Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μακρύς και δύσκολος ο δρόμος της Ελλάδας

Την έκθεσή της για το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην Τρόικα Ματίας Μορς.
Ο κ. Μορς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο, όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ανεπαρκής, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν έχει αποτελέσματα, ενώ παρά την μείωση του ελλείμματος, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.
Σε αρκετές περιπτώσεις, τονίζει, υπήρχαν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση ενστερνιζόταν το πρόγραμμα.

Επίσης σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από την άνοιξη του 2010 δεν επαρκούσαν για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επιστρέψει στις αγορές.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ, η εφαρμογή του πρώτου προγράμματος εμποδίστηκε από πλήθος παραγόντων, όπως η πολιτική αστάθεια, η κοινωνική αναταραχή, ζητήματα διοικητικής ικανότητας, αλλά και η βαθύτερη των προβλέψεων ύφεση.
Η έκθεση υπογραμμίζει το βάρος που δίνεται στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με μείωση του εργατικού κόστους και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης που συμφωνήθηκε ήταν σημαντικές θεσμικές αλλαγές που, μεσοπρόθεσμα, θα αποδώσουν καρπούς.
Μορς: "Στο επίκεντρο η Ανάπτυξη"
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο Ματίας Μορς τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι με το πρώτο πρόγραμμα και επικεντρώνονται στην δημοσιονομική προσαρμογή, στην εμπέδωση της ανάπτυξης και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας.
Εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι δεν μειώνονται οι τιμές στην Ελλάδα, αλλά και για το γεγονός ότι οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 30%.
Τόνισε, επίσης, ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνει σημαντική δημοσιονομική σταθεροποίηση, καθώς η Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο, η οποία συνολικά για την περίοδο 2013- 2014 θα πρέπει να φτάσει το 5,6% του ΑΕΠ και ειδικότερα για το 2013, να φτάσει το 3,8% του ΑΕΠ και για το 2014 το 1,8% του ΑΕΠ.
Πρόσθετα μέτρα και νέο φορολογικό σύστημα
Σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία, στο πλαίσιο της τρόικας, ότι τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν να αφορούν την περιστολή των δαπανών, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα θέσπισης ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. Στόχος, όπως ανέφερε ο Μ. Μορς, είναι η επίτευξη πρωτογενούς ελλείμματος 1% το 2012 και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% το 2014.
Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό ύψος του νέου προγράμματος, διευκρίνισε ότι θα φτάσει συνολικά τα 164,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 144,7 δισ. θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα 19,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Για την απόφαση που έλαβε χθες το ΔΝΤ, για τη χορήγηση 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εξήγησε ότι το ποσό αυτό αφορά μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2016 και εντάσσεται στο τετραετές πρόγραμμα που έχει αποφασίσει η Ουάσινγκτον.
Διευκρίνισε ότι από ευρωπαϊκής πλευράς, η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ελήφθη από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, την περασμένη Τετάρτη, ότι ανέρχεται στα 5,9 δισ. ευρώ και ότι πρόκειται να εκταμιευθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Νουθεσίες προς τη... νέα κυβέρνηση
Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, να γίνει «ιδιοκτήτης» του προγράμματος και προς τον σκοπό αυτόν υπενθύμισε ότι οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν επιβεβαιώσει εγγράφως, τη στήριξή τους στους βασικούς στόχους και τις βασικές πολιτικές του νέου προγράμματος.
Τόνισε, βέβαια, ότι στο πλαίσιο των τριμηνιαίων αξιολογήσεων, γίνονται διορθώσεις στο πρόγραμμα, που εφαρμόζεται και υπογράμμισε ότι κάθε φορά έχουμε και ένα νέο Μνημόνιο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. "Δεν είναι σοκαριστικό να έχουμε διoρθωτικές αλλαγές στο νέο Μνημόνιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Μορς.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2015, ο Μ. Μορς εξέφρασε ορισμένες επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στα χέρια του δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.