Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...


«Η Ελλάδα είχε μπει σε ύφεση από το 2008. Η οικονομία το 2009 ήταν ήδη βαριά τραυματισμένη, αλλά υπήρξε γιγάντια επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας, όχι μόνο από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και με βαριά ευθύνη της Ευρωπαϊκής...
Επιτροπής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,Πέτρος Ευθυμίου, στον «ΒΗΜΑ 99,5».  

«Ήμουν εισηγητής του προϋπολογισμού για το ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβρη του 2006, για τον προϋπολογισμό του 2007. Υποστηρίζω με στοιχεία ότι η Νέα Δημοκρατία, ήδη, ψεύδονταν από τότε. Θυμίζω ότι είπε ότι ο κ Αλογοσκούφης ότι ο προϋπολογισμός του 2007 είναι ο πρώτος, μετά από δεκαετίες, πραγματικός. 

Έλεγα ,λοιπόν, από τότε ότι το έλλειμμα του 2007 ήταν 7,5% και σήμερα όλες οι διερευνήσεις απέδειξαν  ότι ήταν 7,5%. Άρα υπήρχε θέμα από το 2007. Κι ο κ Προβόπουλος, απλώς, επεσήμανε και στα Δελτία της Τράπεζας της Ελλάδας, αυτή τη δυναμική αύξηση ενός ελλείμματος το οποίο ήδη από το  2007 ήταν 7,5%», πρόσθεσε.  

Για τις καταγγελίες του το 2010 για το έλλειμμα, ο κ. Ευθυμίου ανάφερε: «Όταν, για μια και μόνη φορά, με φώναξε ο τότε πρόεδρος Γ Παπανδρέου, τον Ιούλιο του 2009, του είπα τη γνώμη μου ότι, η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ διαφορετική από αυτή που εμφανίζει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ότι  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε μεν την Ελλάδα υπό επιτήρηση από το Φεβρουάριο ,ήδη, του 2009, αλλά δεν δίνει κανένα στοιχείο, γιατί υπήρξε αλληλεγγύη μεταξύ Μπαρόζο και μιας κυβέρνησης Νεοδημοκρατικής και πρέπει να θεωρούμε ότι τα στοιχεία δεν είναι όπως παρουσιάζονται. Ότι το έλλειμμα, ήδη,  είναι  διψήφιο με δυναμική ανόδου, και  δεν ξέρουμε το χρέος. 

Άρα του είπα, επί  λέξη, όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα κληθούμε να κυβερνήσουμε υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άρα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε και τις στρατηγικές μας και τις πολιτικές μας. Να μην υιοθετούμε αιτήματα, να μην υιοθετούμε εύκολες λύσεις.  Ο κ. Παπανδρέου δεν τοποθετήθηκε σ’ αυτά που είπα αλλά είπε ότι έχει δώσει εντολή στο επιτελείο του ΠΑΣΟΚ να επικαιροποιείται σταθερά  το οικονομικό πρόγραμμα.  Εμπράκτως, έκτοτε δεν ξαναεκλήθην σε καμία σύσκεψη και φυσικά δεν εκλήθην να συμμετάσχω στην ηγετική ομάδα».  

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, ο κ. Ευθυμίου απάντησε: «Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσαμε αν είχαμε κάνει άλλη διάγνωση, εφόσον χρειαζόταν να πάμε στο μηχανισμό στήριξης, να είχαμε κάνει σίγουρα πολύ καλύτερη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι σώσαμε την Ελλάδακρύβοντας το δεύτερο σκέλος που είναι ότι αυτό έγινε με συντριβή κοινωνικών κατακτήσεων και συντριβή του ελληνικού λαού.

Άρα, αυτό που  πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε την αξιοπιστία απέναντι στο κόσμο είναι ότι ,δεν θα ξαναταυτιστούμε με πολιτικές ,όπως για παράδειγμα,  τις οριζόντιες περικοπές που ήταν δείγμα της αδυναμίας μας να χειριστούμε σωστά το κράτος να έχουμε σωστή πολιτική διεύθυνση του κράτους ,ώστε πράγματι να επιτύχουμε όρους  οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα σ αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.