Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!
2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Ο ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα βάρβαρα μέτρα λιτότητας δεν είναι η λύση για το ζήτημα της κρίσης αλλά αντίθετα αποτελούν μέρος του προβλήματος. Αυτό έρχεται να αποδείξει περίτρανα η περίπτωση της Πορτογαλίας, όπου σχεδόντριπλασιάστηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2012. Τα οικονομικά της Πορτογαλίας χειροτερεύουν διαρκώς, χωρίς να υπάρχει ένας ορίζοντας ανάκαμψης, και αυτό οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι η πορτογαλική κυβέρνηση ακολουθείκατά γράμμα τις υποδείξεις των δανειστών της.

Η «συνταγή» λιτότητας και «χαλύβδινης» δημοσιονομικής πειθαρχίας που προωθεί το Βερολίνοκαταδικάζει σε βαθύτερη ύφεση τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. «Όσον αφορά την εξέλιξη αυτής της κρίσης, δεν μπορούμε να πούμε πως έχει παρέλθει», ομολογεί η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας διευρύνθηκε στα 799 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο, έναντι ελλείμματος274 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν, τότε που το έλλειμμα είχε συρρικνωθεί περισσότερο από 70%, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο προϋπολογισμού του πορτογαλικού υπουργείου Οικονομικών. «Σε μιααποδυναμωμένη οικονομία συγκεντρώνεις λιγότερους φόρους, είναι απλό... πιθανότατα θα πρέπεινα αλλάξει κάτι στο πρόγραμμα», δηλώνει ο Φιλίπε Γκαρσία της Informacao de Mercados Financeiros ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι: «οι ευθύνες δεν επιρρίπτονται στην Πορτογαλία, νομίζω όμως ότι η χώρα θα χρειασθεί περισσότερα χρήματα».
Την ίδια ώρα η κρίση έχει οδηγήσει σε αυξημένες ανάγκες δανεισμού και τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης όπως τη Γερμανία και τη Βρετανία. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε χθες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 και δημοσιονομικό προγραμματισμό μέχρι το 2016, σύμφωνα με τον οποίο οι ανάγκες δανεισμού της χώρας αυξάνονται στα 34,8 δισ. ευρώ για φέτος, έναντι αρχικού στόχου για26,1 δισ. ευρώ, λόγω της συνεισφοράς του Βερολίνου στο μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.
Για το 2013, όμως, οι ανάγκες δανεισμού μειώνονται στα 19,6 δισ. ευρώ και στα 14,6 δισ. ευρώ το 2014, γεγονός που συνεπάγεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά περίπου 5,3 δισ. ευρώ και4,1 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης του Βερολίνου, η Γερμανία θα επιτύχει το στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δύο χρόνια νωρίτερα των αρχικών σχεδίων.
Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», η συνεισφορά του Βερολίνου στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης ενδεχομένως να αυξηθεί πάνω από 30%, περίπου στα 280 δισ. ευρώ, εν μέσω προσπαθειών για ενίσχυση του «τείχους προστασίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Στα μέτρα λιτότητας εμμένει και η Βρετανία. Στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012 που παρουσίασε χθες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, μειώνονται μεν οι φόροι προσωπικού εισοδήματος, αλλά θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία στους μεγαλοεισοδηματίες. Η απροσδόκητη αύξηση των δανειακών αναγκών της κυβέρνησης σχεδόν σε διπλάσια επίπεδα το Φεβρουάριο -σε νέα επίπεδα ρεκόρ, στα 15,2 δισ. στερλίνες (17,95 δισ. ευρώ)- καταδεικνύει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει οικονομικά περιθώρια για τόνωση της οικονομίας, που προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμούς 0,8% φέτος και 2% την επόμενη χρονιά. Το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2011-2012 εκτιμάται στις 126 δισ. στερλίνες.
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΟΝΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ!
Σε μετωπική σύγκρουση βρίσκεται η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, με τα εργατικά συνδικάτα και με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και πιο έκρυθμη, καθώς ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι πρόκειται να προχωρήσει τις νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις ερήμην των συνδικάτων.
Ο Μάριο Μόντι γνωστοποίησε ότι διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικά σε ότι αφορά την αλλαγή των νομικών διατάξεων που διέπουν τις απολύσεις μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τα συνδικάτα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, η εν λόγω «μεταρρύθμιση» δεν θα παρουσιαστεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο αλλά θα εφαρμοστεί πραξικοπηματικά με την διαδικασία του κατεπείγοντος εντασσόμενη σε προεδρικό διάταγμα! Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο CGIL αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε οκτάωρη γενική απεργία, η ημερομηνία της οποίας θα εξαρτηθεί από το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο.
Η επικεφαλής του συνδικάτου, Σουζάνα Καμούσο, ανέφερε χθες ότι έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση για σήμερα με την κυβέρνηση. Σημείο αιχμής του σχεδίου μεταρρύθμισης που παρουσιάστηκε προχθές αποτελεί το Αρθρο 18, το οποίο έως τώρα προέβλεπε τη δυνατότητα απόλυσης μόνο λόγω «βάσιμης αιτίας» για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 15 ατόμων. Η υπουργός Εργασίας,Έλσα Φορνέρο, κατέστησε σαφές στην τελική πρόταση της κυβέρνησης ότι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στο μέλλον θα είναι υποχρεωτική μόνο όταν η απόλυση οφείλεται σε διακρίσεις.
Όταν η αιτία συνδέεται με οικονομικές δυσκολίες της επιχείρησης, θα επιλέγεται η οδός της αποζημίωσης (θα καταβάλλονται από 15 έως 27 μισθοί), ενώ για τις απολύσεις εξαιτίας πειθαρχικών κυρώσεων θα αποφαίνεται ο δικαστής για το εάν θα πρέπει να προτιμηθεί η επαναπρόσληψη ή η αποζημίωση. Η ισχύς του συγκεκριμένου νόμου θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 15 εργαζόμενους.
Η FED ΖΗΤΑΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΥΡ. ΤΡΑΠΕΖΩΝ – Η ΕΚΤ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
«Η οριστική επίλυση της κρίσης προϋποθέτει μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), Μπεν Μπερνάνκι, σε ομιλία του ενώπιον της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της FED, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να «ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη καιανταγωνιστικότητα και να μειώσουν τις εξωτερικές ανισορροπίες στις προβληματικές χώρες», πρόσθεσε ο Μπερνάνκι. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις αμερικανικές τράπεζες παραμένει πηγή προβληματισμού.
«Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν περιορισμένη έκθεση σε περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά η έκθεσή τους στις οικονομίες του "πυρήνα" είναι πολύ μεγαλύτερη», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη μεριά, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» που θα δημοσιευθεί σήμερα (22/3/2012), ο Γκεργκ Ασμουσεν, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε ότι «η στιγμή της απόσυρσης των μέτρων στήριξης εξαρτάται από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ο Ασμουσεν αναφέρεται στα έκτακτα μέτρα που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤαπό την αρχή της κρίσης του χρέους για να στηρίξει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, κυρίως προσφέροντάς τους ρευστότητα σε χαμηλό κόστος.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συμπεράνει κανείς από το γεγονός ότι θα υπάρξει και τρίτη ή τέταρτη αντίστοιχη δημοπρασία διάρκειας τριών ετών. Η ΕΚΤ και ο διοικητής της, Μάριο Ντράγκι, έχουν επιμείνει επανειλημμένα στο γεγονός ότι η στήριξη εκ μέρους του θεσμού είναι προσωρινή, χωρίς όμως να θέσουν κάποια προθεσμία.
Η διάρκειά της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία είναι ασφαλώς λιγότερο τεταμένη από την αρχή του χρόνου σε σχέση με τα τέλη του 2011, όμως «δεν ξέρουμε αν αυτό είναι μια απατηλή ηρεμία», προειδοποίησε ο κ. Ασμουσεν. Ο ίδιος κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης «να επωφεληθούν απ' αυτή την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν με αποφασιστικό τρόπο τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.