Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τime: «Γιατί η Πορτογαλία είναι η επόμενη Ελλάδα»


Λισαβόνα, Πορτογαλία, Ελλάδα, ευρώ, κρίση, ιδιωτικός τομέας, χρέος, αγορές, ΙράνΜε ένα εκτενές δημοσίευμα το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» κάνει μια σύγκριση της κατάστασης που επικρατεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία και εκτιμά πως η μικρή χώρα της Ιβηρικής βαδίζει μετά βεβαιότητος στον δρόμο της Ελλάδας.
Το άρθρο κρούει τον κώδωνα στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρεται «δεν είναι εκτός κινδύνου». Μάλιστα γίνεται λόγος για την ανάγκη προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών προκειμένου να αντισταθμιστεί η λιτότητα, διαφορετικά η πρακτική αυτή «μπορεί να γίνει το ισοδύναμο ενός μεσαιωνικού γιατρού που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές των ασθενών του με το να τις ματώνει».

Μπορεί η ανταλλαγή των ομολόγων να προκάλεσε αναβολή της ελληνικής κρίσης για μερικούς μήνες ή ενδεχομένως και για δύο χρόνια, ωστόσο η νέα πρόκληση είναι η Πορτογαλία, η οποία βαδίζει στο ίδιο ολισθηρό μονοπάτι.
Το ΤΙΜΕ επισημαίνει πως τα πορτογαλικά επιτόκια δεν έχουν μειωθεί καθώς λόγω της ελληνικής κρίσης, οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα. Μετά τη διάσωση της Ελλάδας οι αποδόσεις μειώθηκαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και στην Πορτογαλία. Το διψήφιο κόστος δανεισμού είναι απαγορευτικό για τη Λισαβόνα, το χρέος της οποίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Αθήνας.
Το δημοσίευμα τονίζει, ότι η χώρα μας είναι κατα κάποιο τρόπο μοναδική, αφού το ογκώδες της χρέος είναι αποτέλεσμα κρατικού και όχι ιδιωτικού δανεισμού. Αντίθετα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν πολύ περισσότερο χρέος στον ιδιωτικό τομέα. Κατά συνέπεια, ενώ το δημόσιο χρέος στην Πορτογαλία, είναι μικρότερο από ότι στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ, το συνολικό χρέος συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο.
«Η πορτογαλική οικονομία συρρικνώνεται και η χώρα βρίσκεται σε υφεση για περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,3% το 2012.Με τις πορτογαλικές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν το δικό τους τεράστιο χρέος, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα είναι σε θέση να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το αμερικανικό περιοδικό θεωρεί πως συντρέχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν την Πορτογαλία στο ίδιο αδιέξοδο, με πιο σημαντικό την ευρωπαϊκή ιδεοληψία ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική περίπτωση μιας φτωχής χώρας που υποφέρει από την κακοδιαχείριση και την φοροδιαφυγή. Μάλιστα, επισημαίνεται πως αν ανακύψει νέο πρόβλημα μετά την Ελλάδα, που θα αφορά μεγάλο ιδιωτικό χρέος, εκεί θα φανεί πόσο διάτρητο είναι το όλο σύστημα. Μια τέτοια περίπτωση είναι η Πορτογαλία.
«Μεγάλο μέρος του δανεισμού των πορτογαλικών επιχειρήσεων έχει χρηματοδοτηθεί από ισπανικές τράπεζες. Αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα ενός ντόμινο, το οποίο θα πλήξει και τον ισπανικό τραπεζικό τομέα. Επιπλέον, η διάρθρωση του χρέους τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιρλανδία είναι παρόμοια με εκείνη της Πορτογαλίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Δεδομένου ότι τα προβλήματα της Ευρώπης φαίνεται να έχουν υποχωρήσει προς το παρόν, οι Αμερικανοί επενδυτές δικαιολογημένα επικεντρώθηκαν σε άλλους κινδύνους όπως το Ιράν που θα μπορούσε να ωθήσει στα ύψη τις τιμές του πετρελαίου. Αλλά ο κίνδυνος μιας ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης δεν έχει εκλείψει με το τελικό της κόστος να υπερβαίνει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.