Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΨΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Ρεπορτάζ : Μίνα Νικολοπούλου
(από το Έθνος)
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, η μεγάλη αστική παρέμβαση στην Αθήνα που, όπως ελπίζουν όλοι, θα «ρυμουλκήσει» την αναζωογόνηση και ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας. Μέσα στις επόμενες...
μέρες αναμένεται να προκηρυχθεί ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του έργου, ο οποίος πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Σε ένα χρόνο από σήμερα, η οριστική μελέτη θα είναι έτοιμη όπως και οι υποστηρικτικές μελέτες, κυκλοφοριακές και άλλες, που θα ενσωματωθούν σε αυτήν, οπότε θα μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα ενάμισι με δύο έτη.

Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «re-think-Athens» για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας
Στόχος της πρωτοβουλίας, που φέρει τον σημαδιακό τίτλο «re-think-Athens, ξανά σκέψου την Αθήνα», είναι «να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας ξεκινώντας από την καρδιά της, από το κέντρο της», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του έργου.
Το Ιδρυμα Ωνάση χρηματοδοτεί και διοργανώνει τον διαγωνισμό, ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρός του, το έργο θα έχει δημόσιο χαρακτήρα (με τη στήριξη από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών/ Μεταφορών), ενώ απαραίτητη θεωρείται και η στήριξη των κοινωνικών φορέων και των ενεργών πολιτών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε κάθε φάση του διαγωνισμού, μέσω διαδικασιών ευρείας διαβούλευσης.
Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου δεν θα είναι μία απλή πεζοδρόμηση, μία απλή δενδροφύτευση.
Στηρίζεται πρωτίστως σε μία νέα κυκλοφοριακή οργάνωση του κέντρου της πόλης, από τη λεωφόρο Αμαλίας μέχρι την Ομόνοια και την Πατησίων, με στόχο την κυκλοφοριακή αποφόρτιση, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και τη δημιουργία ενός άξονα φιλικού προς τους ποδηλάτες και τους πεζούς.
Ο ρόλος του τραμ γίνεται κομβικός, καθώς θα αποτελεί το κύριο μέσο εξυπηρέτησης, σε όλο το μήκος τής υπό ανάπλαση περιοχής. ΙΧ αυτοκίνητα και ταξί θα κυκλοφορούν σε τέσσερις κάθετους προς την Πανεπιστημίου δρόμους (όπως οι οδοί Αμερικής και Μπενάκη), ενώ θα επιτρέπεται και η παρόδια εξυπηρέτηση. Σε Σίνα και Ομήρου θα κινούνται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.
Η κυκλοφορία που κατέρχεται σήμερα προς το κέντρο από τη Β. Σοφίας θα διοχετευθεί στην οδό Ακαδημίας, που αλλάζει κατεύθυνση.
Η οδός Αγίου Κωνσταντίνου επίσης αντιστρέφεται κυκλοφοριακά και θα συνδέει τη δυτική είσοδο της Αθήνας με τη Γ΄ Σεπτεμβρίου.
Η πρόσβαση από τη λεωφόρο Συγγρού προς Κολωνάκι θα γίνεται από τη Β. Κωνσταντίνου και τη Β. Σοφίας, ενώ η κίνηση προς το εμπορικό τρίγωνο, τη Βουλή και την Πλάκα θα ακολουθεί τη λεωφόρο Αμαλίας.
Αλλαγές με στόχο τον άνθρωπο
Η Πανεπιστημίου θα δενδροφυτευτεί και τμήματά της θα πεζοδρομηθούν, ωστόσο ο στόχος της παρέμβασης δεν είναι να δημιουργηθεί ένας τεράστιος πεζόδρομος ούτε ένα αριστοκρατικό βουλεβάρτο.
Επιδιώκεται η δημιουργία ενός χώρου φιλικού προς τους πολίτες, ενός άξονα που θα συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού, του εμπορίου, της κατοικίας σε ένα κέντρο πόλης που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά.
Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
SOS για τη σωτηρία της πόλης
Κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η διάσωση της Αθήνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην ομιλία του χθες στο Ιδρυμα Ωνάση, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του κέντρου.
«Το οφείλουμε στους πολίτες και στον πολιτισμό, το οφείλουμε στην πατρίδα μας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για μία επιχείρηση επιστροφής της Αθήνας στη θέση που της ανήκει, ανάμεσα στις ιστορικές μητροπόλεις της Ευρώπης. Η ευρεία συμμετοχή των πολιτών, πολιτισμός, ψυχαγωγία και παιδεία, είναι τα καλύτερα συστατικά για την υλοποίηση του οράματος, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.
«Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα δώσουμε τα πάντα για να πετύχει η στόχευση αυτή», υπογράμμισε.
Η αναζωογόνηση και η ανάταξη της Αθήνας είναι επιτακτικότερη από ποτέ, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, επισήμανε ωστόσο πως, αν δεν λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας, η οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη. Αν δεν αντιμετωπιστεί ταχέως η λαθρομετανάστευση, «δεν βλέπω πώς θα ορθοποδήσει η πόλη, πώς θα ευδοκιμήσουν τέτοια σχέδια», δήλωσε.
Τη θερμή υποστήριξη του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εξέφρασε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ο οποίος επισήμανε πως ένα νέο αστικό τοπίο μπορεί να επιδράσει αποτελεσματικά στην εγκληματικότητα.
Στις τρεις μεγάλες παρεμβάσεις στην περιοχή της Αθήνας -αξιοποίηση Ελληνικού, ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα, ανασυγκρότηση Κέντρου- αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.