Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Θα υιοθετήσει η Ισλανδία το καναδέζικο δολάριο;

Θα υιοθετήσει η Ισλανδία το καναδέζικο δολάριο; Το ενδεχόμενο να αλλάξει νόμισμα εξετάζει η Ισλανδία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ανάκαμψη από την χρεοκοπία του 2008, οι Ισλανδοί επιχειρηματίες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να υιοθετήσει η χώρα το σταθερό αλλά και ισχυρό καναδέζικο δολάριο.
Μάλιστα την είδηση αυτή επιβεβαιώνει ένα γεγονός που συνέβη στην Ισλανδία με τον Καναδό πρέσβη. Ο Άλαν Μπόουνς θα παρέμβαινε με ομιλία του σε συνέδριο αναφορικά με το μέλλον της ισλανδικής κορώνας, σκοπεύοντας να εκφράσει την άποψή του πως το Ρέικιαβικ θα έπρεπε, αλλά και θέλει να υιοθετήσει το καναδέζικο δολάριο. Μάλιστα σύμφωνα με τις πηγές, και ο Καναδάς είναι πρόθυμος να το συζητήσει.

Ωστόσο, αναφέρει η καναδέζικη «Globe and Mail», μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της ομιλίας του, αυτή ακυρώθηκε. Από την καναδέζικη πλευρά, σύμφωνα τουλάχιστον με ό,τι ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κρίθηκε ότι η περίσταση δεν ήταν κατάλληλη.
Επιπλέον σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισημάνθηκε ότι ο Καναδάς δεν σχολιάζει δημοσίως τα νομισματικά θέματα άλλων χωρών. Καμία απάντηση δεν δόθηκε από το καναδέζικο υπουργείο Οικονομικών και από την Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ιδέα ανήκει σε Ισλανδούς επιχειρηματίες που προσέγγισαν πέρυσι τον πρέσβη. Η Ισλανδία έχει καταθέσει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, προοπτική που δεν ενθουσιάζει τους λίγο παραπάνω από 300.000 κατοίκους της χώρας.
Μετά την τραπεζική κατάρρευση του 2008 η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά είναι ακόμη σε ισχύ μέτρα όπως ο περιορισμός των συναλλαγών με συνάλλαγμα.
Αν υιοθετήσει το καναδέζικο δολάριο, γράφει η «Globe and Mail», η Ισλανδία θα έχει πολλά οφέλη, ενώ ούτε ο Καναδάς θα έλεγε «όχι» με δεδομένες τις φιλοδοξίες του για μεγαλύτερο έλεγχο επί της Αρκτικής, της οποίας η γεωπολιτική σημασία θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.