Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ... ΔΩΡΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ


Ρεπορτάζ : Βασίλης Σ. Κανέλλης
(από την Ημερησία)
Ποιος θα περίμενε πριν από 4 χρόνια ότι η αγορά κατοικίας θα ήταν σε τόσο δραματική κατάσταση που οι εργολάβοι προκειμένου να βρουν αγοραστές θα έδιναν απίστευτες προσφορές. Μετά τα δωρεάν μπάρμπεκιου, τις αποθήκες, τις... 
θέσεις πάρκινγκ, τις θωρακισμένες πόρτες ή ακόμη και την κάλυψη του κόστους για τη σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του νερού, του φυσικού αερίου, οι κατασκευαστές σπιτιών κάνουν πλέον και πιο... προχωρημένες προσφορές.
Πλέον, για να βρεθεί ο αγοραστής ενός σπιτιού δίνονται δώρο όλες οι... ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας από τους καλύτερους κατασκευαστές. Μιλώντας στην «Η» ο κ. Νίκος Μπατιστάτος, γενικός διευθυντής της Κατασκευαστικής Κατοικιών batistatos.gr επισημαίνει ότι εξαιτίας της βαθιάς κρίσης στην κτηματαγορά και της «βουτιάς» των αγοραπωλησιών έχουν δημιουργηθεί πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες από όσους διαθέτουν χρήματα για να κάνουν αγορές.
«Κάποιοι ισχυρίζονται, θέλω να πιστεύω ότι είναι λίγοι, πως και τελείως δωρεάν να προσφέρεις ένα διαμέρισμα, δεν θα θελήσει να το πάρει κάποιος σήμερα. Πολύ απλά γιατί δύσκολα θα το νοικιάσει, ενώ από την άλλη μεριά, θα τον γονατίσουν οι φόροι. Αν όμως θεωρήσουμε πως, η χώρα μας, βρίσκεται ήδη στον πάτο του βαρελιού και επομένως λογικά θ' αρχίσει να ανεβαίνει προς την κορυφή, τότε δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή -από τη σημερινή- για μαζικές αγορές ακινήτων, εφόσον βέβαια, υπάρχει ρευστότητα.

Γιατί και καλές τιμές υπάρχουν και ποιότητα κατασκευής προσφέρεται από την αγορά και σημαντικές προσφορές γίνονται.
Για παράδειγμα η εταιρεία μου, που με την ανάθεση μιας εργολαβίας για ανέγερση κατοικίας, προσφέρει δωρεάν τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας. Αυτό βέβαια, όπως είναι κατανοητό, δεν θα ισχύσει για πάντα. Ο υποψήφιος πελάτης είναι βέβαιο ότι μια τέτοια προσφορά δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη». Κι όμως, η συγκεκριμένη πρόταση είναι μια από τις άκρως εντυπωσιακές προσφορές που βρίσκει κανείς στην αγορά ακινήτων. Τα συμβολαιογραφικά γραφεία καταγράφουν πτώση 80%-90% στις συναλλαγές, περισσότερα από 200.000 σπίτια είναι απούλητα ενώ τα στεγαστικά δάνεια εμφανίζουν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε ποσοστό πάνω από -2%.
Στη μισή τιμή
Είναι επόμενο, λοιπόν, να αναζητούνται με το... τουφέκι όσοι θέλουν αυτήν την περίοδο να αγοράσουν κάποιο σπίτι. Και είναι ακόμη πιο δεδομένο ότι οι εργολάβοι τα δίνουν όλα προκειμένου να πετύχουν μια αγοραπωλησία.
Οπως υποστηρίζουν, είναι δύσκολο να ρίξουν τις τιμές λόγω του υψηλού κόστους απόκτησης της γης και του κόστους οικοδομής που συνεχώς ανεβαίνει. Ετσι, αναγκάζονται να προχωρούν σε εντυπωσιακές προσφορές που, όμως, κοστίζουν λιγότερο γι' αυτούς.
Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιώτης ήθελε να αγοράσει μόνος του τις ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, δηλαδή κουζίνα, πλυντήριο πιάτων, ψυγείο θα χρειάζονταν ακόμη και 2.000 ευρώ. Για τον εργολάβο, ωστόσο, το κόστος μπορεί να είναι στη μισή τιμή για μια καλή προωθητική ενέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κτηματαγορά από το τέλος του 2008 θυμίζει... «περάστε κόσμε» με τους εργολάβους να ρίχνουν όλα τα χαρτιά τους στο τραπέζι του «παζαριού» με τους αγοραστές.
Η τιμή... πόρτας πέφτει από τα πρώτα λεπτά των διαπραγματεύσεων και μπορεί κανείς να κερδίσει άμεσα από 50 έως 80 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την ανάγκη του κατασκευαστή. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι τα «δώρα» που προσφέρουν. Από δεύτερη θέση στάθμευσης σε κλειστό πάρκινγκ μέχρι ηλιακό θερμοσίφωνα.
Παροχές
Οι πιο συνηθισμένες παροχές είναι η δωρεάν σύνδεση με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του νερού, του φυσικού αερίου, η χορήγηση αποθηκών, η κατασκευή του τζακιού με πέτρα ή ακριβότερα υλικά, η χορήγηση χτιστού μπάρμπεκιου, η κατασκευή μικρού δωματίου για... dressing room.
Οι πιο... απελπισμένοι δίνουν ακόμη και έπιπλα για το μπάνιο, θωρακισμένες πόρτες, ηλεκτρικά στόρια. Στο παιχνίδι των προσφορών έχουν μπει από παλιά και μεσιτικά γραφεία που προσφέρουν τηλεοράσεις και λάπτοπ ή ακόμη και δωρεάν τα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα.
Στα «όπλα» που πέφτουν στο τραπέζι είναι και οι ημιυπαίθριοι, το κόστος της τακτοποίησης το οποίο αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές. Παράλληλα, αρκετοί είναι εκείνοι που δίνουν τα νομιμοποιημένα τετραγωνικά στη μισή τιμή απ' ό,τι το υπόλοιπο σπίτι. Ενδιαφέρουσα και η πρόταση που κάνουν πολλοί εργολάβοι για την κατασκευή του σπιτιού κάποιου που έχει το οικόπεδο. Για παράδειγμα η κατασκευαστική batistatos.gr προτείνει την ανέγερση σπιτιού με κόστος 1.150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο με το κλειδί στο χέρι.
Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται η έκδοση της άδειας και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Η πρόταση αναφέρει ότι υπογράφεται συμβόλαιομε τον οικοπεδούχο για την ανέγερση του σπιτιού σε ένα χρόνο, με κλειδωμένο προϋπολογισμό και με προδιαγραφές που τίθενται από την αρχή καθώς και με δεκαετή εγγύηση.
Ερευνα
Και όλα τα παραπάνω ενώ οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται με γρηγορότερους ρυθμούς. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του δικτύου υπηρεσιών Global Property Guide, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, η ύφεση στην κτηματαγορά επιταχύνεται παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, ολόκληρο το 2011 οι τιμές υποχώρησαν κατά 10,43% ενώ στο τελευταίο τρίμηνο κατά 5,89%. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2010 η πτώση είχε φτάσει το 10,4%. Η υποχώρηση αυτή είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη σχετική έρευνα. Προηγείται η Ιρλανδία με υποχώρηση 18,08% και η Πολωνία (Βαρσοβία) με -10,55%.
Κατά τη διάρκεια του 2011, οι τιμές έπεσαν σε 22 από τις 35 χώρες και αυξήθηκε μόνο σε 13 χώρες.
Το 2011, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε στο Δελχί με 25,26% και με άνοδο 6,62% κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Οι περισσότερες χώρες των οποίων οι αγορές κατοικιών παρουσίασαν επιτάχυνση της ύφεσης το 2011 βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι: Φινλανδία (-2,22% σε σχέση με το 2011), Ηνωμένο Βασίλειο (-3,39%), Σουηδία (-5,29%), Ολλανδία (-5,77%), Σλοβακία (-6,88%), Πορτογαλία (7,78%), Ισπανία (-9,27%), Ελλάδα (-10,43%), Πολωνία (-10,55%), Ιρλανδία (-18,08%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.