Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΝΕΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Αυξημένους φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα κληθούν να πληρώσουν σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι, μετά τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ. Οι περισσότεροι, ακόμα και όσοι έχουν μικρά εισοδήματα... 
κάτω των 5.000 ευρώ (μικροσυνταξιούχοι κυρίως), θα πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ -και εφόσον με βάση τα τεκμήρια ξεπερνούν το ανωτέρω ποσό- καλούνται να υποβάλουν και φορολογική δήλωση. Μέχρι πέρυσι υπέβαλλαν δήλωση εφόσον το εισόδημά τους ξεπερνούσε τις 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το βιβλίο οδηγιών που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, φέτος θα αναγκαστούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος περισσότερα φυσικά πρόσωπα (υπολογίζεται περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι θα υποβάλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους). Το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί απόφαση που θα καθορίζει το εισόδημα πάνω από το οποίο θα γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή. Επίσης φέτος όσοι υποβάλουν χειρόγραφα τη δήλωσή τους δεν θα συνυποβάλουν τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν, αλλά θα τις κρατήσουν στην περίπτωση που αυτές ζητηθούν για έλεγχο.
Επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011, λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δε-
δουλευμένες αποδοχές.
Ποιοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση
Υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που υπόκειται σε φόρο μόνο για το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα. Ειδικά, τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν αποκλειστικά και μόνο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, λόγω της μέιωσης του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος στο ποσό των 5.000 ευρώ, δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση μέχρι το ποσό αυτό.
Μπορεί από το εισόδημα να μην προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης. Ωστόσο, μετά τον συνυπολογισμό των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, το τεκμαρτό εισόδημα πιθανόν να ξεπερνά το ποσό των 5.000 ευρώ οπότε θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση. Για τον υπολογισμό του ποσού των 5.000 ευρώ λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Τα φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση εφόσον το ετήσιο καθαρό γεωργικό εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
Πώς δηλώνεται το εισόδημα
Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία ο φόρος υπολογίζεται χωριστά. Οι σύζυγοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση χωριστά όταν συντρέχουν οι εξής λόγοι: Οταν δεν μένουν μαζί, κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, λόγω διακοπής της έγγαμης συμβίωσης. Οταν ο ένας από τους δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
Πώς και πότε υποβάλλεται η δήλωση
Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα στον προϊστάμενο της εφορίας ή στέλνεται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.
Η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά είναι υποχρεωτική για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες που ασκούν επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία που η δήλωσή του υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή. Επίσης η υποβολή της δήλωσης ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου θα καταστεί υποχρεωτική για κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο όριο που θα καθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Φέτος οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, γεωργικών εισοδημάτων, μισθωτών, συνταξιούχων κ.λπ.), ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση του Διαδικτύου ή χειρόγραφα και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, λήγουν στις 15 Ιουνίου.
Υπολογισμός και καταβολή της οφειλής
Ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες δόσεις. Ωστόσο, αν ο φόρος βεβαιώνεται τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις. Αν ο φόρος βεβαιώνεται τον Οκτώβριο, καταβάλλεται εφάπαξ. Βέβαια λόγω της καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων, οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους φόρους τους σε δύο δόσεις ή εφάπαξ. Στην περίπτωση που ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ, παρέχεται έκπτωση στο συνολικό ποσό 1,5%. Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών.
Φορολογική κλίμακα και αποδείξεις
Το αφορολόγητο όριο ανέρχεται για τα εισοδήματα του 2011 στις 5.000 ευρώ. Για τους νέους ηλικίας έως και 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, το αφορολόγητο όριο ανέρχεται στις 9.000 ευρώ, εφόσον βέβαια το δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνάει το ποσό αυτό.

Το ποσό των αποδείξεων που απαιτείται να προσκομισθούν έχει ορισθεί στο 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων υπολείπεται, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.