Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΟΟΣΑ: Τι θα κερδίζατε αν ήσασταν οργανωμένο κράτος

ΟΟΣΑ: Τι θα κερδίζατε αν ήσασταν οργανωμένο κράτοςΤουλάχιστον 2,5 δισ ευρώ παραπάνω, θα μπορούσε να είχε βάλει πέρσι το Δημόσιο στα ταμεία του, αν λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον, εάν όλα αυτά τα χρόνια που απλώς συζητούν οι κυβερνήσεις για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, είχαν φροντίσει να βρίσκονται οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί τουλάχιστον στα μέσα επίπεδα των υπολοίπων χωρώ

ν, τότε οι επιπλέον εισπράξεις ΦΠΑ ακόμα και σε χρονιά βαθιάς ύφεσης θα "έκοβαν" το Έλλειμμα στο μισό και πλέον!
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν ανήκουν σε κάποιον... αιθεροβάμονα, αλλά πρόκειται για τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Τράπεζας της Ελλάδας, με βάση τα δεδομένα πρόσφατης Έκθεσης του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση για την Ελλάδα, η αποδοτικότητα της συλλογής των εσόδων από ΦΠΑ υστερεί σημαντικά έναντι των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στο 0,51, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, βάσει στοιχείων του 2008, ο (μη σταθμισμένος) μέσος όρος είναι 0,71.
Αυτό αποδίδεται στην ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων. Εάν ληφθούν υπόψη η αύξηση του κύριου συντελεστή ΦΠΑ από 19% το 2009 σε 21% το Μάρτιο του 2010 και σε 23% τον Ιούλιο του 2010, η εξέλιξη των εσόδων από ΦΠΑ και η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωσης, προκύπτει ότι η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ (VAT tax efficiency) περιορίστηκε στο 0,45 το 2011 από 0,50 και 0,48 το 2009 και το 2010 αντίστοιχα.
Συνεπώς η αποδοτικότητα της συλλογής ΦΠΑ φθίνει δραματικά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του Προγράμματος Προσαρμογής, τόσο λόγω της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όσο και λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.
Τι σημαίνουν όμως πρακτικά τα παραπάνω; Εάν η Ελλάδα διατηρούσε το 2011 την αποδοτικότητα συλλογής ΦΠΑ του 2008 (0,51), με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ, ενώ εάν ήταν εφικτό να επιτύχει η Ελλάδα το 2011 τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ (0,71), τότε θα είχε υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους περίπου 9,8 δισεκ. ευρώ ή 4,6% του ΑΕΠ!
'Ερχονται νέοι φόροι
Κι ενώ το Κράτος έχει επί της ουσίας σηκώσει ψηλά τα χέρια στη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται για νέο γύρο φορολογικών «παρεμβάσεων», βάζοντας στο στόχαστρο φοροαπαλλαγές και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, ενώ μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί η επιδιωκόμενη ενοποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ αλλά και των φόρων στα ακίνητα, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο νέων επιβαρύνσεων. Ειδικά όσον αφορά στα ακίνητα, ο Γιώργος Προβόπουλος στην Έκθεση του σημειώνει ότι η επικείμενη αύξηση αντικειμενικών αξιών- αποτελεί Μνημονιακή υποχρέωση- θα φέρει πρόσθετες επιβαρύνσεις στη «πεθαμένη» οικοδομή και ως εκ τούτου η όποια αύξηση αντικειμενικών θα πρέπει να συνοδεύεται από μειώσεις στη φορολόγηση των ακινήτων που είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.