Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ


Αλλαγές στο εφάπαξ προανήγγειλε κατά τη σημερινή, άτυπη συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης. Οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν μετά δυο μήνες με την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας επεξεργάζονται ρύθμιση, με την οποία οι...
δικαιούχοι εφάπαξ που είναι ταυτόχρονα και δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συμψηφισμό μέρους ή ολόκληρου του ποσού με το δάνειό τους. Η ένταξη των δικαιούχων στη ρύθμιση θα είναι προαιρετική.

Σε ότι αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς που χορηγούν εφάπαξ αλλά παρουσιάζουν μεγάλα ελλείμματα, εξετάζεται η καθιέρωση μεγαλύτερης εισφοράς, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα λαμβάνουν με τη συνταξιοδότησή τους το 40% του εφάπαξ που δικαιούνται και το υπόλοιπο μετά δυο χρόνια.

Στα 11 δισ. ευρώ οι οφειλές στα Ταμεία

Στα 11 δισ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ 800.000 οφειλέτες, φυσικά πρόσωπα, χρωστούν εισφορές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, από το σύνολο των οφειλών μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ.

Προβλήματα εμφανίζονται και στην καταβολή εισφορών. Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τους 807.870 ασφαλισμένους οι 434.000 ή ποσοστό 54% καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους. Αντίστοιχα, στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων το ποσοστό των συνεπών ασφαλισμένων είναι το 62% του συνόλου.

Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε, με κατηγορηματικό τρόπο, σενάρια για ενδεχόμενη νέα μείωση μισθών και συντάξεων τους επόμενους δυο μήνες, πρόσθεσε όμως ότι για να μην απαιτηθούν στο μέλλον νέα μέτρα, θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά την αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα» των αποθεματικών τους που είχαν επενδυθεί σε τίτλους του Δημοσίου, επανέλαβε ότι θα ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου που προβλέπει τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο υπό σύσταση Ταμείο Στήριξης του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Ανησυχητική, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η εικόνα στην αγορά εργασίας, αφού χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές και περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση από 1 έως 5 μήνες.

Απώλειες 2,5 δισ. από επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού»

Από κόσκινο θα περάσουν τα κοινωνικά επιδόματα καθώς επανεξετάζονται στο σύνολό τους σε συνεργασία του υπουργείου Εργασίας με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, από τους 250 χιλιάδες δικαιούχους επιδομάτων θα διαγραφούν σε πρώτη φάση 40.000 οι οποίοι δεν προσήλθαν για να απογραφούν, ενώ ο αριθμός όσων λαμβάνουν παροχές που δεν δικαιούται, αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου.

Στην όλη προσπάθεια εξοικονόμησης δαπανών φαίνεται να αποδίδει σημαντικά το σύστημα της καταβολής παροχών και επιδομάτων μέσω τραπεζών σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ΙΚΑ.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποκαλύφθηκε η μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ εντοπίστηκαν 40 χιλιάδες συντάξεις «μαϊμού», οι οποίες και διακόπηκαν, που κόστιζαν στο ασφαλιστικό σύστημα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υπήρξε κατηγορηματικός, ότι πέραν των ποινικών κυρώσεων, θα αναζητηθούν αναδρομικά όλα τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παράνομα με διάφορους τρόπους από το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία ανέρχονται σε 2,5 δισ.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την περίπτωση ασφαλισμένου, που λάμβανε σύνταξη από το 1978 μέχρι σήμερα χωρίς να τη δικαιούται.

Επίσης εκτιμά, ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,5 δισ. αφορά παράνομες συντάξεις, ενώ 3,2 δισ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Το υπουργείο Εργασίας προσδοκά να αναπληρώσει μέρος των απωλειών που προκαλεί στο ασφαλιστικό σύστημα η ύφεση ύψους 11 δισ. ευρώ, με μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, όπως η καθιέρωση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών μέσω των τραπεζών και της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας από την 1η Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιχορηγήσεων από τον Κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία από το 2002 έως το 2012, ανήλθε στα 154,5 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 42,7 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για τη διετία 2013- 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.