Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ολλανδία

Μαύρα σύννεφα πάνω από την Ολλανδία
Η «αυστηρή» Ολλανδία, μέλος του σκληρού πυρήνα του ευρώ και της «παρέας» του Βερολίνου και των «ΑΑΑ» φαίνεται πως έχει πάρει για τα καλά τον δρόμο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, για τον οποίο έχει κατηγορήσει πολλάκις την Ελλάδα.
Τα ανησυχητικά μηνύματα για την οικονομία της χώρας της τουλίπας έρχονται το ένα μετά το άλλο με αποκορύφωμα το χθεσινό «καμπανάκι» της Citigroup η οποία ουσιαστικά θέτει την Ολλανδία εκτός από το κλαμπ των «εκλεκτών» της ευρωζώνης εξαιτίας της ανόδου του κόστους δανεισμού. «Η αδύναμη απόδοση της ολλανδικής οικονομίας κάνει πολύ δύσκολο για τη χώρα να μειώσει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης», σημείωσε ο Juergen Michels και άλλοι τρεις οικονομολόγοι της Citigroup σε σημείωμα προς τους επενδυτές στις 23 Μαρτίου. 
 
 
Στις 20 Μαρτίου ανακοινώθηκε, εξάλλου, από την ολλανδική Υπηρεσία Οικονομικής Πολιτικής Ανάλυσης της χώρας (CPB) ότι το δημόσιο έλλειμμα είναι εκτός στόχου. Έφτασε στο 5% έναντι στόχου 3,7% για το 2011, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 4,6% τα δύο επόμενα χρόνια, ποσοστό πολύ μακριά από το 3% του ευρωπαϊκού στόχου.
 
 
Την ίδια ώρα, η ύφεση χτυπά για τα καλά την πόρτα της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης (το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,75% το 2012), το ποσοστό της ανεργίας ανεβαίνει (περίπου στο 6%) και η κυβέρνηση πρέπει να βρει 9 δισ. μέσα στο 2012.
 
 
Οι προοπτικές για την κυβέρνηση του αποδυναμωμένου συνασπισμού Μαρκ Ρούτε και του φανατικού θιασώτη της λιτότητας υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες Ντε Γιάγκερ (φωτόγραφία), γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνες μετά την αποχώρηση του ακροδεξιού εταίρου Γκερτ Βίλντερς. Η κυβερνητική αστάθεια θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προώθηση των αναγκαίων περικοπών και μέτρων λιτότητας. Οι αγορές φυσικά δεν διακρίνονται για την... υπομονή τους, οπότε είναι πολύ πιθανό το σενάριο να «μεταφερθεί» η ολλανδική οικονομία από τον σκληρό πυρήνα του Βορρά, στον βαλλόμενο Νότο, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται για την πορεία της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
 
 
Το χρέος μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού αντιστοιχεί στο 64,5% όμως η απόδοση του σπρεντ του ολλανδικού ομολόγου σε σύγκριση με το γερμανικό έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το γερμανικό.
 
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως η απώλεια ενός από τα τρία «Α» της ολλανδικής οικονομίας είναι πλέον πιθανή εξέλιξη, μακροπρόθεσμα.
 
 
Στην περίπτωση της Ολλανδίας, πάντως, ταιριάζει απόλυτα η ρήση «έχει ο καιρός γυρίσματα». Η σκληρή ρητορική που ακολούθησε κατά της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου της ήρθε... μπούμερανγκ αφού άμεσα, εν μέσω κυβερνητικής αστάθειας καλείται να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.
 
 
Και μέσα στη ρευστότητα των αγορών δεν θέλει και πολύ ο «αρχιφωνακλάς» κ. Ντε Γιάγκερ -όπως τον χαρακτήρισε δημοσίευμα της φλαμανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου, De Tijd- από «αφεντικό» του Eurogroup να βρεθεί σε θέση άμυνας, παρόμοια με αυτή της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.