Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η επόμενη ημέρα του PSI: Είμαστε μόλις στο τέλος της αρχής

Η επόμενη ημέρα του PSI: Είμαστε μόλις στο τέλος της αρχής
Οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη, πως το ποτήρι είναι «μισό-γεμάτο»  σημείωνε ο Hans Redeker (Morgan Stanley) απηχώντας το γενικότερο κλίμα, που επικράτησε μετά την εύλογη ανακούφιση που έφερε η ολοκλήρωση του PSI Plus. 
Δικαιολογημένη η ανακούφιση, καθώς επρόκειτο, για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους- το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί διεθνώς στην νεότερη ιστορία ωστόσο η επιφυλακτικότητα είναι επίσης εξηγήσιμη καθώς τα δύσκολα συνεχίζονται.

Η Ana Armstrong, των Armstrong Investment Managers  εκτιμά, πως μέχρι η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η κατάσταση θα επαναλαμβάνεται. Οι λύσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα είναι προσωρινές, συμπληρώνει. Το μείζον ζητούμενο είναι η εφαρμογή, προσθέτει η επικεφαλής της Armstrong Investment Managers, και αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη με το βάρος να έχει πέσει σχεδόν αποκλειστικά στην ελληνική πλευρά.


Προφανώς οι δανειστές θα πρέπει τώρα να αρχίσουν να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία (κυρίως τις τράπεζες) και την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων αλλά αυτό είναι κάτι που το θεωρεί δεδομένο η αγορά.
Η ουσία είναι, πως με την ανταλλαγή των παλαιών ομολόγων με νέα 24ωρη διαδικασία που ξεκινά την Δευτέρα,η ελληνική οικονομία και κυρίως η κοινωνία συνεχίζουν στην επόμενη ειδική διαδρομή ενός…Γολγοθά, που έχει πολύ δρόμο ακόμη.

Στα πρώτα μέτρα αυτής της νέας δοκιμασίας έχει επεισέλθει και η πολιτική παράμετρος με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο. Το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο και πως θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές (θετικά ή αρνητικά ) θα φανεί και μάλιστα στις αμέσως επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Χωρίς ανάπτυξη δεν γίνεται τίποτε...

Το ερώτημα, που θα πρέπει να απαντηθεί στην πράξη, στην πραγματική οικονομία, είναι εάν και πως θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης.
 
Δεν είναι τυχαίο, πως η Alpha Bank (στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων) θεωρεί άνευ περιεχομένου οποιαδήποτε ... εάν δεν συνοδευθεί από ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Θεωρεί δε εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας την πάταξη της φοροδιαφυγής σημειώνοντας πως τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων και των εισπράξεων από το ΦΠΑαναδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας τις δυσμενείς επιπτώσεις που ασκεί η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στο οικονομικό κλίμα και στην εμπιστοσύνη, καταδικάζοντας την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στην ανάλυση της Alpha Bank καθώς εστιάζει στην με αμείωτη ένταση πτώση των καταγεγραμμένων πωλήσεων, σε αξία και σε όγκο, των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τον Δεκέμβριο του 2011, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 10% πάνω στην πολύ χαμηλή βάση του Δεκεμβρίου 2010, όταν είχε σημειωθεί πτώση του όγκου των πωλήσεων 20,1%.

Η ομάδα ανάλυσης της τράπεζας στοχεύει στο κέντρο, την ουσία του προβλήματος μίας οικονομίας που δύσκολα θα αποφύγει έναν έκτο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης. Γιατί καλά τα όσα- σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα- προτάσσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως οι περισσότεροι βασικοί οικονομικοί δείκτες προοιωνίζονται μια κατάμαυρη συνέχεια. Ενδεικτική η εκτίμηση για νέα εκτίναξη της ανεργίας στο 25% (για το 2012) και συντήρηση της ύφεσης κοντά στο 5% και για φέτος. Εκρηκτικό μείγμα που θα χρειαστεί δυνατούς καταλύτες προκειμένου να…αποφορτισθεί διαψεύδοντας όσους συνεχίζουν να ποντάρουν πως η Ελλάδα θα μείνει για καιρό ακόμη υπό πίεση. Και ένας βολικός μοχλός απορρύθμισης των αγορών όποτε κρίνεται χρήσιμο κάτι τέτοιο.

Άμεσα, πολλά θα εξαρτηθούν από την ενεργοποίηση ή μη των CDS’s αφού στη δεύτερη περίπτωση θα αυξηθούν τα spreads στα ομόλογα των χωρών της ευρω-περιφέρειας (σε αντίθεση θα ευνοηθούν γερμανικά, αγγλικά και αμερικανικά).
Σε μία τέτοια περίπτωση ενδέχεται να επιβαρυνθούν οι μετοχές των τραπεζικών ομίλων με τον κλάδο να έχει πλέον μπροστά του την επίπονη περίοδο ανακεφαλαιοποίησης. Αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά πως οι περισσότεροι όμιλοι έχουν επί της ουσίας μηδενικά ή αρνητικά ίδια κεφάλαια και δυσβάστακτα χαρτοφυλάκια προβληματικών επιχειρηματικών δανείων. Πρόβλημα που εάν δεν αρθεί μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα επιτείνει τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και μήνες στην πραγματική οικονομία.

Joffrey Postman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.