Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Aντίστροφη μέτρηση ώς την ερχόμενη Παρασκευή ξεκίνησε για την κυβέρνηση με στόχο να πεισθούν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ομολόγων τους και να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες ως προς την... 
ικανοποίηση των προαπαιτούμενων ενερ- γειών του Μνημονίου.
Μπορεί οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών να επέτρεψαν λίγο μεγαλύτερη αισιοδοξία για τη χώρα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος χθες, αλλά μόνο αν ολοκληρωθούν με επιτυχία οι παραπάνω ενέργειες θα προχωρήσει η ευρωζώνη στην έγκριση του υπόλοιπου πακέτου της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η αγωνία διατηρείται ζωντανή, καθώς οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι μόνο αν είναι απολύτως ικανοποιημένες από τη συμμόρφωση της χώρας στα συμφωνηθέντα θα πουν ναι στο νέο δάνειο, ενώ διαφορετικά δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν εμπλοκή. Το κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές που ήταν παρούσες στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα το προηγούμενο τριήμερο, παραμένει άκρως επιφυλακτικό ως προς τη χώρα μας. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι ορισμένες χώρες «ψάχνουν για μια δικαιολογία» για να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία.
Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ανοιχτό το αν και πώς θα ασκηθεί η λεγόμενη εποπτεία της τρόικας, προκειμένου να παρακολουθείται βήμα προς βήμα η εκτέλεση του Μνημονίου. Επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η εγκατάσταση στην Αθήνα ολιγομελούς ομάδας της Κομισιόν στα πρότυπα της ομάδας του Μπομπ Τράα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ενδεικτικό του πόσο στενά θα παρακολουθείται πλέον κάθε βήμα της κυβέρνησης είναι η νέα μορφή με την οποία παρουσιάσθηκε χθες η εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ιανουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών. Αναφέρεται ο στόχος και τα αποτελέσματα ανά μήνα και μάλιστα σε ταμειακή βάση, έτσι ώστε αν σημειωθεί υπέρβαση να διορθωθεί αμέσως το επόμενο διάστημα. Τον Ιανουάριο, πάντως, τα αποτελέσματα ήταν συμβατά με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, με το έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 490 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα (αφαιρουμένων των τόκων) σε 33 εκατ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, η παρουσία του οποίου συνέβαλε καθοριστικά στην άμβλυνση των εντάσεων στις διαπραγματεύσεις, όπως ανέφεραν πηγές στις Βρυξέλλες, αναμένεται να ρίξει τώρα το βάρος του για την 1 Μαρτίου, η συμφωνία
Την Πέμπτη το Eurogroup άναψε το πράσινο φως για την καταβολή 58,5 δισ. ευρώ, του μισού περίπου ποσού από το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα από την ΕΕ. Συγκεκριμένα την Πέμπτη υπογράφηκαν οι συμβάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς εγκρίθηκαν τα πρώτα 23 δισ. ευρώ (από τα συνολικά 30 δισ. ευρώ), για τα 30 δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται η ανταλλαγή των ομολόγων και τους δεδουλευμένους τόκους ύψους 5,5 δισ. ευρώ του Ελληνικού ∆ημοσίου ολοκλήρωση του PSI με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή.
Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, είναι να διαμορφωθεί η συμμετοχή σε ποσοστό μεταξύ 75% και 90%, με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών να είναι καθολική.
Σε αυτή την περίπτωση το Eurogroup θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ενεργοποιηθούν οι λεγόμενες ρήτρες συλ- λογικής δράσης, τα CAC, υποχρεώνοντας το σύνολο των ομολογιούχων να συμμετάσχουν στο κούρεμα, αλλά και ενεργοποιώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).
Δεδομένου του κινδύνου επιπλοκών από μια τέτοια κίνηση, τραπεζικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση να καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από νέα δάνεια της τρόικας. Αυτό όμως δεν θεωρείται πιθανό, ενώ αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν είναι και συμφέρον για την ίδια, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί το χρέος της.
Η ανταλλαγή των ομολόγων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.