Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΑ ΜΙΣΑ, ΣΧΕΔΟΝ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ!

altΤΟ 25% ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΚΛΕΙΣΕΙ
ΡΗΜΑΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος της χώρας, σε Αθήνα, Πειραιά και στις επαρχιακές πόλεις. Όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου,αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των καταστημάτων που έκλεισαν εφέτος και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η καταναλωτική ικανότητα των νοικοκυριών βαίνει συνεχώς απομειούμενη εξαιτίας της ανεργίας που καλπάζει, της πολιτικής ισοπέδωσης μισθών και συντάξεων αλλά και της εξοντωτικής φορολόγησης των εργαζομένων, με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται και στο λιανεμπόριο.
Παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ.


Αυξήθηκαν 30% τα «λουκέτα»
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό Μάρτιο, τα «λουκέτα» αυξήθηκαν κατά 30%. Η μεγαλύτερη άνοδος του αριθμού των καταστημάτων που έκλεισαν παρατηρείται στη Νέα Ιωνία +58%, στον Πειραιά +55%, στην Καλλιθέα +35%, στο κέντρο της Αθήνας +27%.
Βροχή πέφτουν τα «λουκέτα» στα καταστήματα της Αττικής και του Πειραιά, με αποτέλεσμα σε μεγάλους κεντρικούς δρόμους οι κλειστές επιχειρήσεις να είναι δύο στις πέντε. Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών αναφορικά με τα κλειστά εμπορικά καταστήματα, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Η έρευνα έγινε το μήνα που διανύουμε.


Οι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων είναι η Σταδίου 42% ή δύο στις πέντε επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, η Χαριλάου Τρικούπη 35% ή μία στις τρεις, η Εμμ. Μπενάκη 32% ή μία στις τρεις, ηΤσακάλωφ 33,7% ή μία στις τρεις, η Νοταρά στον Πειραιά 44% ή δύο στις πέντε, η Υψηλάντου στον Πειραιά 36% ή μία στις τρεις και η Γούναρη 40% ή δύο στις πέντε.


Σε σύνολο δείγματος 9.275 επιχειρήσεων της Αττικής οι 2.374 έκλεισαν, ήτοι το 25,6%.
altΙστορικό κέντρο
Ειδικότερα, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα χειρότερη από τον προηγούμενο εξάμηνο, αφούτο ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν το Μάρτιο του 2011.
Άσχημη είναι η εικόνα στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42,%, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στην Χαριλάου Τρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%.
Ωστόσο, από τις ποιοτικές διαφορές του κάθε εμπορικού δρόμου προκύπτουν κάποια επιπλέον συμπεράσματα. Η οδός Πατησίωνεμφανίζει ποσοστό της τάξης του26,2%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων.
Παρ' όλα αυτά, η Πατησιών λόγω του μεγάλου μήκους του εμπορικού δρόμου, παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να αυξάνεται ορισμένες φορέςέως και το 50%.
Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστό. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,7%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο.
Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και το Μάρτιο του 2011 (16,8%).
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει χαμηλότερη συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγία Παρασκευή και Χαϊμαντά) σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων, τόσο στο Χαλάνδρι όσο και στο Πειραιά και γενικότερα σε εμπορικούς δρόμους, οι οποίοι ξεπερνούν τις 100 επαγγελματικές στέγες κατά μήκος, τα κλειστά καταστήματα παρατηρούνται στο τέλος ή στην αρχή των οδών και σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από το κομμάτι του δρόμου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κατ' εξοχήν εμπορικό. Ενδεικτικό είναι ότι στο Χαλάνδρι επί της οδού Ανδρέα Παπανδρέου, στο εμπορικότερο κομμάτι δεν υπάρχει ούτε ένα κλειστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.