Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΙΧΑΝ ΣΤΗΣΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Μάρθα Καϊτανίδη
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Προτεραιότητα σε έξι νομούς παίρνουν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κυκλώματα που εκδίδουν προνοιακά επιδόματα-μαϊμού. Πρόκειται για τη Θεσσαλονίκη, τη Βοιωτία, την Κόρινθο, την Πιερία, τη Ζάκυνθο και το...
Ηράκλειο Κρήτης, όπου παρατηρείται έκρηξη του αριθμού δικαιούχων επιδομάτων προκαλώντας βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για βιομηχανίες.
Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ένας στους έξι πολίτες που ελάμβαναν τέτοια επιδόματα δεν προσήλθε και ήδη εξετάζονται μία προς μία οι καταγγελίες για απάτες εις βάρος των Ταμείων. Μάλιστα, ελέγχονται γιατροί αλλά και εργαζόμενοι στις πρώην νομαρχίες. Σε πρώτη φάση, πάντως, όσοι δεν έχουν απογραφεί δεν θα πληρωθούν τα επιδόματα, ενώ στο εξής η πληρωμή θα γίνεται μέσω τραπεζών και όχι από τις πρώην νομαρχίες.
Χθες, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατέστησε σαφές ότι το Δημόσιο θα διεκδικήσει τα χρήματα που κατέβαλε σε μη δικαιούχους, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα επιβληθούν πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται στη φάμπρικα των προνοιακών επιδομάτων. Ενα από τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την απογραφή ήταν και η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, 7.000 δικαιούχοι προστέθηκαν το 2010, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός πανελλαδικά να διαμορφωθεί σε 244.887. Ωστόσο, κατά την πρόσφατη απογραφή προσήλθαν στα ΚΕΠ 203.000 δικαιούχοι. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένας στους έξι δεν ήρθε στην απογραφή, συνεπώς δεν θα πάρουν επίδομα τον επόμενο μήνα», πρόσθεσε ο κ. Μπόλαρης.
Εντύπωση προκαλεί και η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των δικαιούχων επιδόματος για απροστάτευτο ανήλικο οι οποίοι απογράφηκαν. Το 2010 21.420 δικαιούχοι έλαβαν συνολικά 11,3 εκατ. ευρώ, από αυτούς όμως απογράφηκαν σχεδόν οι μισοί (11.691 πολίτες).
Τα επιδόματα που ελάμβαναν οι περίπου 36.000 δικαιούχοι οι οποίοι δεν απογράφηκαν κοστίζουν στο Δημόσιο 110 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Το επόμενο βήμα του ελέγχου είναι η εξέταση των δικαιούχων στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, από την οποία - σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας - θα εξοικονομηθούν συνολικά 230 εκατ. ευρώ.

Ο ΤΥΦΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Τραγελαφικές ιστορίες εξιστορούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομη είσπραξη επιδομάτων.
Οπως αποκάλυψε χθες ο κ. Μπόλαρης, «σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάσταση φτάνει τα όρια σύστασης συμμορίας». Χαρακτηριστικά μια γυναίκας τού δήλωσε ότι «ξέχασε να δηλώσει» ότι η μητέρα της είχε πεθάνει το 2006. Στο διάστημα αυτό, η γυναίκα είχε εισπράξει επιδόματα της μητέρας της 20.000 ευρώ, ενώ πολίτης που κατέθεσε πιστοποιητικό τυφλότητας την ίδια ημέρα έβγαλε και άδεια οδήγησης. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι εντοπίστηκε υπέργηρη γυναίκα η οποία ελάμβανε επί χρόνια 17 επιδόματα!
Υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται και γιατροί, οι οποίοι φέρονται να χρηματίζονταν για να υπογράφουν πιστοποιητικά. Γυναικολόγος υπέγραφε πιστοποιητικά για αναπηρία και πνευμονολόγος για ψυχιατρικές παθήσεις. Σημειώνεται, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ότι οι γιατροί αυτοί θα διωχθούν ποινικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.