Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Επιστροφή κρατικών ενισχύσεων για ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ ζητά η Κομισιόν - Κλιμάκιο της Ε.Ε.έρχεται για το συγκεκριμένο θέμα στην Αθήνα - Συνάντηση με διοίκηση ΤΑΙΠΕΔ

«Συναγερμό» έχει σημάνει στη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, το θέμα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων που έχει θέσει η Κομισιόν για 4 επιχειρήσεις του Δημοσίου που έχουν μπει ήδη σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.
Πρόκειται για τον ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ,  την ΛΑΡΚΟ και την ΕΑΣ ( Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητεί την άμεση επιστροφή αυτών των ποσών.  
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της Κομισιόν έρχεται για το συγκεκριμένο θέμα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα στο πλαίσιο συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων  (ΤΑΙΠΕΔ) Κώστα Μητρόπουλο. 
Τα στελέχη της Κομισιόν έρχονται με σκοπό να συλλέξουν από την διοίκηση του Ταμείου όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις για το ζήτημα των ενισχύσεων  που δόθηκαν σε αυτές τις  τέσσερις ΔΕΚΟ. 
Η Επιτροπή θεωρεί ότι όταν η οικονομική θέση μίας επιχείρησης και η συσσώρευση χρέους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την επιστροφή ανταλλάγματος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ή όταν οι κρατικές αρχές επιλέγουν την εξαγορά , τότε σε αυτές τις περιπτώσεις συντρέχει πιθανότητα ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων. 
Το θέμα της συμβατότητας των κρατικών ενισχύσεων που αποφάσισε να θέσει η Κομισιόν έχει αιφνιδιάσει την κυβέρνηση, διότι γίνεται σε μια στιγμή που το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έχει βάλει στο «φουλ» τις μηχανές για την άμεση πώληση αυτών των εταιριών. 
Ενδεχομένως, ένα τέτοιο ζήτημα να «μπλοκάρει» την διαδικασία ιδιωτικοποίησης για τον ΟΠΑΠ που βαρύνεται με υπόθεση κρατικής ενίσχυσης, όπως επίσης και για την ΕΑΣ για την οποία εκκρεμεί  νομοθετική πρωτοβουλία   με την οποία θα καθορίζεται το νέο καθεστώς λειτουργίας της επιχείρησης.
Νόμος για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης, απαιτείται και για την ΛΑΡΚΟ η οποία μαζί με τον ΟΔΙΕ συνιστούν για την Τρόικα δύο περιπτώσεις εταιριών που στο παρελθόν έλαβαν σημαντικά ποσά κρατικών ενισχύσεων.
Από τις 4 ΔΕΚΟ, ο ΟΠΑΠ είναι η μοναδική εταιρία που βρίσκεται  πολύ κοντά στην φάση δημοσιοποίησης πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του 29% της εταιρίας από το 34% που ελέγχει το Δημόσιο ( ποσοστό 5% θα παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο).
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστα Μητρόπουλο ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει πριν από τις εθνικές εκλογές, ενώ όπως άλλες πηγές αναφέρουν ενδεχομένως και στις 29 Μαρτίου. Η πώληση του μεριδίου του ΟΠΑΠ θα  ολοκληρωθεί εφέτος.
Η επόμενη διαγωνιστική διαδικασία που θα ακολουθήσει  θα είναι για το 35,5% των ΕΛΠΕ που θα πηγαίνει σε χρόνο παράλληλο  με την ΔΕΠΑ. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα έχει βγει  μέχρι τον Ιούνιο, ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ αποτιμάται στα 580 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τα ελληνικά νερά, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ο διαγωνισμός για τις δύο εταιρίες μετατίθεται από το δεύτερο τρίμηνο στο δεύτερο εξάμηνο, εξαιτίας «τεχνικών ζητημάτων».
Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση στις προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και το Ελληνικό έως τις 30 Μαρτίου και τις 17 Απριλίου αντίστοιχα.
Από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι και για τα δύο project  έχει εκδηλωθεί ισχυρό ενδιαφέρον.  Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο το Ελληνικό προσελκύει το ενδιαφέρον εταιριών ανάπτυξης ακινήτων απ' όλο τον κόσμο. 
Το έργο, με εκτιμώμενο κόστος κατασκευής 5 δισ. ευρώ περίπου, θα μπορούσε να προσθέσει 0,3% ετησίως στο ΑΕΠ της χώρας, δημιουργώντας 6.000 με 9.000 θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του. Από την άλλη τον όμιλο ΔΕΠΑ  «γλυκοκοιτάζει» εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ο ρωσικός γίγαντας  Gazprom που έχει εκδηλώσει και επίσημα το ενδιαφέρον.
Το Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου. 
Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά έκταση του δημοσίου, για την οποία αναζητεί επενδυτές το Ταμείο, καθώς έχουν προηγηθεί οι προσκλήσεις για το Ελληνικό, το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC) και την Κασσιόπεια στην Κέρκυρα.
Το Ταμείο προσβλέπει φέτος σε έσοδα 2,8 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις  έναντι των 1,6 δισ. ευρώ που εισέπραξε το 2011. Στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για έσοδα ύψους 14 δισ. ευρώ έως το 2014 από τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στο Ταμείο μιλούν επισήμως για 19 δις. ευρώ. Ο αρχικός πήχης των 50 δισ. ευρώ διατηρείται, χωρίς, όμως, να υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας.

Μάριος Χριστοδούλου 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.