Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΝΩ ΤΟΥ 5% ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΑΕΠ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Το ετήσιο κόστος της διαφθοράς παγκοσμίως εκτιμήθηκε σε άνω του 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ (2,6 τρισ. δολάρια), σημειώνει η Επίτροπος για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Σ. Μάλμστρομ, έπειτα από κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Παπανικολάου, για το κόστος της διαφθοράς στα κράτη μέλη εν μέσω της...
μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμάται ότι το κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ ανέρχεται σε 1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (περίπου 120 δισ. ευρώ ετησίως).

Ο κ. Παπανικολάου, από την πλευρά του, τόνισε ότι η διαφθορά στην Ε.Ε. δεν αποτελεί φαινόμενο του ευρωπαϊκού νότου -όπως προωθείται από μερίδα ξένων ΜΜΕ- μάλιστα σε πρόσφατη αξιολόγηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα 2/3 των κρατών μελών της Ε.Ε. απέτυχαν να λάβουν σκορ πάνω από 5 (με άριστα το 10) στο ερώτημα πόσο απαλλαγμένα είναι από την διαφθορά.

Από την πλευρά της η Σουηδή Επίτροπος απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή σχετικά με τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στις τακτικές εκθέσεις της Επιτροπής, ώστε να διερευνάται το ακριβές μέγεθος της διαφθοράς στα κράτη μέλη, υπογράμμισε ότι η Επιτροπή θα βασιστεί στα ελάχιστα πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν θεσπιστεί από υφιστάμενα διεθνή μέσα και θα επικεντρωθεί σε θέματα εφαρμογής. Επίσης, θα διασφαλίζει ότι καλύπτονται τα κενά μεταξύ των υφιστάμενων διεθνών και ευρωπαϊκών μέσων παρακολούθησης.

«Η διαφθορά, και πολύ περισσότερο ο συνδυασμός της με την γραφειοκρατία, αποτελεί πλήγμα και μάλιστα σημαντικό στην ανάπτυξη. 1% του ΑΕΠ ισοδυναμεί στην Ελλάδα με απώλειες περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως» δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και σημείωσε πως «η αντιμετώπιση της επομένως, δεν είναι απλά σημαντική. Είναι προαπαιτούμενο για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και την δημιουργία υγιών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.