Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΑΡΚΟ "βάζει τα γυαλιά" στη ΔΕΗ

Η ΛΑΡΚΟ είναι μια εταιρεία του Δημοσίου. Η διοίκησή της, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αποδειχθεί «σκληρό καρύδι». Κατάφερε να συμμαζέψει τα προβλήματα, να περιορίσει και να εξαλείψει τις ζημιές, «διαπραγματεύτηκε» και πέτυχε να εξαιρεθεί από τις περικοπές στο μισθολόγιο των ΔΕΚΟ. Η ΛΑΡΚΟ λοιπόν των χιλιάδων προβλημάτων, που βρίσκεται εκτεθειμένη στον αμείλικτο διεθνή ανταγωνισμό και που δεν είναι ένα «προστατευμένο» μονοπώλιο του δημοσίου, έστειλε την περασμένη εβδομάδα την καταγγελία κόλαφο στη ΡΑΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το θέμα το αναδείξαμε χθες στο Capital.gr. Αξίζει όμως να μεταφέρουμε ένα χαρακτηριστικό επιχείρημα, από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ, που πιστεύουμε ότι πιάνει την καρδιά του προβλήματος. Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια που παρουσιάζει είναι κοστοστρεφή. Τι απαντά επιχειρηματολογώντας η ΛΑΡΚΟ;


«Το λογιστικό κόστος που αναδύεται από τις καταστάσεις της ΔΕΗ μπορεί να είναι πραγματικό με την έννοια π.χ. ότι οι καταγραφόμενες δαπάνες είναι πραγματικό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το πρόσθετο κόστος που σχετίζεται με φαινόμενα όπως ο διοικητικός πληθωρισμός, οι υπεραποθεματοποιήσεις υλικών κλπ θα πρέπει να μεταφέρεται μέσω εξωπραγματικών τιμών στην εγκλωβισμένη ΛΑΡΚΟ που δεν έχει δυνατότητα προσφυγής σε εναλλακτικό προμηθευτή».

Τι λέει με απλά λόγια η μία δημόσια επιχείρηση προς την άλλη; Δεν μπορώ να σου πληρώνω τις σπατάλες σου είτε αυτό αφορά τους χιλιάδες υπεράριθμους υπαλλήλους ή τις προμήθειες υλικών κλπ. Επίσης σε άλλο σημείο η ΛΑΡΚΟ στηλιτεύει την πρακτική της ΔΕΗ να αποκρύπτει τα κοστολογικά στοιχεία των λιγνιτικών και των υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής με το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν εμπιστευτικά επιχειρηματικά δεδομένα, λέγοντας στην ουσία ότι αυτό αποτελεί πρόσχημα, προκειμένου να μη φανεί ακριβώς η απόκλιση του κόστους της ΔΕΗ από το μέσο κόστος (benchmark). 

Όπως εξίσου χαρακτηριστικό είναι και ένα από τα αιτήματα της ΛΑΡΚΟ προς τη ΡΑΕ: «Θέλουμε ουσιαστική διαπραγμάτευση και όχι του τύπου «αυτά είναι τα τιμολόγιά μου είτε τα παίρνετε ή τα αφήνετε» λέει η βιομηχανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Για την ιστορία, ο άνθρωπος που υπογράφει τόσο τη μεταμόρφωση της ΛΑΡΚΟ τα τελευταία δύο χρόνια όσο και την επιστολή – καταγγελία είναι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Μπαράκος...

Χ. Φλ.www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.