ιδιώτες που διακρατούν χρέος 172 δισ. ευρώ. Στα χρεόγραφα αυτά περιλαμβάνεται το 85,8% των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο και άρα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα CACS ανεβάζοντας έτσι τα ομόλογα που θα υπαχθούν στο «κούρεμα» στο 95,7%.
Για τα υπόλοιπα, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου, η Αθήνα έχει επεκτείνει την προθεσμία για εθελοντική υπαγωγή στο PSI μέχρι τις 23 Μαρτίου.
Αργά το απόγευμα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και τυπικά την ενεργοποίηση των ρητρών υποχρεωτικής συμμετοχής (CAC's), ώστε να επεκταθεί το "κούρεμα" στο σύνολο των ομολόγων που εντάσσονται στη διαδικασία της ανταλλαγής, το λεγόμενο PSI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.