Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μειώσεις - σοκ ακόμα και πάνω από 50% στον ιδιωτικό τομέα

Μειώσεις- σοκ ακόμα και πάνω από 50% στον ιδιωτικό τομέαΩρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του οικοδομήματος των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας, αποδεικνύεται το νέο πλαίσιο που επέβαλε η Τρόικα.
Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε, οι μειώσεις μισθών δεν περιορίζονται στο 22%, όπως διατείνονται ακόμα
και τώρα υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, αλλά φτάνουν ή και ξεπερνούν το 50% με δεδομένο ότι στη πραγματικότητα η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων καταργήθηκε και δεν διασώθηκε, όπως υποτίθεται ότι έγινε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Οι επίμαχες παράγραφοι της εγκυκλίου και τι σημαίνουν:

«Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν λήξει ή καταγγελθεί και μέχρι την 14.2.2012 έχει παρέλθει και το 6μηνο παράτασης ισχύος τους, όπως προέβλεπε η παρ. 5 του αρ. 9 του ν. 1876/1990, (που καταργήθηκε με το ν. 4046/2012). δίνεται η παράταση του τριμήνου (14.2.2012 έως 14.5.2012) μόνο νια τη σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τα μέρη, που έχουν το δικαίωμα αυτό σύμφωνα με το νόμο».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι για χιλιάδες εργαζόμενους των οποίων οι κλαδικές συμβάσεις είχαν λήξει 6 μήνες πριν τις 14 Φεβρουαρίου, υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο έως τα μέσα Μαΐου μόνο για να υπογράψουν νέα κλαδική σύμβαση, χωρίς στο μεσοδιάστημα να ισχύουν δεσμευτικά οι όροι των προηγούμενων κλαδικών. Με δεδομένο, όμως, ότι σε ένα τέτοιο νέο περιβάλλον εργασιακής «ζούγκλας» ελάχιστοι εργοδότες είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις, όπως επίσης ότι το νέο πλαίσιο για τη Διαιτησία προβλέπει προσφυγή όχι μονομερώς αλλά κατόπιν συμφωνίας και των δύο μερών και μόνο για τους βασικούς μισθούς, ας δούμε τι προβλέπεται για το επόμενο βήμα, δηλαδή για τις ατομικές συμβάσεις.
«Όσον αφορά τη σύναψη νέας ή τροποποιημένης ατομικής σύμβασης εργασίας, εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβές τουλάχιστον στο ύψος των μισθών και ημερομισθίων της παρ. 1 α του άρθρου 1 της παρούσης εγκυκλίου».
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η νέα ατομική σύμβαση από τη στιγμή που δεν θα έχει ως «μαξιλάρι» τη κλαδική σύμβαση, θα «βουτάει» έως τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, που «ψαλιδίστηκαν» κατά 22%! Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι σημαίνει αυτό, υπάλληλος με προϋπηρεσία 14 ετών που έπαιρνε ως βασικό μισθό 1.860 ευρώ με βάση τη κλαδική του σύμβαση που έχει λήξει, μπορεί να κληθεί από τον εργοδότη του για ατομική σύμβαση που θα τον «προσγειώνει» στα επίπεδα της ΕΓΣΕΕ, δηλαδή στα 808,96 ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με μείωση 56,5%. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και τα επιδόματα που καταργούνται, πλην τέκνων, σπουδών, ωρίμανσης και επικίνδυνης εργασίας, τότε οι απώλειες ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.