Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΝΤΟΣ ΣΤΟΧΩΝ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Κοντά στους μηνιαίους στόχους που τέθηκαν από το οικονομικό επιτελείο «έκλεισαν» έσοδα και δαπάνες τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά η εξέλιξη αυτή δεν... 
προκαλεί εφησυχασμό, δεδομένου ότι πέρυσι οι μηνιαίοι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, οδηγώντας στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό. Σε αντίθεση με τη σύγκριση με τους μηνιαίους στόχους, έσοδα και δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση και υπέρβαση αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει αφενός τη βαθύτερη ύφεση στην οικονομία αφετέρου τις μεγαλύτερες ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι τον Ιανουάριο το ΙΚΑ απορρόφησε το 50,5% της ετήσιας δαπάνης που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Είναι απορίας άξιον πώς θα καταφέρει το ΙΚΑ να μην ξεπεράσει το ποσό που προβλέπει ο προϋπολογισμός (2,158 δισ. ευρώ), όπως επίσης και το ΤΑΠ-ΟΤΕ που έχει απορροφήσει ήδη το 26,4% των κονδυλίων που προβλέπονται για το σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Ιανουάριο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,82 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 4,75 δισ. ευρώ. Πάντως, προκειμένου να επιτευχθεί το θετικό αυτό αποτέλεσμα (υπέρβαση του στόχου κατά 70 εκατ. ευρώ), η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να συγκράτησε τις επιστροφές φόρων στα 163 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για επιστροφές ύψους 355 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2011 τα έσοδα είναι μειωμένα κατά 4,88%. Στο σκέλος των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού καταγράφεται τον Ιανουάριο υπέρβαση της τάξης των 76 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για τον μήνα αυτό. Συγκεκριμένα ανήλθαν στα 5,31 δισ. ευρώ έναντι μηνιαίου στόχου 5,39 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον προηγούμενο Ιανουάριο του 2011 οι δαπάνες είναι αυξημένες κατά 9,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο 2012, σε ταμειακή τροποποιημένη βάση, το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εσόδων από άμεσους φόρους λόγω της λήξης της έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις που είχε επιβληθεί το 2011 και στη μείωση των εσόδων από έμμεσους φόρους.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «για την αντιμετώπιση της απόκλισης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόϊκα παρεμβάσεις, οι οποίες θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ το 2012 και τις συμπεριέλαβε στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2012».
Εκτός από τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί από το προηγούμενο έτος, το δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει ετήσιες εκτιμήσεις για τα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, που θα επικαιροποιούνται μέσα στο έτος ανάλογα με τις μεταβολές στο μακροοικονομικό περιβάλλον και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.